slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δηλώσεις Πρωθυπουργού Χ. Ράιχενμπαχ: «Είμαι εδώ για να υλοποιήσω το σχέδιο Α»

 
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει τις προτεραιότητες και ορίζει τις ανάγκες και εμείς θα της προσφέρουμε την τεχνική μας υποστήριξη», είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης«Τέλη Οκτωβρίου θα παρουσιάσει η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα την πρώτη έκθεσή της για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την έξοδο από την ύφεση, παράλληλα με όσα ήδη έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία όμως δεν έχουν αναγνωριστεί όσο πρέπει από την Ευρώπη», τόνισε την Τετάρτη ο o ουσιαστικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα για την Ανάπτυξη Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Ράιχενμπαχ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, με θέμα «Aνάκαμψη τώρα - ένας Ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σενάρια για τη χρεοκοπία της χώρας μας, ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για το αν υπάρχει σχέδιο Β, είμαι εδώ για να υλοποιήσω το σχέδιο Α».

Η Ομάδα Δράσης, όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, τα 10 εκ των οποίων θα έχουν έδρα τους τις Βρυξέλλες και τα υπόλοιπα θα βρίσκονται στη χώρα μας.

Στόχος της θα είναι η επικοινωνία με την κυβέρνηση αλλά και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να επιτευχθεί η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών από τα διαρθρωτικά ταμεία και να προσφέρει τεχνική βοήθεια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό που δεν θα κάνει η Ομάδα είναι να έχει αρμοδιότητα ελέγχου ή υποκατάστασης των ελληνικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει τις προτεραιότητες και ορίζει τις ανάγκες και εμείς θα της προσφέρουμε την τεχνική μας υποστήριξη», τόνισε.

Ο επικεφαλής της Ομάδας δήλωσε την ικανοποίησή του από την ετοιμότητα των αρμόδιων υπουργών που συνάντησε και συνομίλησε την Τρίτη, πρώτη μέρα παραμονής του στη χώρα μας, και ανέφερε ότι οι διαπιστώσεις που καλείται να εστιάσει η ομάδα είναι ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, υπάρχουν ακόμη προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και απαιτείται ενίσχυση επιμέρους τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός η ενέργεια και ο γεωργικός τομέας.

Ανέφερε δε ότι η Ομάδα είναι αποτέλεσμα αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ και το ενδιαφέρον που έδειξε για βοήθεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αναμόρφωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας σύντομα θα επεκταθεί η μέθοδος του Fast Track και για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπογραφεί το Πρεοδρικό Διάταγμα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, να υπάρξει νέα προκύρηξη στο πλαίσιο του Επενδυτικού νόμου για τα σχέδια Περιφερειακής Συνοχής, θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για την κατάργηση 72 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

«Έστω και αν είμαστε εντελώς μόνοι έστω κι αν δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, Δεν υπαναχωρούμε. Μπορεί να υπάρχουν ατολμίες μερικές φορές αλλά η απόφασή μας παραμένει σταθερή για έξοδο από την κρίση και να αλλάξουμε την Ελλάδα», είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο γνωστός λογοκλέφτης Έλληνας ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Γ. Χατζημαρκάκης, ανέφερε ότι παρά την 15μηνη καθυστέρηση της χώρας μας να γίνει ελκυστικός τόπος επενδύσεων τώρα έχει γίνει η εκκίνηση και δεν πρέπει αυτό να χαλάει από δηλώσεις όπως του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέστλερ «οι οποίες έγιναν για εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία ενόψει των περιφερειακών εκλογών».

Μάλιστα, θέλοντας να παραμυθιάσει τους ανίδεους ακροατές του, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος ο αντικαγκελάριος για να αλλάξει το κλίμα θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 6 και 7 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από 80 Γερμανούς επιχειρηματίες... τη στιγμή που η επίσκεψη έχει κανονιστεί εδώ και 1,5 μήνα, δηλ πολύ πριν κάνει τις επίμαχες δηλώσεις για τις οποίες έφαγε άγριο κράξιμο και απ' την Μέρκελ.

Ο κ. Χατζημαρκάκης ανέφερε ενδεικτικά ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα σε συνεργασία με πέντε μεγάλα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, σημείωσε ότι στην ενέργεια η ΔΕΗ στέκει εμπόδιο στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων ΑΠΕ και θα πρέπει αυτό να ξεπεραστεί διότι υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Γ. Γλυνός, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να συγχέεται με τη μεγέθυνση, ανέφερε ότι η Ομάδα Δράσης θα εκδίδει εκθέσεις κάθε τρίμηνο και σημείωσε ότι πρέπει να εστιάσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης για τα οποία μεγάλη σημασία έχει το ίδιο το κράτος δια των ελεγκτικών του μηχανισμών και των δυνατοτήτων που προσφέρει στην επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: