slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φούσκωναν το χρέος με δάνεια σε ΔΕΚΟ που χορηγούσαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου... και τα ζώα της ΝΔ τα φορτώθηκαν

Υποθήκη 10,8 δισ. στον προϋπολογισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2003-Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

Βραδυφλεγής βόμβα, η οποία αντιστοιχεί με το 7% του ΑΕΠ της Ελλάδας, αποτελούν τα συσσωρευμένα δάνεια Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών τα οποία καλύπτονται με εγγύηση του Δημοσίου.
Μέχρι το τέλος του έτους το ύψος των δανείων αυτών, το οποίο δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 11 δισ. ευρώ (10,8 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος από τα «δανεικά» αυτά θα πρέπει ήδη να θεωρούνται και «αγύριστα», καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δανειστεί κινούνται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας». Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του ΟΣΕ, ο οποίος μέχρι το τέλος του 2002 είχε δανειστεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου 2,2 δισ. ευρώ, του ΟΑΣΑ, ο οποίος βαρύνεται με δάνεια 1,028 δισ. ευρώ, καθώς και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία χρωστάει περίπου 389,5 εκατ. ευρώ. Σε δυσθεώρητο ύψος φθάνει και ο δανεισμός της ΔΕΗ, η οποία παρ' όλο που έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, έχει δανειστεί με εγγύηση του Δημοσίου περισσότερα από 906,9 εκατ. ευρώ.

Παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, για δραματικό περιορισμό των εγγυήσεων που θα παράσχει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός, η μέχρι στιγμής πορεία τους φαίνεται ότι τον διαψεύδει.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το ύψος των εγγυήσεων που είχαν παρασχεθεί από το Δημόσιο έφθανε τα 10,430 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εναπομένον διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα χορηγηθούν πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, για το σύνολο του έτους τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για τις ΔΕΚΟ θα φθάσουν το ποσό των 10,78 δισ. ευρώ, θα είναι αυξημένες δηλαδή κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τις εγγυήσεις που είχαν χορηγηθεί στο τέλος του 2002.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Χριστοδουλάκης είχε ανακοινώσει ότι το 2003 οι εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια φορέων και επιχειρήσεων δεν θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ.

Διόγκωση του χρέους

Από το σύνολο των εγγυήσεων που έχει παράσχει το ελληνικό δημόσιο, κάθε χρόνο ένα σημαντικό μέρος οδεύει με βεβαιότητα στη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Πρόκειται για τις εγγυήσεις οι οποίες καταπίπτουν εξαιτίας της αδυναμίας των επιχειρήσεων ή των φορέων που έχουν δανειστεί να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρουν ότι το ύψος των καταπτώσεων θα ανέλθει στο ποσό των 350 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός, ο οποίος πραγματοποιείται με εγγύηση του Δημοσίου, συνήθως προορίζεται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων δημοσίων επιχειρήσεων ή φορέων. Ωστόσο, η πρακτική έχει δείξει ότι μέσω των δανείων αυτών χρηματοδοτούνται λειτουργικές δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων.

Ετσι, με τον τρόπο αυτό συγκρατείται τεχνηέντως σε χαμηλό επίπεδο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς η «επιδότηση» που παρέχεται με τον έμμεσο αυτό τρόπο σε αυτές τις επιχειρήσεις και τις ΔΕΚΟ δεν επιβαρύνει τις τρέχουσες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Επιστροφή στην περίληψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: