slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μνημόνιο -συμφωνία μεταξύ του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Δ. Νάξου ¨Νάξος-Φιλοξενία¨ για την δημιουργία 72 θέσεων απασχόλησης

Με  ισχυρή πλειοψηφία εγκρίθηκε  το μνημόνιο-συμφωνία μεταξύ του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Δ. Νάξου ¨Νάξος-Φιλοξενία¨ για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Στο μνημόνιο-συμφωνία αντέδρασαν και καταψήφισαν η επικεφαλής, της Λαϊκής Συσπείρωσης Ευδοκία Ψαρρά που το χαρακτήρισε ως μνημόσυνο  για τις κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται στους πολίτες από το κράτος ή τους δήμους,   και η επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας Θέκλα Κίζη που το χαρακτήρισε ως ταφόπετρα σε κάθε είδους εργασιακό δικαίωμα. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 72 άτομα για χρόνο εργασίας από 2 έως 5 μήνες την περίοδο 1-10-2011 έως 1-10-2012 συνολικά ενώ οι τομείς παρέμβασης, είναι: φυσικό περιβάλλον, κοινωνικός τομέας, εκπαίδευση, πολιτισμός. Ακολουθεί η εισήγηση του Αντιδημάρχου Τοτόμη Πρωτονοτάριου


Το θέμα αφορά τη συμμετοχή του Δήμου μας στην πρόταση χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», η οποία υποβάλλεται μέσω της Ανοιχτής Πρόσκλησης με κωδικό 32/24-5-2011 του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού¨», Άξονας προτεραιότητας 9, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ο Δήμος θα συμμετέχει στην πρόταση ως συμπράττοντας φορέας, με δικαιούχο το Σύλλογο Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Δήμου Νάξου «Νάξος Φιλοξενία», μέσα από ένα Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αναλύσουμε προκειμένου να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ο Δήμος μας δεν θα μπορούσε να είναι ο δικαιούχος της πράξης, καθόσον αποκλείονται οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα. Επίσης, για τους δυνητικά δικαιούχους φορείς  υπήρχαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται σωρευτικά όπως:
ü  Να προβλέπεται από το καταστατικό τους η υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωφελούς/κοινωνικού χαρακτήρα σε τομείς όπως το περιβάλλον και ο πολιτισμός, η κοινωνική ένταξη, η στήριξη της εργασίας, κ.λπ.
ü  Να μην έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, να διαθέτουν έδρα και οργανωμένο χώρο εργασίας, να λάβουν διαχειριστική επάρκεια τύπου Γ’ και πολλά άλλα.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
1.Βάσει του Μνημονίου συνεργασίας, το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και θα φέρει τίτλο «ΝΑΞΟΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ», έχει τους εξής στόχους:
§  Την καταπολέμηση της ανεργίας.
§  Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
§  Τη βελτίωση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
§  Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των οικισμών της ν. Νάξου.
§  Την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της ν. Νάξου.
§  Την προώθηση και υποστήριξη του κλάδου του τουρισμού.
§  Τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Δήμου, μέσα από όλες τις δράσεις του Προγράμματος.

2.Προβλέπονται συνολικά 8 δράσεις, δηλαδή:
§  Διευκόλυνση κυκλοφορίας.
§  Συντήρηση σχολικών κτιρίων.
§  Φύλαξη μουσείων.
§  Καθαρισμός παραλίων.
§  Δημιουργική απασχόληση παιδιών.
§  Εκμάθηση ξένων γλωσσών.
§  Καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων Δημοτικών Διαμερισμάτων.

3. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης των 8 δράσεων, προβλέπεται να απασχοληθούν 72 άνεργοι.

4. Η συνεισφορά του Δήμου Νάξου σε υλικά και εξοπλισμό ανέρχεται στο ποσό των 65.600,00€ που αναλύεται ως εξής:
-         Αξία χρωμάτων και υλικών για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων : 63.000,00€.
-         Κόστος κατασκευής περιπτέρου:                                                               2.100,00€.
-         Υλικά για τη δράση δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών:                    500,00€

5. Το συνολικό εργατικό κόστος για την υλοποίηση όλων των δράσεων ανέρχεται στις 272.415,00€.

6. Ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος προβλέπεται να είναι η 1/10/2011 και λήξης η 1/10/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: