slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

8η Σεπτεμβρίου 2011: Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

 «Ένας σοφός άνθρωπος θα πρέπει να θεωρεί ότι

η υγεία είναι το σπουδαιότερο της ανθρώπινης ευλογίας

(Ιπποκράτης (460 π.Χ. - 377 π.Χ.)».

 

  Η φυσική θεραπεία, που είναι γνωστή σε ορισμένες χώρες ως φυσικοθεραπεία, είχε τις απαρχές της στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Η ικανότητα να κινηθούν κατανόησαν ότι ήταν ζωτικό στοιχείο για την υγεία και την ευεξία με αποτέλεσμα σήμερα η φυσικοθεραπεία να αποτελεί ουσιαστικό μέρος των υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό και κάθε χρόνο, όπως και φέτος, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας.

  Η φυσικοθεραπεία συγκαταλέγεται στις επιστήμες υγείας και είναι διεθνώς μια ανερχόμενη και δυναμική επιστήμη. Αποτελεί μια πανάρχαια θεραπευτική προσέγγιση στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου. Στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων, με στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη τραυματισμού και νόσου. Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν την κίνηση, τη μάλαξη, το φως, το νερό, τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό και συμπληρωματικά διάφορα μηχανικά μέσα, για τη βελτίωση και την αποκατάσταση τραυματισμών, παθολογικών καταστάσεων, καθώς και άλλων διαταραχών, όπως αθλητικές κακώσεις, μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, παιδιά με κινητικά προβλήματα, καρδιοαναπνευστικά περιστατικά, προβλήματα ηλικιωμένων, άτομα με ειδικές δυνατότητες και χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου, στην αποκατάσταση ή στη μέγιστη δυνατή βελτίωση ανθρώπινων λειτουργιών και κίνηση, βελτιώνοντας έτσι συνολικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

 Επομένως, ρόλος του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων (και του συνόλου των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. ανά τη χώρα) είναι η αξιοποίηση των επιστημονικών γνώσεων των Φυσικοθεραπευτών (σε συνδυασμό με τις άλλες επιστημονικές ειδικότητες). Με τον τρόπο αυτό τα άτομα με αναπηρίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, θα εξασφαλίσουν μια άριστη θεραπευτική αγωγή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

   Θεωρείται, λοιπόν, εξαιρετική πρωτοβουλία ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 καθώς θέτει στο προσκήνιο την ύπαρξη μιας επιστημονικής ειδικότητας που είναι εξαιρετική και που σαφώς επιδέχεται περαιτέρω ποιοτική εξέλιξη, ως προς την παροχή των υπηρεσιών της.  

          

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων                       

 

Παρασκευή Κουφοπούλου 


Δεν υπάρχουν σχόλια: