slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άσπρο Χωριό, 7η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου

Πάρος – Νέο Μελί Μεγάρων. Συνάντηση ποιότητας, με πραγματικές αξίες και προοπτική

Στην φιλόξενη Μικρασιατική γωνία της Πάρου, το Άσπρο Χωριό, εκεί που τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται η Πανήγυρις του Αγίου Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης σ’ ένα από τα ελάχιστα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στην μνήμη του, πραγματοποιήθηκαν και φέτος  οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 29 Αυγούστου με την ομιλία του δικηγόρου κ. Γεωργίου Πούλιου με θέμα «Χρυσόστομος Σμύρνης –ο Εθνομάρτυρας– ο Επίσκοπος του Ελληνισμού», συνεχίστηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου με την συναυλία Βυζαντινής μουσικής των Capella Romana της Αμερικής, και κορυφώθηκαν το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου με την Θρησκευτική Πανήγυρη και την 7η Μικρασιατική συνάντηση Πάρου.
Σήμερα το Άσπρο Χωριό, μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις  μνήμης και προοπτικής για την Μικρασία με μεγάλη επιτυχία. Ψυχή των εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ατλαντίς»  που δείχνει κάθε φορά τι σημαίνει φιλοξενία. Από κοντά και το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα , όπως και η Χορωδία Νάουσας, που στηρίζουν με διάφορους τρόπους αυτές τις εκδηλώσεις.



Φέτος οι καλεσμένοι της Μικρασιατικής συνάντησης ήταν οι Μελιώτες της Ερυθραίας που μένουν τώρα στο Νέο Μελί Μεγάρων, που με τους χορούς, τις φορεσιές, την μουσική αλλά και το ήθος τους εντυπωσίασαν τους πολλούς σταθερούς φίλους της εκδήλωσης.
Στην εκκλησία: Το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου μετά την Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Μελίου Μεγάρων «ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ» και αντιπροσωπείες του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» Άσπρου Χωριού και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας  πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.



Στην κεντρική εκδήλωση: Το βράδυ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου στο Άσπρο Χωριό δόθηκε η ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε να παρακολουθήσει μια πανδαισία μουσικής, χορών, θεατρικών δρώμενων και τραγουδιών της Μικρασίας, των γύρω νησιών μας, και της Πάρου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε  από τον Σύλλογο του Νέου Μελίου προβολή dvd για το Μελί της Μ. Ασίας, δρώμενο από την ζωή στο χωριό, χορούς και τραγούδια. Από την άλλη πλευρά η Χορωδία Νάουσας, με μαέστρο την μουσικό Φένια Θεοφίλου, απέδωσε με ευαισθησία τραγούδια της Ερυθραίας και της Προποντίδας ενώ το Χορευτικό του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας Πάρου χόρεψε Μικρασιάτικα,  και νησιώτικα. Παράλληλα έγινε παρουσίαση σπανίων φορεσιών της Μικράς Ασίας και από τα δύο Συγκροτήματα. Ξεχωριστή νότα στην όλη εκδήλωση ήταν το χορευτικό τμήμα Άσπρου Χωριού με τους νησιώτικους χορούς τους.
Οι μουσικοί ήταν από το Νέο Μελί οι Μπάμπης Χατζόπουλος ούτι, Στέργιος Οικονόμου τζουράς, Παναγιώτης Ζιαζιάς τουμπερλέκι, Αλεξίου Γιώργος λύρα και Σεμίνα Μανέτα τραγούδι, ενώ από την Πάρο οι Μανώλης Δελέντας και Μαρουσώ Μενέγου, βιολί, ο Παναγιώτης Μενέγος, λαούτο, η Μαργαρίτα Κυδωνιέως τουμπερλέκι, και οι Άννα Ρούσσου και Ελένη Τσουνάκη τραγούδι. Στην τσαμπούνα ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Γιώργος Γεμελιάρης.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη των χορωδιών και των χορευτικών ομάδων από τον Πολιτιστικό σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», και ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια που χόρεψαν και γλέντησαν όλοι μέχρι αργά.



Τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος που ιερούργησε και στην πρωινή Θεία λειτουργία, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος, η Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Άννα Κάγκανη, ο Πρόεδρος του Δημ. Λιμ. Ταμείου κ. Στέφανος Γαβαλάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Λουκής, Νίκος Ραγκούσης, Μαρία Χανιώτου, και Μαρία Τριβυζά, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Γρυπάρης, Παντελής Τζανακόπουλος και Κώστας Μπιζάς, οι Πρόεδροι των Δημ. Κοινοτήτων Λευκών κ. Απόστολος Παντελαίος, Μάρπησσας κ. Αντώνης Ραγκούσης και Νάουσας κ. Γιώργος Μπαρμπαρήγος, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πάρα πολλοί επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού. Στο τέλος όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα της εκδήλωσης και τα ιδανικά που ανέδειξε.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην ΚΔΕΠΑΠ, για την χορηγία της, στην ενορία Άσπρου Χωριού, στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, στους Δημήτρη Πετρόπουλο και Αργυρώ Φίλη – Πετροπούλου (ΕRKYNA TRAVEL), στην ΕΑΣ Πάρου, στα ξενοδοχεία «ΗΒΗ» και «SEA VIEW», στις γυναίκες που οργάνωσαν τον μπουφέ της εκδήλωσης, καθώς και στους κ. Μανώλη Τριβυζά, Παρασκευή Ταλόγλου, Στέλιο Καλελέ, και Τάκη Αποστολόπουλο για την αφιλοκερδή προσφορά τους στην φιλοξενία των Μελιωτών.
Επίσης θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους υπεύθυνους των χορευτικών τμημάτων του Άσπρου Χωριού κ. Άννα – Μαρία Μοστράτου και Στέλιο Ζουμή για την αφιλοκερδή διδασκαλία των χορών στα παιδιά του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: