slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΒΡΟΥΤΣΗΣ-ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: “Ακραίος δημοσιονομικός μαζοχισμός”-Αύξηση ελλείμματος κατά 49% δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο 5μηνο!!!


«Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού καταδεικνύει την αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και επιβεβαιώνει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Τα έσοδα καταρρέουν (-11,8%), οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται (+28,4% τον Μάιο) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει (-47,3%), το έλλειμμα διευρύνεται (+49%). Συγκεκριμένα:


1ον. Τα έσοδα καταρρέουν:

Τα καθαρά έσοδα του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου 2011, αποκλίνουν σταθερά από τον προβλεπόμενο στον Προϋπολογισμό στόχο κατά 2,16 δισ. €, ανοίγοντας περισσότερο την ψαλίδα στο 11,8%! Επιπλέον, η μείωση των εσόδων για το πεντάμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2010, αγγίζει το 7,1 % ή 1,4 δισ. € έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!

Μήνα με το μήνα, η απόκλιση των εσόδων του Προϋπολογισμού από τον προβλεπόμενο στόχο διευρύνεται και “εξανεμίζει” τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.

2ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:

Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 6,4% (ή κατά 1,7 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), κυρίως λόγω των, αναμενόμενα, υψηλότερων τόκων (περίπου 440 εκατ. ευρώ) και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% το πρώτο πεντάμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 1,9%.

Μάλιστα, το Μάιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 28,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα!!!

3ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 47,3% το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

4ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 12,9% το πρώτο πεντάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.

Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι αυξημένο κατά 49% το πρώτο πεντάμηνο του έτους (ή κατά 45% εάν δεν συμπεριλάβουμε την επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους παλαιών οφειλών τους)!!!

Παρά τις αποκλίσεις, όμως, στους στόχους του Προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή.

Και μάλιστα αυξάνει και τη δοσολογία της.

Με μέτρα, που -όπως επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος- επιτείνουν την ύφεση και οδηγούν, αντί για αύξηση, σε μείωση των εσόδων.

Πρόκειται, όπως αναφέρει και η μεγάλη Βρετανική εφημερίδα ”Guardian”, για “ακραίο δημοσιονομικό μαζοχισμό”».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η συμφορά που φέρατε στη Χώρα το 2004 - 2009, με τη διάλυση των πάντων και προπάντων του κράτους και των οικονομικών ελεκτικών μηχανισμών, θα την πληρώνουμε για πολά χρόνια. Μας βουλιάξατε με την αχαλίνωτη ρουσφετολογία σας ακόμη και στις Εφορίες και το ΣΔΟΕ που διαλύσατε για να μαζεύετε ψηφάκια και έχετε το θράσος να βγάζετε και γλώσσα από πάνω. Ουστ να χαθείτε πολιτικά ρεμάλια.