slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνεχίζουν μειωμένα τα έσοδα και αυξημένα τα έσοδα... παρά την αισιοδοξία της Κυβένρησης

Η ανησυχία και ο προβληματισμός παραμένουν, καθώς η ανάκαμψη που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει την υστέρηση στο συγκεκριμένο σκέλος του προϋπολογισμού, αφού από τα 3,3 δισ. ευρώ ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ.


Με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο οι εισπράξεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 3%, καθώς εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία 4,875 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,168 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.


Μείωση


Αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου υποστηρίζει πως το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε μια τόσο σοβαρή ανάκαμψη των εσόδων καταδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και το βαθμό συμμόρφωσης των φορολογουμένων, που όμως, όπως παραδέχεται, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα του πρώτου εξαμήνου, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου η μείωση των καθαρών εσόδων ήταν 8,3% όταν θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 8,5%.


Επισημαίνεται ότι στο εξάμηνο είχαν εισπραχθεί 21,818 δισ. ευρώ έναντι στόχου 25,081 δισ. ευρώ, ενώ στο επτάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν στα 26,693 δισ. ευρώ έναντι στόχου 30,249 δισ. ευρώ.


Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι σημαντική συμβολή στην αύξηση των εσόδων έπαιξε το γεγονός ότι κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του Ιουλίου οι ΔΟΥ μετέθεσαν τις επιστροφές φόρων.


Ούτως ή άλλως, πάντως, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι τους επόμενους μήνες η εικόνα θα ανατραπεί πλήρως, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι από τον τρέχοντα μήνα θα αρχίσει η ουσιαστική ανάκαμψη των εσόδων, καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που περιλαμβάνουν τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ., με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.


Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν και οι δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις, της περαίωσης και των ληξιπροθέσμων, οι οποίες θα δώσουν μια «τονωτική ένεση» στα δημόσια έσοδα.


Βέβαια, οι ίδιοι παράγοντες παραδέχονται ότι η «πληγή» του ΦΠΑ παραμένει ανοιχτή, καθώς με βάση τα προσωρινά στοιχεία και τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού κατέγραψαν οριακή πτώση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, αν και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις που προβλέπει ότι οι υπόχρεοι είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το 40% του φόρου και στη συνέχεια το 30% τον Αύγουστο και επίσης 30% το Σεπτέμβριο.


Από την άλλη πλευρά, πάντως, η αρνητική πορεία των εσόδων του ΦΠΑ τον Ιούλιο πιστοποιεί για μια ακόμη φορά το μεγάλο πρόβλημα που βιώνει η αγορά, καθώς η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση των φόρων, η μείωση μισθών και συντάξεων έχουν περιορίσει αισθητά την κατανάλωση και κατ' επέκταση τον τζίρο των επιχειρήσεων.


Αντίθετα από τα έσοδα του ΦΠΑ οι εισπράξεις των τελωνείων παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 10% λόγω κυρίως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, όπως επίσης και τα έσοδα του υπόλογου συμψηφισμού λόγω της αύξησης των απολήψεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την καταγραφή στο σχετικό λογαριασμό των εισπράξεων από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών.


Διάλογος


Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου προκειμένου να ενημερωθεί για τις προτάσεις τους αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο.


Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ, Κυριάκο Τοπτσίδη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, τον κ. Γκόρτσο από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη και τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ, Χαράλαμπο Μαυράκη. Σημειώνεται ότι όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος οι αλλαγές στη φορολογία ξεκινούν από μηδενική βάση.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: