Εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με τον υπουργό Υγείας Ανδρ. ΛΟΒΕΡΔΟ
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
για την πολιτική υγείας στα νησιά –
“Κάθε ευρώ στην υγεία είναι επένδυση για τη ζωή, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των νησιών μας - Δεν βρίσκεται στα νησιά μας η ρίζα του κακού και το βαρέλι χωρίς πάτο”
Κύριε Υπουργέ,
Παρακολουθούμε το έργο σας και τον αγώνα που δίνετε για την εξυγίανση ενός χώρου, που νοσεί βαρύτατα.
Υπό τις συνθήκες μάλιστα έκτακτης ανάγκης που ζει η χώρα, πρέπει να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας του υπουργείου Υγείας για περιστολή των δαπανών και πάταξη της σπατάλης.
Συμφωνούμε, ότι στο οριακό σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα, πρώτη προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Να μπει τάξη στην αταξία.
Δικαιολογημένα και τα διλήμματα που θέσατε προ ημερών στη Βουλή και η αναγκαία σημείωση που κάνατε, ότι στο Υπουργείο Υγείας έχετε «αυτή τη δημοσιονομική υποχρέωση, μια δημοσιονομική αγωνία, που όποιος την κοιτάξει με περιπαικτικό τρόπο, κατ' ουσία περιπαίζει τους Έλληνες πολίτες, διότι αυτό το “συμμάζεμα” από την κακοδιοίκηση και από τη “ρεμούλα” είναι επιστροφή χρημάτων που δεν καταβάλλονται για το σκοπό που ο φορολογούμενος τα δίνει».
Κατανοητή και σεβαστή η προτεραιότητα για την ανάταξη μιας νοσηρής κατάστασης που υπονόμευσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το οδήγησε στα όριά του.
Το τίμημα όμως ήταν ιδιαίτερα βαρύ για το νησιωτικό χώρο, που από τη φύση του επιβαλλόταν και επιβάλλεται να τυγχάνει ειδικής φροντίδας.
Ελλείψεις και εκπτώσεις στοίχισαν ακριβά στο πολύτιμο αγαθό της Υγείας στα νησιά μας, σε πολλά από τα οποία η ζωή εξελίσσεται σε συνθήκες απομόνωσης,
Αυτό που πρέπει να γίνει πολιτική συνείδηση είναι ότι οι δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας πρέπει να εντάσσονται στις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στο νησιώτη, και όχι στις δαπάνες που απλά αυξάνουν το δημόσιο χρέος.
Η έλλειψη υπηρεσιών υγείας είναι εμπόδιο στην συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά και στην βιωσιμότητά τους.
Η παράμετρος Υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των νησιών μας.
Έστω και ένα μικρό Κέντρο Υγείας στο πιο απόμακρο νησί είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μείνει ο νησιώτης στον τόπο του.
Μια σύγχρονη υγειονομική μονάδα αποτελεί λόγο σοβαρό για τον Γερμανό ή Ρώσο τουρίστα να νοιώσει ασφαλής και να επιλέξει το νησί για τις διακοπές του.
Ο «ηρωισμός» του γιατρού και της νοσηλεύτριας είναι, για την ώρα, μια διέξοδος – ίσως η μόνη διέξοδος.
Δεν μπορεί να είναι η μόνιμη λύση.
Φτάσαμε στο 2011, και τα νησιά μας εξακολουθούν να θεωρούνται «δυσμενής μετάθεση» και «εξορία» για τον γιατρό του κέντρου.
Οι άγονοι διαγωνισμοί για προσλήψεις δεν αποτελούν είδηση.
Ακόμα συζητάμε για τα κίνητρα εκείνα που θα καθιστούσαν τα νησιά μας μια ελκυστική επιλογή για τον νέο γιατρό.
Πόσο δύσκολο, άραγε, είναι για την Πολιτεία να προβλέψει ότι, ο πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής, αντί να περιμένει στην ουρά μέχρι να έλθει η σειρά του για ειδικότητα, θα διασφαλίζει ευνοϊκή μεταχείριση για την απόκτησή της, με τη ρητή και με νόμο κατοχυρωμένη δέσμευση ότι θα υπηρετήσει σε νησί για μια συγκεκριμένη περίοδο, δύο ή τριών χρόνων.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς στα νησιά μας κάνουμε προσπάθειες για να πάμε κόντρα σε θεωρίες που λένε ότι η δημιουργία και λειτουργία τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, με την κλασική έννοια του όρου, στα νησιά δεν είναι εφικτή, καθότι δεν υπάρχουν, σε οποιοδήποτε από τα νησιά του Αιγαίου, οι πληθυσμιακές προϋποθέσεις για να στηρίξουν αυτές τις υπηρεσίες.
Πάμε κόντρα σε λογικές που θέλουν τα νησιά μας να αρκούνται σε υποτυπώδεις υποδομές, με δύο ή τρεις μεγαλύτερες νοσηλευτικές μονάδες να αποτελούν τα σημεία αναφοράς.
Θεωρείται αδιανόητο, ίσως και πολυτέλεια για ένα περιφερειακό νησιωτικό Νοσοκομείο, η θεραπεία του εμφράγματος ή η ανακούφιση του καρκινοπαθούς.
Δρομολογούμε όμως τώρα αυτές τις σημαντικές υποδομές για το Νοσοκομείο της Ρόδου, μέσω του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κρεμαστινό,
Κύριε Υπουργέ,
Πρέπει να παραδεχθούμε πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας είναι δομημένο σε ένα ελλειμματικό μοντέλο που έχει σαν κύριο στόχο την διαχείριση της ασθένειας και όχι ενός μοντέλου υποστήριξης της υγείας.
Στα νησιά ο ιδιώτης δεν επενδύει...
Δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα μια επένδυση σε ένα νησί μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων κατοίκων.
Σε έναν κοινωνικά και εθνικά ευαίσθητο χώρο, όπως ο νησιωτικός, πρέπει να υπάρξει ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νησιωτών.
Ένα νησιωτικό ΕΣΥ με ένα σύγχρονο σύστημα αεροδιακομιδών (ΕΚΑΒ Νοτίου Αιγαίου), ευρεία χρήση της τεχνολογίας - της σύγχρονης τηλεϊατρικής και σύγχρονες καινοτόμες δομές για τα μικρά νησιά, όπως οι κινητές και πλωτές μονάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλωτό πολυϊατρείο «Γαληνός».
Η νησιωτική πατρίδα μας δικαιούται και δύο πλωτά Κέντρα Υγείας.
Σε αυτό το τρίπτυχο βασίστηκε η πρόταση που καταθέσαμε προ μηνών στον ίδιο τον Πρωθυπουργό που είδε από κοντά την πραγματικότητα.
Τα έχουμε πει πολλές φορές και στο παρελθόν στους προκατόχους σας.
Μάλιστα, για τη ψήφιση του νέου Οργανισμού στο Νοσοκομείο της Ρόδου, χρειάστηκε να φτάσουμε στα άκρα τη σύγκρουσή μας με τον κ. Αβραμόπουλο για να πετύχουμε το αυτονόητο.
Από κει πέρα, έλειψαν οι πολιτικές, οι ειδικές πολιτικές υγείας για τα νησιά μας.
Όπως επισημάνατε στη Βουλή, σε καμία χώρα, που είναι εξελιγμένη, δεν είναι οι υπουργοί υγείας υπουργοί νοσοκομείων.
Οι υπουργοί της δημόσιας υγείας κατά βάση στοχεύουν στο να μην αρρωστήσουν οι άνθρωποι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα προληπτικών μέτρων.
Εδώ – είπατε - τους έχουμε συνδυάσει με τους γιατρούς των νοσοκομείων. Δεν είναι έτσι και έχετε απόλυτο δίκιο.
Συγχωνεύσεις νοσηλευτικών δομών δεν μπορούν να γίνουν στα νησιά μας.
Είναι σαν να συγχωνεύεις τα ίδια τα νησιά, τις ίδιες τις κοινωνίες.
Η διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα νοσοκομεία της Επικράτειας ήταν πάντα ένα θέμα συζήτησης για την εξασφάλιση εξειδικευμένης φροντίδας στους νησιώτες.
Το συζητάμε και τώρα, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε όλες τις εφαρμογές της, κυρίως στην υγεία.
Η συνεργασία και ο συντονισμός με μεγάλη κεντρική νοσηλευτική μονάδα, όπως το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αποτελεί κλειδί στο σχεδιασμό μας για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής.
Με την υλοποίηση τέτοιων έργων που βασίζονται στις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, και υποστηρίζουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού συμπλέγματος, μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος.
Από το παράδειγμα αυτό και μόνο, αντιλαμβάνεστε ότι από την προσπάθεια που γίνεται για αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Ισχυρός Δήμος και η Αιρετή Περιφέρεια, δεν πρέπει να εξαιρεθούν.
Αυτοί οι δύο θεσμοί, που είναι τόσο κοντά στον πολίτη, δεν μπορεί να είναι αποκομμένοι από το σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων για την Υγεία των νησιωτών.
Πρέπει να συμφωνήσετε, ότι είναι παράδοξο και κατάλοιπο ενός συγκεντρωτικού κράτους να γίνεται ένας αυτοδιοικητικός θεσμός, όπως η Περιφέρεια, ικέτης και επαίτης προκειμένου να πείσει ότι μπορεί να βοηθήσει, να σχεδιάζει και να κατασκευάσει το Πολυδύναμο Ιατρείο στο νησί που το έχει ανάγκη.
Κάτι που έκανε πριν ένα χρόνο.
Αυτό το υπερτροφικό, συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό κράτος, με το οποίο εσείς συγκρούεστε σήμερα, εμείς το έχουμε απέναντί μας επί δεκαετίες.
Θα ήταν όμως μεγάλο το κρίμα, αν από αυτήν την κρίση δεν βγαίναμε στο τέλος κερδισμένοι και με περισσότερη σοφία.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που τόνισα νωρίτερα, αναγνωρίζοντας και το προσωπικό κόστος που επωμίζεστε όλη αυτήν την περίοδο.
Κάθε ευρώ για την υγεία στα νησιά μας αποτελεί επένδυση στη ζωή, στην ασφάλεια και στην ανάπτυξή τους.
Δεν βρίσκεται στα νησιά μας η ρίζα του κακού και το βαρέλι χωρίς πάτο.
Κάθε ευρώ για την υγεία των νησιωτών δεν αυξάνει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.
Αυξάνει τις πιθανότητες, ο νησιωτικός χώρος να γίνει αυτό που μέχρι σήμερα ακούγεται απλώς ως κολακεία από τα χείλη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας: να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πνεύμονα σε ένα πάσχοντα οργανισμό.
Και το Νότιο Αιγαίο αποδεικνύει κάθε χρόνο, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, πως είναι ένας από τους ελάχιστους αιμοδότες της εθνικής μας οικονομίας.
Σας ευχαριστώ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου