slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με λαμπρότητα η γιορτή της Πληθερής στην Παρθένα

Η γιορτή της Αναλήψεως για την ορθόδοξη εκκλησία σαράντα μέρες μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου. Παράλληλα, είναι η γιορτή των βοσκών, της Πληθερής. Αυτή τη μέρα, οι βοσκοί στις μάντρες τους έχουν γιορτή.
Προσφέρουν ξινόγαλο σε όποιον βρεθεί εκεί, ενώ παλιότερα γινόταν πανηγύρι με τσαμπούνες. Στη Νάξο με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η μέρα στις Τρίποδες και στο νησάκι ¨Παρθένα, όπου πολύς κόσμος παρακολούθησε τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με διοργανωτές τους επαγγελματίες της Μικρής Βίγλας.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Απεράθου 1990-1950" του Γιαννούλη Γ. Γιαννούλη:
Η ονομασία της γιορτής προέρχεται από τη ‘’πληθώρα’’ , διότι είναι η περίοδος που τα ζώα έχουν το περισσότερο γάλα , παλιότερα επίσης τη μέρα αυτοί κάποιοι από τους βοσκούς πήγαιναν τα κοπάδια τους στη θάλασσα για να τα πλύνουν .
Την παραμονή της Πληθερής οι βοσκοί δεν τυροκομούσαν, αλλά έπηζαν το γάλα προκειμένου να γίνει «ξύαλα» και να το μοιράσουν την άλλη μέρα στα παιδιά και στους γείτονες γεωργούς χωρίς πληρωμή. Αυτό γινόταν για να πληθύνουν τα «ζουλοπρόβατα» και γι’ αυτό η γιορτή πήρε την ονομασία «τση πληθερής». Ήταν συμβολική προσφορά με την προσδοκία της καλής σοδειάς, αλλά και πράξη που σκοπό είχε τη συμφιλίωση και την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων, των οποίων οι σχέσεις βρίσκονταν συνεχώς σε κρίση.
Τα σχολεία αυτή την ημέρα παρέμεναν κλειστά και τα παιδιά έπαιρναν τα λαηνάκια τους ή τις «σκεπασταριές» τους (δοχείο από αλουμίνιο με σκέπασμα καβανους), κάποια δώρα για τους βοσκούς και πήγαιναν στις μάντρες. Οι βοσκοί τους τα γέμιζαν με «ξύαλα» ή «γλυκύαλα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: naxosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: