slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Μπάϊλας:Καποτε ο κος Μαχαιρίδης ζητούσαμε το σπάταλο κράτος που τώρα καταγγέλλει να γίνει πιο σπάταλο; Τότε βέβαια κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ

Δήλωση του τέως Νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα της 19/7/2011
      Με σημαντική καθυστέρηση επειδή  περίμενα την συνέντευξη τύπου του κ. Μαχαιρίδη μήπως και σε αυτή γίνει πιο συγκεκριμένος  και αφού κάποιοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να του αποσπάσουν επί πλέον απαντήσεις χωρίς όμως να το κατορθώσουν, αναγκάζομαι να απαντήσω στις δηλώσεις του της 06/07/2011, όχι γιατί αισθάνομαι υπεύθυνος αλλά γιατί η εφημερίδα ερμηνεύοντας τις αναφέρθηκε στο όνομα μου.
    Απαντώ εγώ, γιατί όπως έχω δηλώσει, δεν θα ανεχτώ από κανένα να θίξει ή να αφήσει υπονοούμενα για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων τουλάχιστον της τελευταίας οκταετίας.
    ‘Έτσι απαντώ εγώ, αν και οι αποφάσεις μισθώσεων των επαρχείων  στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν  πριν από τη δική μου θητεία αλλά κανείς δεν νομίζω ότι θα απαντήσει αφού οι διορισμένοι νομάρχες έχουν φύγει από τις Κυκλάδες και ο πρώτος αιρετός  προφανώς  δεν   θίγεται από την ερμηνεία που έδωσε η εφημερίδα στις δηλώσεις του κ. Μαχαιρίδη της  6/7/2011.
   Σε απάντηση λοιπόν,  των δηλώσεων του κ. Μαχαιρίδη που αναφέρονται στα ενοίκια των υπηρεσιών της πρώην Ν.Α. Κυκλάδων, θα ήθελα  υπερασπιζόμενος τη θητεία μου, τους συνεργάτες μου και τις Κυκλάδες, δημοσίως να καταθέσω τα παρακάτω και να τα θέσω στην κρίση των Κυκλαδιτών
   -Καταρχήν, αν και θα έπρεπε στα πλαίσια ενός ίσου τρόπου φρασεολογίας, δεν θα απαντήσω με τον ίδιο χλευαστικό και ίσως υπεροπτικό τρόπο χρησιμοποιώντας λέξεις του τύπου «ΛΕΒΕΝΤΕΣ» διότι η νησιώτικη κουλτούρα και καταγωγή μου δεν μου το επιτρέπουν.
Επί της ουσίας λοιπόν
   Πρωτ’ απ’ όλα, όπως τότε έτσι και τώρα ευρισκόμενος για 8 χρόνια σε μια σχέση πλήρους ειλικρινείας με τους Κυκλαδίτες δεν πρόκειται να αρνηθώ ότι πράγματι τα ενοίκια που καταβάλοντο για την στέγαση των υπηρεσιών των επαρχείων ήταν υψηλά. 
Το πρόβλημα αυτό βέβαια που θίγει ο κος Μαχαιρίδης, δεν το έμαθε σήμερα. Το ήξερε εδώ και χρόνια, όταν επανειλημμένα το έθετα έντονα στα συνέδρια της ΕΝΑΕ επισημαίνοντας, ότι είμαστε ο ίσως ο μόνος Νομός χωρίς διοικητήρια, και εφ’ όσον το κράτος δεν μας τα εξασφαλίζει, ζητούσα τους απαραίτητους χρηματικούς πόρους. 
Όλοι οι Νομάρχες ζητούσαμε τότε περισσότερα χρήματα. Και ο κος Μαχαιρίδης ήταν ένας εκ των πρωτεργατών, όταν κατεβαίναμε τότε στους δρόμους. Τότε ζητούσαμε το σπάταλο κράτος που τώρα καταγγέλλει ο κος Μαχαιρίδης να γίνει πιο σπάταλο;
Τότε βέβαια κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ και τους υπόλοιπους συνειρμούς στη σκέψη μετά από αυτή τη διαπίστωση ας τους κάνουν οι πολίτες.
Τότε, με δεδομένη την δομή της αυτοδιοίκησης σε επαρχεία και δεδομένη την δίψα  των νησιωτών για πραγματική αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στα νησιά τους,  προσπαθούσαμε, τα επαρχεία να γίνουν μικρές νομαρχίες στα νησιά και οι μισθώσεις των κτηρίων είχαν σκοπό να καλύψουν αυτή την προοπτική. Ποιος έχει το δικαίωμα να στερήσει τη Σίφνο, την Κύθνο, την Αμοργό, την  Ίο και άλλα νησιά από τη ν ύπαρξη των στοιχειωδών δημοσίων υπηρεσιών; Αν σήμερα οι Κυκλαδίτες βιώνουν άλλες καταστάσεις  και κάποιοι τους στέρησαν το όνειρο της αποκέντρωσης, ας απαντήσουν αυτοί!
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παρακαλέσω τον κο Μαχαιρίδη να μην παραποιεί την αλήθεια και να προβάλει παραπλανητικά επιχειρήματα προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες για δήθεν σπατάλες της Ν.Α.Κ. Διότι σύμφωνα με στοιχεία που πήρα από την ίδια την υπηρεσία του με αίτησή μου, το έτος 2009 στο επαρχείο της Άνδρου, μαζί με τον έπαρχο υπηρετούσαν 22 υπάλληλοι της Ν.Α και όχι 11 που βρήκε εκείνος το 2011 όταν ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είχε διαλύσει το επαρχείο.
  ΟΙ μισθώσεις που έγιναν τότε, έγιναν από τον εκάστοτε Νομάρχη, τους Έπαρχους, τους Ν.Σ. των νησιών όλων των παρατάξεων του εκάστοτε Ν.Σ. με ομόφωνες αποφάσεις. Π.Χ. η μίσθωση στα  επαρχεία Νάξου, Θήρας, Τήνου έγιναν επί Νομαρχίας κου Ρήγα και πιο μπροστά ακόμα. Άρα η κριτική του κου Μαχαιρίδη, στρέφεται διαχρονικά εναντίον όλων. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι, πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι είναι  τώρα Περιφερειακοί Σύμβουλοι, με τον συνδυασμό του, (π.χ. κος Η. Μάινας, κος  Π. Ηλιάκης, κος Μ. Βίλλας, κος Λ. Θεόφιλος), και για οκτώ χρόνια δεν είχαν εκφράσει καμία αντίρρηση ή αντίθετη άποψη , τότε ο κος Μαχαιρίδης  στρέφεται και κατά συμβούλων του, και προφανώς τους εκθέτει πολιτικά.
  Θέλω επίσης, να υπενθυμίσω ότι στις Κυκλάδες λειτούργησαν επτά (7) επαρχεία, και στα Δωδεκάνησα μόνο τρία(3). Ασφαλώς οι αριθμοί δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμοι!
 
 ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:
Οι Κυκλάδες δεν είχαν την τύχη ή την ατυχία, να είναι  Ιταλοκρατούμενες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως τα Δωδεκάνησα. Έτσι φεύγοντας οι Ιταλοί, άφησαν μια τεράστια ακίνητη περιουσία από παλάτια, κάστρα και επιβλητικά κτήρια σαν προίκα στο Ελληνικό δημόσιο, μέσα  στα οποία στεγάζονται σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Σε τέτοιο κτήριο στεγάζεται το επαρχείο στην Κω. Σε τέτοιο κτήριο στεγάζεται το επαρχείο στην Κάρπαθο. Σε τέτοιο κτήριο στεγάζεται το επαρχείο της Καλύμνου.
  Είναι αλήθεια, όταν πρωτοπήγα στο γραφείο του Νομάρχη στην Ρόδο, κατάλαβα, πόσο φτωχές ήταν οι Κυκλάδες σε αυτό τον τομέα, αφού δεν διέθεταν ούτε κτήρια, ούτε καν οικόπεδα. Ο κος Μαχαιρίδης λοιπόν, ως τέως νομάρχης Δωδεκανήσου, έχοντας αυτή την τεράστια προίκα, φυσικά και μπορεί να μιλάει εκ του ασφαλούς. 
  Όμως και οι Κυκλάδες, παρά την φτώχεια τους, είχαν δικαίωμα στο όνειρο για ανθρώπινες υπηρεσίες στα νησιά τους. Αφού λοιπόν το κράτος δεν εξασφάλιζε την στέγασή τους είχε υποχρέωση, να εξασφαλίσει τα μισθώματα.
  Ως γνωστόν, τέτοια έργα δεν μπορούσαν να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτε και οικόπεδα υπήρχαν. Η ικανότητα της Ν.Α. Κυκλάδων ήταν ότι, παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, κατάφερε να διατηρεί αποκεντρωμένες  ανθρώπινες
υπηρεσίες στα νησιά, να μην χρωστάει πουθενά και να αφήσει στην αιρετή Περιφέρεια, ένα υπόλοιπο 1,200,000€, για λειτουργικές δαπάνες, για το οποίο δεν κάνει βεβαίως λόγο ο κος Μαχαιρίδης.
  Ας ενημερωθεί λοιπόν ο κος Μαχαιρίδης πόσο δύσκολο ήταν αυτό, πόσο ακριβή είναι η γη στις Κυκλάδες, πόσο υψηλά τα ενοίκια στην αγορά και πόσα χρήματα ξόδεψε η Ν.Α. για αγορά οικοπέδων, για χτίσιμο σχολείων τα τελευταία 4 χρόνια.
  Τέλος, θέλω να πληροφορήσω τον κο  Μαχαιρίδη, ότι μόλις φάνηκε η προοπτική απόκτησης από την αυτοδιοίκηση, του χώρου του στρατοπέδου στη Σύρο, ήμουν ο πρώτος που ζήτησα, εκτός από το κομμάτι που θα δινόταν για το πανεπιστήμιο, το υπόλοιπο να παραχωρηθεί για να χτιστεί ένα καινούριο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις νοσοκομείο, το δε παλαιό να λειτουργήσει ως  διοικητήριο. Κάποιοι βέβαια, φρόντισαν να με βγάλουν από τη μέση για να σταματήσει και αυτή η διεκδίκηση ώστε να υπάρχει κενό και έλλειψη υποδομών σε αυτό τον τομέα, κάτι που ίσως βοηθά  τα σχέδια κάποιων, ώστε να προχωρήσουν βήμα-βήμα σε μεθοδευμένες ενέργειες σε βάρος της Σύρου και των Κυκλάδων. 
    Ας προβληματίσει αυτό τους συμπατριώτες μου!!!
  Τελειώνοντας, θα ήθελα και χωρίς να υπάρχει καμία δόση χλευασμού, να χρησιμοποιήσω τις ίδιες λέξεις και να επισημάνω στον κο  Μαχαιρίδη δύο πράγματα.

    Αν καταφέρει μέχρι τη λήξη της θητείας του, να υλοποιήσει   αυτό το όραμα δημοπρατώντας το νέο νοσοκομείο και λειτουργώντας το παλαιό ως διοικητήριο, και
    Αν καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι αυτές οι απόψεις του για το σπάταλο κράτος τις είχε και θα τις έχει ανεξαρτήτως με το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, τότε πραγματικά θα είναι «λεβέντης».

Όπως κάποιοι από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης συνηθίζουν συχνά να λένε  «…..εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε».
                      ΟΨΟΜΕΘΑ ΛΟΙΠΟΝ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: