Αναταράξεις στο δημόσιο τομέα φέρνει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διαμηνύει πως θα ισχύσει «ενιαία αντιμετώπιση όλων», φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση για εφαρμογή μισθολογίων πολλών ταχυτήτων.
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος διεμήνυσε πως αν οι πληροφορίες για «μυστική συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης με τελωνιακούς και εφοριακούς, αληθεύουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για άνιση μεταχείριση που διατηρεί τις ανισότητες του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, οι οποίοι έχουν ως επικεφαλής τον κ. Γιάννης Γρίβα, τα υψηλά επιδόματά τους, ύψους 800-1.500 ευρώ θα καταργηθούν σταδιακά στα χαρτιά αλλά θα παραμείνουν ως προσωπική διαφορά στο μισθό τους. Κάθε μείωση στο ποσοστό τους θα αναπληρώνεται με αντίστοιχη αύξηση στους βασικούς μισθούς τους ώστε να μην υπάρχουν δραματικές απώλειες.
Οι παράμετροι του νέου μισθολογίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής ευρείας σύσκεψης των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις γύρω από το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, από την 1η Ιουλίου μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών (20 ώρες), ενώ αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση από το «πάγωμα» της οποίας οι υπάλληλοι χάνουν 280 έως 480 ευρώ ετησίως . «Μαχαίρι» και στην αύξηση 4% επί του χρονοεπιδόματος που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε διαβεβαιώσεις στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, που θα έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ότι το μεταβατικό στάδιο θα είναι επτά χρόνια και όχι τρία ή πέντε.
Από την άλλη πλευρά, πιέσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου μισθολογίου ασκεί, εκτός των άλλων, και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί «μισθολογικό χάος» στις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου