slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Η Κυβέρνηση τιμωρεί 150 χωριά των Κυκλάδων, αφού τα εξαιρεί προκλητικά από τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης»

Την έντονη αντίθεση του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την άδικη και προκλητική μη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων σε 150 χωριά των Κυκλάδων, εξέφρασε ο βουλευτής κ. Γιάννης Βρούτσης, στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης που διεξήχθη στη Βουλή.
Ο κ. Βρούτσης, χαρακτήρισε την εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών των Κυκλάδων από τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης, άδικη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χάνει τη χρυσή ευκαιρία να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια και......... απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, για το Νομό Κυκλάδων ανέφερε ότι: «..από τα διακόσια περίπου χωριά–οικισμούς του Νομού, οι εκατόν πενήντα έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί. Αυτοί οι παραδοσιακοί οικισμοί, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξέρετε ότι δεν παρουσιάζουν σε καμία περίπτωση ακραίες μορφές αυθαιρεσίας. Δεν υπάρχουν κτήρια αυθαίρετα στο σύνολό τους, παρά μόνο μικροϋπερβάσεις που αφορούν μικροϊδιοκτήτες.

Αυτές οι μικροϋπερβάσεις - αυθαιρεσίες έγιναν για έναν και μόνο λόγο, για να καλυφθούν στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες. Μέσα σε αυτά τα πανέμορφα χωριά των Κυκλάδων, υπάρχουν αυτές οι μικροαυθαιρεσίες, που έχουν προκληθεί δεκαετίες πριν και που εξαιρεί σήμερα ο νόμος. Εδώ όμως θα έπρεπε, αν θέλετε, να σκεφτούμε και έξυπνα και δίκαια. Ακόμη και αν αυτές οι κακοτεχνίες αλλοιώνουν την εικόνα των παραδοσιακών οικισμών, μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης και με αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες (π.χ. ΣΧΟΠ), θα μπορούσαν – αφού βελτιωθούν - να ενσωματωθούν αρμονικά μέσα στον αρχιτεκτονικό παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών. Έτσι, θα καταφέρναμε να επιλύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους νησιώτες, να εισπράξουμε χρήματα για το δημόσιο και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα των χωριών μας. Τα 150 χωριά των Κυκλάδων, που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί, αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των χωριών της Άνδρου, της Τήνου, της Σύρου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου, της Μήλου, της Κύθνου, καθώς και τα μικρά νησιά».

Στην ομιλία του, επίσης, αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την Ερμούπολη της Σύρου, υπογραμμίζοντας ότι: «…..το ζήτημα που αφορά την Ερμούπολη της Σύρου, έρχεται από το παρελθόν (1979). Πρόκειται, για άδειες που εκδόθηκαν και χορηγήθηκαν νόμιμα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου και που στη συνέχεια τα διοικητικά δικαστήρια ακύρωσαν, δημιουργώντας μία εκκρεμότητα που παραμένει ανοικτή μέχρι σήμερα. Ήταν μία ευκαιρία, με το παρόν νομοσχέδιο, να κλείσουμε και αυτήν την αδικία και τελικά να επιλύσουμε το πρόβλημα της Ερμούπολης».

Ο κ. Βρούτσης, έκλεισε την ομιλία του κάνοντας έκκληση στον Υπουργό, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, να λάβει σοβαρά υπόψη του τις παρατηρήσεις του, καθώς με τις διατάξεις του ο νέος νόμος ουσιαστικά τιμωρεί τους Κυκλαδίτες, προκαλώντας μια αδικία άνευ προηγουμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: