Και οι ίδιοι οι γιατροί αδιαφορούν για την κάλυψη κενών θέσεων σε νησιά
«Στοίχημα» αποτελεί για τη διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Χριστίνα Παπανικολάου η μείωση των αεροδιακομιδών από τα νησιά στην Αθήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, όπως ομολογεί, είναι η ιατρική επάρκεια στο νησιωτικό ΕΣΥ και η ανάπτυξη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η ίδια ωστόσο διαπιστώνει αδιαφορία των γιατρών σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 προκηρύχθηκαν 245 θέσεις γιατρών σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 50 - που αφορούσαν νησιωτικές ανάγκες - αποδείχθηκαν «άγονες», αφού κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.
«Ακόμη όμως κι αν υπάρξει ενδιαφέρον, οι προσλήψεις έχουν "παγώσει". Τα κενά μπορούν πλέον να καλυφθούν μόνο με επικουρικούς γιατρούς, με σύμβαση έργου που διαρκεί 12 μήνες», λέει η Χριστίνα Παπανικολάου.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αναζητούνται μέσω… αγγελίας εθελοντές γιατροί που θα εργαστούν από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τη Λέσβο και την Ικαρία. Η διοικητής της 2ης ΥΠΕ παραδέχεται ότι το ενδιαφέρον είναι μειωμένο και κάποιες ανάγκες καλύπτονται από τις έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού που ήδη εργάζεται σε μονάδες του Αιγαίου. Πάντως, η Χριστίνα Παπανικολάου διαπιστώνει ελλείψεις και σε ό,τι αφορά τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας - στις Κυκλάδες δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη και στα Δωδεκάνησα μόλις οχτώ, γεγονός που εξηγεί τις αεροδιακομιδές προς την ηπειρωτική χώρα σε αναζήτηση κρεβατιού.
Στο μεταξύ, οι γιατροί συχνά καλούνται να κάνουν στα… τυφλά διαγνώσεις, αφού δεν υπάρχει ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έχει προγραμματιστεί ο εξοπλισμός του Σάμου και της Χίου με έναν αξονικό τομογράφο και της Λέσβου με έναν μαγνητικό. Ομως, ακόμη και τα επαρκώς εξοπλισμένα νοσοκομεία φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις να αδυνατούν ή να αποφεύγουν να κρατήσουν δύσκολα περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου