Το ξεσήκωμα που θα αλλάξει το Πολίτευμα
Η Πλατεία Συντάγματος γεμίζει απο εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, που εκφράζουν ειρηνικά την πλήρη απογοήτευσή τους για την κυβέρνηση, τα κόμματα, τούς πολιτικούς και γενικότερα για τo πολιτικό μας σύστημα.
Ο κρυμμένος θυμός, για την οικονομική αφαίμαξη, συγκρατιέται για να μην υπάρξουν αφορμές για έκτροπα. Τα σφυρίγματα, όμως, εναντίον του μνημονίου και το «Δεν μάς ρωτήσατε», είναι βροντερά και συνεχή.
«Δεν μας ρώτησαν», ναι δεν μας ρώτησαν ούτε για τα δάνεια, ούτε για τις συμφωνίες, ούτε για ότιδήποτε άλλο. Μα κι εμείς πρώτη φορά το απαιτούμε.
Δεν φταίνε, λοιπόν, μόνο οι πολιτικοί. Υπεύθυνη είναι και η πνευματική ηγεσία, που ανέχεται επι 170 χρόνια ένα Σύνταγμα που παραδίνει την δική μας εξουσία στούς πολιτικούς, για να την διαχειρίζονται όπως θέλουν, χωρίς κανένα λαϊκό έλεγχο..
«Ξυπνήσαμε» γράφουν τα πανώ, μα είναι φανερά διάχυτη στις συζητήσεις η συνειδητοποίηση, τού πόσο τραντάζει συθέμελα και ανατρέπει το πολιτικό μας σύστημα αυτό το κοινωνικό ξύπνημα του «να μας ρωτάτε».
Μερικοί νομίζουν οτι κάποια άλλα πρόσωπα, κάποιοι άλλοι αρχηγοί, κάποια άλλα κόμματα, κάποιες άλλες οικονομικές ιδεολογίες, θα μας σώσουν.
Λάθος σκέψη, λάθος δρόμος, λάθος προοπτική, φρούδες ελπίδες.
Γκρίνιες και αγανάκτηση για το Χθές και αμεσοδημοκρατικές γενικότητες για το Αύριο δεν αρκούν. Απαίτηση, διιεκδίκηση και επιβολή συγκεκριμένων συνταγματικών θεσμών για το Σήμερα είναι ο μόνος δρόμος λύτρωσης.
Είναι η ώρα τής δικής μας ευθύνης. Της δικής μας συμμετοχής στις αποφάσεις. Τού δικού μας ελέγχου στην κυβερνητική δραστηριότητα.
Είναι ώρα να σταματήσουμε να εκχωρούμε οικειοθελώς την Λαϊκή Κυριαρχία σε αντιπροσώπους που την εκμεταλλεύονται.
Είναι ώρα να θεσπισθούν συγκεκριμένες αμεσοδημοκρατικές διαδιικασίες αποφάσεων απο μάς, με κανόνες και πλαίσια δεσμευτικά για τούς βουλευτές.
Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Να μην επιτρέπουμε να κάνουν οι πολιτικοί τού κεφαλιού τους, αλλά να μας ρωτούν.
Ναι, να μας ενημερώνουν, χωρίς ψέμματα, και να μας ρωτούν, πριν υπογράφουν μνημόνια, πριν παίρνουν δάνεια, πριν κάνουν οτιδήποτε που επιβαρύνει τη ζωή μας και υποθηκεύει το μέλλον τών παιδιών μας και τής Πατρίδας μας.
Ηρθε η ώρα οι αποφάσεις των πολιτών να είναι πάνω απο τις αποφάσεις των πολιτικών.
Ενα εντελώς νεο Σύνταγμα, απο μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, να εγκριθεί με Δημοψήφισμα και να περιλαμβάνει όλους τούς θεσμούς, που επιτρέπουν στους άλλους ευρωπαΙκούς λαούς να συμμετέχουν στην διακυβέρνησή τους, που πραγματώνουν την Λαϊκή Κυριαρχία..
Ενδεικτικά και τελείως περιληπτικά, καταθέτω προς συζήτηση τις παρακάτω αντίστοιχες προτάσεις :
· Να αποφασίζει, με Δημοψηφίσματα, ό ίδιος ο Λαός για κάθε τι, που αλλάζει δεσμευτικά την μελλοντική πορεία τής Ελλάδας.
· Να προτείνονται, ή να καταργούνται, Νόμοι απ ευθείας απο τό Λαό και όχι μόνο απο τούς βουλευτές στην Βουλή
· Να μπορούν οι ψηφοφόροι να ανακαλούν όποιον έχουν εκλέξει, χωρίς να περιμένουν την λήξη τής θητείας του
· Να θεσμοθετηθούν Ενώσεις Πολιτών, έξω απο τα κόμματα, συνταγματικά αναγνωρισμένες, για την υπεράσπιση συγκεκριμένων θεμάτων. και ειδικών θέσεων
· Να καταργηθεί η Ασυλία Υπουργών και Βουλευτών, να περιορισθούν κάτω απο 200, να εκλέγονται μέχρι 3 θητείες και τότε μόνον να δικαιούνται τιμητική μέση σύνταξη, αν δεν έχουν άλλη.
· Να υπάρχει Γερουσία, που θα εγκρίνει τούς νόμους, για να μην ψηφίζει η κυβέρνηση όποιον νόμο βολεύει το κόμμα της.
· Να μην υπάρχει Υπουργός Δικαιοσύνης και τα Δικαστήρια να αναφέρονται κατ ευθείαν στην Γερουσία
· Να έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, που θα τον εκλέγει ο Λαός και θα έχει την δύναμη να υπερασπίζεται τη λαϊκή θέληση
· Να υπάρχει Συνταγματικό Διαστήριο, για να ελέγχει την σωστή λειτουργία τής Δημοκρατίας, σταματώντας τις κομματικές και κυβερνητικές αυθαιρεσίες,.
· Να έχουμε σταθερό Εκλογικό Σύστημα, με ενιαίο φηφοδέλτιο, για να μην αλλοιώνεται με εκλογικά κόλπα η ψήφος τού Λαού.
· Οι υποψήφιοι βουλευτές να επιλέγονται με προκριματικές εκλογές, απο τις τοπικές κοινωνίες και οχι να διορίζονται απο τους αρχηγούς τών κομμάτων. Για να είναι υποψήφιοι να έχουν προηγουμένως εκλεγεί σε συλλογικούς φορείς και να έχουν υποβάλλει ως επαγγλματίες 10 τουλάχιστον φορολογικές δηλώσεις
· Να λειτουργούν τα κόμματα δημοκρατικά, βάσει συγκεκριμένων νόμων και Kαταστατικών, που θα είναι κατατεθημένα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, για μην τα αλλάζουν όποτε και όπως θέλουν οι αρχηγοί.
· Να αποκοπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση απο την κεντρική διοίκηση, να λειτουργεί αυτόνομα με αποκλειστικές αρμοδιότητες, ελεγχόμενη μόνο απο την Δικαιοσύνη. Να διαχειρίζεται το 15%, τουλάχιστον, του Δημόσιου Προυπολογισμού και να παίρνονται αποφασεις απο τούς ίδιους τούς Δημότες με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τοπικά δημοψηφίσματα.
· Να παίρνονται στα πιο κοντινά με τον πολίτη όργανα οι τελικές αποφάσεις, για την λύση τών προβλημάτων, και όχι για όλα να αποφασίζουν οι Υπουργοί. (Αρχή Επικουρικότητας)
Ολα αυτά, που μοιάζουν πολλά, ισχύουν, ήδη, σε άλλες χώρες, στις οποίες τα άτομα είναι πολίτες και οχι υπήκοοι.
Είναι αμεσοδημοκρατικοί θεσμοί και διαδικασίες, που επαναφέρουν την εξουσία απο τούς πολιτικούς σε μας τους πολίτες, ώστε να μην τούς παραδίνουμε την τύχη μας, αλλά να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που την καθορίζουν.
Υ,Γ. Aναλυτκότερη παρουσίαση τών προτάσεων υπάρχει στον τίτλο
«τι πρέπει να ξέρεις» στο www.politizo.gr που επι 15 χρόνια υποστηρίζει οτι μια ποιοτικότερη Δημοκρατία, στην οποια θα συναποφασίζουν πολίτες και πολιτικοί, είναι ο μόνος δρόμος εξόδου απο την συνεχή οικονομική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου