slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Eλλάδα: Με ποσοστό 35%, η ΝΔ, μπορεί να κυβερνήσει δίχως στηρίγματα και δεσμεύσεις

Ούτε άπιαστο όνειρο ούτε σενάριο ουτοπικό είναι η αυτοδυναμία, παρά την έντονη ζύμωση για το αντίθετο. Οπως προκύπτει από την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής της εταιρίας VPRC, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό «Επίκαιρα», η Ν.Δ. με διαφορά μόλις 0,5% από το ΠΑΣΟΚ θα συγκέντρωνε 137 έδρες, ενώ στην περίπτωση που η νέα Βουλή θα ήταν πεντακομματική θα μπορούσε να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία της με ποσοστό της τάξης του 35%.
Η ανάλυση που δημοσιεύει σήμερα ο...
«ΤτΚ» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα που έχουν κλειδώσει πάνω από την κάλπη με το «νόμο Παυλόπουλου», καθώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος με ποσοστά-ρεκόρ των αναποφάσιστων και με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις του δικομματισμού.

Οι αριθμοί
Οι έδρες όμως μέσα από τον εκλογικό νόμο έχουν τους δικούς τους κανόνες. Τρανό είναι το παράδειγμα από την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής της VPRC, όπου, εφόσον είχαμε εκλογές και τα κόμματα κατέγραφαν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα θα συγκέντρωνε 137 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 85, το ΚΚΕ 34, ο ΛΑ.Ο.Σ. 21, ο ΣΥΡΙΖΑ 15 και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 8.
Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ν.Δ. κερδίζει 52 περισσότερες έδρες από το ΠΑΣΟΚ, αν και προηγείται με διαφορά μόνο 0,5%, γεγονός που αναδεικνύει πόσο σημαντικός παράγοντας είναι το ποιος προηγείται. Δηλαδή, ποιο είναι πρώτο κόμμα έστω με μία ψήφο διαφορά! Η «έκπληξη» αυτή συμβαίνει καθώς οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν με το λεγόμενο «νόμο Παυλόπουλου», ο οποίος τροποποίησε τον προηγούμενο εκλογικό νόμο (Σκανδαλίδη) δίνοντας στο πρώτο κόμμα μπόνους 50 εδρών (αντί 40).
Το δεύτερο κρίσιμο σημείο για τους εκλογικούς αναλυτές είναι ότι οι έδρες που αναλογούν στα κόμματα εξαρτώνται και από το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν τα κόμματα που δεν θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, επειδή δεν ξεπέρασαν τον εκλογικό φραγμό του 3%. Στο παράδειγμα της εκτίμησης που κάνει η VPRC, το ποσοστό αυτό είναι συνολικά 10,5% και αναλύεται ως εξής: Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Χρυσή Αυγή 1%, Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 0,5% και διάφορα άλλα (λοιπά) κόμματα 4,5%. Το συγκεκριμένο ποσοστό (10,5%) είναι πολύ υψηλό και βοηθά ουσιαστικά τη δυνατότητα αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, δεδομένου ότι η Ν.Δ. με λιγότερο από μία στις τρεις ψήφους (31%) στο συγκεκριμένο παράδειγμα κερδίζει σχεδόν το 46% των βουλευτών (137 έδρες).
Οι εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν ότι θα μπορούσε μάλιστα η αναλογία αυτή να ήταν ακόμα ευνοϊκότερη, αν κέρδιζαν έδρες μόνο πέντε κόμματα και όχι έξι όπως συμβαίνει στο παράδειγμα, δεδομένου ότι το εκτιμώμενο ποσοστό για τους Οικολόγους ταυτίζεται οριακά με τον εκλογικό φραγμό του 3%. Αν ήταν κάτω από το 3%, οι οκτώ έδρες των Οικολόγων θα μοιράζονταν σε όλα τα κόμματα που κερδίζουν έδρες, ανάλογα με τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να κέρδιζε ακόμα δύο έδρες. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτοδυναμία με ποσοστό της τάξης του 35%.
Η μάχη λοιπόν επικεντρώνεται «στα σημεία» και στο κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές, όπου, όπως όλα δείχνουν, η πλάστιγγα γέρνει σαφώς προς τη Ν.Δ. Οπως αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη, η Ν.Δ. ήδη πέρασε μπροστά σε δύο δημοσκοπήσεις -της VPRC και της Pulse που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο «ΤτΚ»- και όπως προκύπτει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των ερευνών έχει παγιωθεί η τάση για ανοδική πορεία των ποσοστών του κόμματος.

Το στοίχημα
Πλέον, το στοίχημα της Ν.Δ. είναι ο Αντώνης Σαμαράς να κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης μέσα από το σταθερό και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο του, προκειμένου η τάση να εξελιχθεί σε δυναμική. Κατά τα ίδια στελέχη, όσο περνά ο καιρός και το ΠΑΣΟΚ συνθλίβεται από τους εσωτερικούς κραδασμούς αλλά και από την οργή των πολιτών, στις δημοσκοπήσεις θα χάνει όλο και περισσότερο έδαφος, με αποτέλεσμα η πρωτιά να φαντάζει ανέφικτος στόχος.
Στον αντίποδα, η Ν.Δ., όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, δεν επενδύει στη λογική του ώριμου φρούτου, αλλά καθημερινά δίνει τη μάχη της αξιοπιστίας, παρουσιάζοντας με σαφήνεια τις θέσεις της, ακόμη κι αν αυτές -όπως το κατηγορηματικό «όχι» στη συναίνεση- γίνονται αφορμή για μικροκομματικά παιχνίδια του πολιτικού συστήματος. «Εμείς δίνουμε λόγο στους πολίτες. Είναι οι μόνοι που μας κρίνουν», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: