slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δελτίο Τύπου ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ σχετικά με την υγεία στις Κυκλάδες

                               Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Με μεγάλη μας θλίψη παρατηρούμε για ακόμα μία φορά την σκληρή πραγματικότητα στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες. Η υγεία στις Κυκλάδες νοσεί και η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία κωφεύουν επιδεικτικά δημιουργώντας ανασφάλεια σε κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες.
Τα τελευταία γεγονότα αναφορικά με τα περιφερειακά ιατρεία σε Μήλο και Σέριφο αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε μία σειρά καταστάσεων η οποία δυστυχώς διαιωνίζεται. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπως και σε πολλά ακόμα κέντρα και ιατρεία σε όλα τα νησιά.

Το αδιέξοδο μεγαλώνει. Η εύρεση λύσης είναι επιτακτική.

Ως ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ζητάμε την παρέμβαση του...
υπουργού Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να λυθεί άμεσα και δια παντός το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή και μετά από συνομιλίες με τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό και κατοίκους των νησιών η ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ενδεικτικά προτείνει:


-Τη δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στη Σαντορίνη έτσι ώστε η αεροδιακομιδή ασθενών να γίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

-Την πλήρη κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό που παρατηρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ώστε να μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά.

-Την δημιουργία μίας αντίστοιχα εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας με έδρα τη Νάξο ή τη Σαντορίνη με στόχο να καλύπτονται  οι ανάγκες των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων. Η ύπαρξη δύο τέτοιων μονάδων, ικανών να περιθάλψουν όλα τα περιστατικά, σε συνδυασμό με την δημιουργία της προαναφερθείσας βάσης ΕΚΑΒ θα κάνει ταχύτερη την αεροδιακομιδή «μηδενίζοντας» σχεδόν τον χρόνο που απαιτείται για την μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία.

-Στα περιφερειακά ιατρεία των νησιών κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ενός γενικού ιατρού και ενός παιδιάτρου, καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ευπαθή και ειδική ομάδα, σε συνδυασμό με τους αγροτικούς ιατρούς. Στην προσπάθεια κάλυψης των θέσεων αυτών είναι επιβεβλημένη η παροχή κινήτρων προς τους ιατρούς (π.χ. μετά από 3ετή θητεία να γίνεται μετακίνηση τους σε κενή οργανική θέση στον τόπο καταγωγής ή επιλογής τους)

Κάθε λεπτό που περνάει μία ακόμα ανθρώπινη ζωή ενός συμπολίτη μας μπορεί να κινδυνεύει μπροστά στην κυβερνητική ολιγωρία. Δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για έργα. Η υγεία στις Κυκλάδες πρέπει να βγει από την «εντατική» εδώ και τώρα.

1 σχόλιο:

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!!