slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δ. Μπάιλας για Γ. Πουσσαίο: Είπε τη μισή αλήθεια…


O τέως Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας απάντησε στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο. Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:
«Λυπάμαι πραγματικά, που αναγκάζομαι να απαντήσω, σε όσα ανακοίνωσε ο κος Πουσσαίος, τα οποία αναφέρονται στην τοποθέτησή μου, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Σίφνου, κατά την ημέρα της εορτής της Παναγίας της Χρυσοπηγής, με θέμα την σύνταξη μελέτης, για την διάβρωση της παραλίας του Πλατύ Γιαλού.
Όμως, πρέπει να γνωρίζουν ΑΠΑΝΤΕΣ ότι θα υπερασπίσω με κάθε τρόπο το έργο που οκτώ χρόνια συντελέσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου και δεν θα επιτρέψω σε κανένα να το αμφισβητήσει ούτε να το οικειοποιηθεί.

Πρώτα όμως κάποια ερωτήματα που προκύπτουν!!!
* Γιατί αποδέχθηκε ο κος Πουσσαίος και δεν αμφισβήτησε τα πλήρη στοιχεία του ταμειακού υπολοίπου και των έργων που παρέδωσα στον ίδιο και τους δημοσιογράφους με ημερομηνία 27/12/2010 μαζί με τα κλειδιά του γραφείου μου κατά την επίσημη παράδοση της Πρωτοχρονιάς του 2011;!
* Γιατί δεν αμφισβητήθηκαν από κανένα τα στοιχεία που έδωσα στη δημοσιότητα δύο μήνες μετά σε συνέντευξη μου σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Σύρου απαντώντας στη δήλωση του κ. περιφερειάρχη που υποστήριξε ότι, δεν υπάρχουν χρήματα για νέα έργα στις Κυκλάδες;!
* Γιατί δεν αμφισβήτησε κανείς τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεσα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όταν συζητήθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα;!
* Τώρα θυμήθηκε ο κος Πουσσαίος να αμφισβητήσει τα στοιχεία που είχα δώσει τρείς φορές; Ή κάποιος του επέβαλλε να απαντήσει χωρίς να νοιάζεται εάν εκτεθεί προσπαθώντας να αμφισβητήσει την πραγματικότητα λέγοντας την μισή αλήθεια;

Συγκεκριμένα:
* Δεν αμφισβητώ, ότι πράγματι, το υπόλοιπο που αφήσαμε μετρητά στην Νομαρχία για έργα ήταν 7.550.760€. Αυτό άλλωστε είχα δηλώσει και στα Μ.Μ.Ε. και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
* Δεν αμφισβητώ, αν και δεν μου έχουν δοθεί στοιχεία, ότι οι υποχρεώσεις για έργα και μελέτες ήταν περίπου 11.500.000€. Το δήλωσε ο κος περιφερειάρχης και το αποδέχομαι ως αληθινό.
Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς, ότι, εάν γινόταν και τελείωναν όλα τα έργα και οι μελέτες και πληρώνονταν μέσα στο 2011, θα απαιτούντο περίπου άλλα 4.000.000€.
Αυτό βέβαια είναι τελείως θεωρητικό και απίθανο για το δημόσιο. Όμως εγώ το αποδέχομαι για να μη μείνει κανένα επιχείρημα.

Δεν αναφέρθηκε όμως από τον κ. Πουσσαίο ότι:
* Δεν λογαριάζει και δεν υπολογίζει ότι, σύμφωνα με τους νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους και με βάσει τα περσινά δεδομένα το 2011 πρέπει να εισπραχθούν για τις Κυκλάδες περίπου 3.000.000€ από ΚΑΠ για έργα οδικού δικτύου και άλλα 2.700.000€ πάλι από ΚΑΠ για επενδύσεις.
Εκτός εάν στα πλαίσια «...των τωρινών οικονομικών δεδομένων», όπως αναφέρεται στην απάντησή του, έχουν απεμποληθεί και αυτά τα κατοχυρωμένα δικαιώματα για την χρηματοδότηση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
- Ξεχνά ή θέλει να ξεχνά και δεν υπολογίζει ότι κάθε χρόνο εισπράττονται από διάφορα παράβολα και τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων περίπου 1.500.000€ με βάσει τα περσινά δεδομένα.
- Ξεχνά και δεν υπολογίζει ότι, από το 1.200.000€ περίπου, που έμειναν πλεόνασμα στην Νομαρχία για λειτουργικές δαπάνες, μπορεί άνετα το 1.000.000€ να μεταφερθεί για έργα, εάν στα πλαίσια της λιτότητας, κρατήσουν σταθερά ή μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα.
Συμπέρασμα: Ο κος Πουσσαίος είπε την μισή αλήθεια, διότι: από όλες τις παραπάνω πιστώσεις που είναι δεδομένες και κατοχυρωμένες μπορούν να υπάρξουν για τις Κυκλάδες, νέα έργα και μελέτες, προϋπολογισμού 3.500.000€ - 4.000.000€. Από αυτά δεν είναι δα και φοβερό να δοθούν 80.000€ για την μελέτη προστασίας του Όρμου του Πλατύ Γιαλού για την οποία έγινε λόγος στο δημοτικό Συμβούλιο στη Σίφνο.
Εκτός πια, και εάν έχουν αποφασίσει, να κάνουν τεχνικό πρόγραμμα μόνο με τα χρήματα που άφησε η πρώην Νομαρχία, απεμπολώντας κάθε κατοχυρωμένη κατάκτηση και δικαίωμα, λειτουργώντας «στο βαθμό του εφικτού, με βάσει τα τωρινά οικονομικά δεδομένα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κος Πουσαίος.
Αλλά τότε, ούτε για τα συμφέροντα των Κυκλάδων μάχονται, ούτε διεκδικούν άλλα, αλλά ούτε και για την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης προσπαθούν, αιτήματα για τα οποία κάποτε κλείναμε τις Νομαρχίες, και βγαίναμε στους δρόμους με τον κ. Μαχαιρίδη, επί κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Σημείωση
- Σταματώ εδώ προς το παρόν, και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω, αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, στους χαμένους πόρους χωρίς αναπλήρωση από ΤΕΟ, ΟΣΚ, ΠΣΕΑ, ΕΠΕΑ Π.Ν. Αιγαίου κ.α.
- Όσο για τα έργα ύψους 1.272.000 ευρώ που αναφέρεται ότι εκτελούνται στη Σίφνο, θα επανέλθω σίγουρα γιατί επιχειρείται να περάσει τέτοια παραπληροφόρηση στους πολίτες που πραγματικά τα έχω χαμένα.

Δημήτρης Μπάιλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: