slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση για το μέλλον των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας


Συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, προς τους κ.κ. Υπουργούς: -Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και -Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, με θέμα: «Στην κλίνη του Μνημονίου και η έρευνα;»....
Στην ερώτηση απάντησε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Φ. Γεννηματά, η οποία παρά την ερώτηση για την ανησυχία και τις εκφρασμένες απόψεις του νυν αλλά και προηγουμένου προέδρων του ΕΛΚΕΘΕ που έχουν προκληθεί από την έντονη φημολογία (και όχι μόνο) για διάλυση, κατάργηση, ιδιωτικοποίηση, συγχώνευση ερευνητικών ιδρυμάτων όπως το ΙΓΜΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, το ΕΘΙΑΓΕ, παρά τις έμμεσες αλλά σαφείς δηλώσεις ερευνητών ότι ενοχλούνται από ιδιώτες εν όψει των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα τα οποία της επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,
δεν διέψευσε επί της ουσίας και ολοκληρωτικά τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.
Αρκέστηκε στη δήλωση ότι «το ΕΛΚΕΘΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει», ωστόσο η αναφορά της στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την έρευνα, στην αυτονομία των ιδρυμάτων, στην αποτίμηση έργου και τον έλεγχο της αποδοτικότητας˙ επιτείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον της έρευνας στη χώρα μας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των εντολέων της.
Παρά την επιμονή του Μ. Κριτσωτάκη για διάψευση τέτοια που να κλείνει στόματα, η κ. Υπουργός δεν προέβη σε κάτι τέτοιο και τα ερωτήματα και οι ανησυχίες παραμένουν.
Επίσης η κ. Υπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής και που αφορούσαν στη διάλυση του ΙΓΜΕ, στα σχέδια για σπάσιμο του Δημόκριτου σε τέσσερα ινστιτούτα χωρίς ενιαία ομπρέλα ούτε και σε αυτά που αφορούσαν στο σχέδιο Αθεμπίγιο για το Ελληνικό και στο μεσοπρόθεσμο που προβλέπει «αξιοποίηση το σύνολο των 738στρ» της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών (που αφορούν τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στον Αγ. Κοσμά και τις Γούρνες αντίστοιχα), στα άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας καθώς και στο νέο νομοσχέδιο και το πως θα κριθεί η αποδοτικότητα που εξήγγειλε.
Μετά το πέρας της συζήτησης ο Μ. Κριτσωτάκης δήλωσε:
«Η θέση των εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ ότι: «το ΕΛΚΕΘΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΤΑΙ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!!» είναι κόκκινη γραμμή που πρέπει να την υπερασπιστούν οι φορείς της Κρήτης, η Τ.Α. και όλοι οι πολίτες.»

                                                                                                  07.07.11
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: