slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ – ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΝΑΞΟΥ

 Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την συγχώνευση νοσοκομείων, οι τρεις διατελέσαντες διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου Γεώργιος Μαργαρίτης, Γεώργιος Λογοθέτης και Βάσω Μαργαριτίδου – Τιμπλαλέξη δίδουν στη δημοσιότητα την παρούσα επιστολή που εκφράζει την κοινή αντίληψη των για την αρνητική πολιτική απόφαση που αφορά το Νοσοκομείο του νησιού μας. Και καλούν τους πολίτες της Νάξου και των νησιών της υγειονομικής αρμοδιότητας της να κατανοήσουν τις επερχόμενες επιπτώσεις στην υγεία, την περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών και να αφυπνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ .
Και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης της συγχώνευσης του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και τη διατήρηση της διοικητικής και λειτουργικής αυτοτέλειας του. Και την άμεση έγκριση του κατατεθειμένου από πενταετίας νέου οργανισμού λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου. Και τέλος καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά τους για να βελτιωθούν  περεταίρω η παροχή υπηρεσιών υγείας στα νησιά της Νάξου, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Δονούσας και Αμοργού.


    Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την συγχώνευση νοσοκομείων, οι τρεις διατελέσαντες διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου Γεώργιος Μαργαρίτης, Γεώργιος Λογοθέτης και Βάσω Μαργαριτίδου – Τιμπλαλέξη δίδουν στη δημοσιότητα την παρούσα επιστολή που εκφράζει την κοινή αντίληψη των για την αρνητική πολιτική απόφαση που αφορά το Νοσοκομείο του νησιού μας.

    Η απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου να συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις που επίκειται στο χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας την – δια θαλάσσης – συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και την εφεξής λειτουργία του μέσω του Γ.Ν. Σύρου αφίσταται από κάθε συγχρονική ανάγκη προστασίας της νησιωτικής υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας ομιλεί για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει (;) παίζοντας, κυριολεκτικά, τις «κουμπάρες».
Θυμίζουμε στον κόσμο και τους φίλους της Νάξου και των νησιών που υπάγονται υγειονομικά στη Νάξο, ήτοι Αμοργό, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα τα παρακάτω.
Μέχρι το 2001, το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου λειτουργούσε ακριβώς με τον τρόπο που τώρα προτείνεται από τον υπουργό, δηλαδή ως ένα κέντρο υγείας υπαγόμενο στο Νοσοκομείο Σύρου με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Επιτέλους το 2001 οι αγώνες των κατοίκων δικαιώθηκαν με την δημοσίευση σε ΦΕΚ της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Νάξου σε Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου.  Μετά την ανέγερση των νέων κτηριακών υποδομών του Νοσοκομείου μας και τον εξοπλισμό με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι κάτοικοι των σημερινών δήμων της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού πίστεψαν σε μια καλύτερη σταδιοδρομία υγείας.
Το Νοσοκομείο μας αυτονομήθηκε, απόκτησε τους δικούς του μηχανισμούς διοίκησης και εγκαινιάσθηκε, κατορθώνοντας να έλθει πιο κοντά στην κάλυψη των ιδιόμορφων αναγκών, λόγω νησιωτικότητας, τόσο των περίπου είκοσι χιλιάδων μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών που ξεπερνούν τις εκατόν πενήντα χιλιάδες ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του θέρους.
Ακριβώς, όμως, πριν ολοκληρωθεί, η πλήρης μετάβαση του από κέντρο υγείας σε νοσοκομείο, με την έγκριση της αναδιάρθρωσης του οργανισμού του, απρόσμενα, ατεκμηρίωτα και αψυχολόγητα, μας επιστρέφουν στην προ δεκαετίας κατάσταση.
Η πολιτεία χρηματοδότησε, οι διοικήσεις, οι εργαζόμενοι, και οι φορείς προσπάθησαν αλλά τώρα, χωρίς καμία υγειονομική αξιολόγηση υποκύπτουμε στις εισηγήσεις «σοφών» που αγνοούν επιδεικτικά την συνταγματική επιταγή περί νησιωτικότητας και το αναφαίρετο δικαίωμα της ισότητας στην υγεία.
Η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο η εθνική προστασία αλλά είναι και η αειφόρος ανάπτυξη των νησιών μας, προϋπόθεση της οποίας είναι η πλήρης λειτουργία Νοσοκομείου σε έναν δήμο με είκοσι μία χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και με εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και οι οποίοι αποτελούν θετικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία.
Η γενικότερη πολιτική των οικονομικών περιορισμών του Υπουργείου Υγείας ουδόλως εξυπηρετείται με την συγχώνευση του Νοσοκομείου μας σε αυτό της Σύρου αφού θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των διακομιδών προς τη Σύρο.  Επιπλέον δεν θα υπάρξει καμία οικονομική ωφέλεια με την κατάργηση της θέσεως του διοικητού αφού θα προβλέπεται αμειβόμενος Υποδιοικητής.  Αντίθετα μάλιστα η κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας μας θα επιφέρει επιβάρυνση των εξόδων αφού θα πρέπει να μετακινούνται συχνά στη Σύρο ο υποδιοικητής και υπάλληλοι του νοσοκομείου.
Δεν νομίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποζητά την αποφυγή ανάπτυξης της Νάξου και των γύρω νησιών μας.
Άλλωστε η Νάξος από μόνη της συμβάλλει με την οικονομία της πολλαπλασίως στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε σχέση με αυτά που ξοδεύει ως μονάδα το Νοσοκομείο της.  Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας με την απόφασή του για συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου σε αυτό της Σύρου αντιστρέφει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Νάξου και των γύρω νησιών.
Επιπροσθέτως, υποβαθμίζει το δικό μας νοσοκομείο ενώ διακηρύσσει περί ίδρυσης και ανέγερσης νέων νοσοκομείων σε γειτονικά μας νησιά!!!

    Καλούμε τους πολίτες της Νάξου και των νησιών της υγειονομικής αρμοδιότητας της να κατανοήσουν τις επερχόμενες επιπτώσεις στην υγεία, την περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών και να αφυπνιστούμε.
Η προτεινόμενη από τον Υπουργό Υγείας αλλαγή του καθεστώτος της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου δεν είναι ένα απλό διοικητικό μέτρο, αλλά επιφέρει ένα καίριο πλήγμα άμεσα στην υγεία του πληθυσμού και έμμεσα στην οικονομία των νησιών μας.

    Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της συγχώνευσης του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και τη διατήρηση της διοικητικής και λειτουργικής αυτοτέλειας του.
    Ζητάμε την άμεση έγκριση του κατατεθειμένου από πενταετίας νέου οργανισμού λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου.

    Αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε περεταίρω την παροχή υπηρεσιών υγείας στα νησιά της Νάξου, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Δονούσας και Αμοργού και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας.

Οι διατελέσαντες Διοικητές του Γεηνικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου

Γεώργιος Μαργαρίτης

Γεώργιος Λογοθέτης

Βάσω Μαργαριτίδου - Τιμπλαλέξη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΞΕΘΑΒΟΥΝ ΑΛΛΟΙ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΞΕΘΑΦΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!!!
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΚΩΝΕΙ ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΣΕ ΠΟΣΑ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ COPY PASTE ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ? ΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ...