slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Βρούτσης :Επιτακτική η μείωση του ΦΠΑ

« Η κατάσταση στην οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες. Υπάρχει πλήρες στέγνωμα της αγοράς, έλλειψη ρευστότητας, εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Όλα αυτά -πέρα από τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα- επιβεβαιώνονται και από ακόμα ένα στοιχείο: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους, που τον Οκτώβριο του 2009 ήταν περίπου 31 δισ. ευρώ έχουν ξεπεράσει, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος και όπως επισημαίνουν τα επίσημα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, τα 41 δισ. ευρώ.

Από αυτό και μόνον προκύπτει ότι οι δυσβάσταχτοι φόροι, που επιβάλλονται εδώ και 21 μήνες, χωρίς λογική, με οριζόντιο και άδικο τρόπο, έχουν δημιουργήσει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η υπερχείλιση των φόρων τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την ύφεση, η οποία, με τη σειρά της, στερεύει τις πηγές των εσόδων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν πριν έρθουν και τα νέα μέτρα του Εφαρμοστικού Νόμου, από τον επόμενο μήνα, τα οποία, όχι μόνο θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αλλά θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα, περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Ν.Δ. θεωρεί επιτακτική την άμεση και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών της για τη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ., όπως αναπτύχθηκαν από τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά στο «Ζάππειο ΙΙ».

Ειδικότερα, προτείνουμε:

«Μείωση φορολογικών συντελεστών:

* Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρίες (flat rate).
* Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
* Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
* Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).
* Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης «φόρων υπέρ τρίτων».
* Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.

Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή «κόκκινη γραμμή» από εδώ και στο εξής:

* Παράθυρο ενός έτους για τη δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχειών, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας.
* Όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών».

Το γεγονός ότι, με διαρροές στον Τύπο, αλλά και με επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να υιοθετεί αποσπασματικά προτάσεις για τη φορολογία, που έχουν κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία στο «Ζάππειο ΙΙ», δεν αρκεί. Ούτε αλλάζει την κατάσταση το γεγονός ότι οι μέχρι χθες πολέμιοι των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να τις αποδέχονται.

Εκείνο που επιβάλλεται και προβάλλει ως αδήριτη και επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση και πλήρης υιοθέτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, τώρα.

Τελικά, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης:

Με τέτοιους αδιέξοδους χειρισμούς και τέτοιες τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Με παρομοιώδεις παλινωδίες και αντιφάσεις στην πολιτική της, αλλά και πρωτοφανές πολιτικό θράσος.

Με έντεκα φορολογικούς νόμους σε είκοσι μήνες.

Με πρακτικές ακατανόητες, καθώς τη μια ψηφίζουν πρόσθετους φόρους και την άλλη τους χαρακτηρίζουν «παραλογισμό», δηλώνοντας ότι διαφωνούν. Όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από το 13% στο 23%.

Οι μεταλλάξεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με την καρέκλα που κατέχουν, δεν αλλάζουν την κατάσταση στην οικονομία.

Λύση είναι η άμεση εφαρμογή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υπάρξει ένα δημιουργικό σοκ και Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Να υπάρξει ανάταξη και να ανοίξει, το ταχύτερο δυνατό, ο δρόμος της ανάπτυξης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: