slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατόρθωμα ΠΑΣΟΚ: Στα 10,260 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο 5μηνο!!! 12% πάνω απ' το στόχο και 10% πάνω απ' το περσινό!!!

http://www.365outsource.com/information/wp-content/uploads/2011/01/business-recession.jpgΣτα 10, 260 δισ. ευρώ ( έναντι στόχου 9,072 δισ ευρώ) διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμου σε δημοσιονομική βάση το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2011. Πέρυσι το ίδιο διάστημα το έλλειμμα ανέρχονταν σε 9,1 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικου προυπολογισμού σύμφωνα με τα οποια τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α΄ πεντάμηνο (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1,924 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 736 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος - Μάιος) τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18.358 εκατ. ευρώ. Συνολικά η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 ανέρχεται στο πεντάμηνο σε 7,1%.

[Τώρα ακολουθούν οι συνήθεις δικαιολογίες όπου εξηγούν τι έκαναν οι αξιόπουστες για να φουσκώσουν το έλλειμμα του 2009 και να μειώσουν αυτό του 2010]

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων το πεντάμηνο οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών όπως αυτή που είχε δοθεί στο τέλος του 2009 ώστε να μεταφερθούν έσοδα του 2009 στο 2010 ;), στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 117,5% ή κατά 363 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο σημειώνει οτι η υστέρηση των εσόδων φαίνεται να ανακόπτεται καθώς το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 [Καλά θα το δούμε στο τέλος του έτους αυτό...]. Ετσι για πρώτη φορά εφέτος και τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 447 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 872 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΟΓΑ και ΙΚΑ), στον ΟΑΕΔ και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή προμηθευτών τους.

Οι δαπάνες του Προγράμματοος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1.528 εκατ. ευρώ... αυτή είναι και η υπέρτατη αξιοπουστιά: Κόβουν από το προυπολογισθέν ΠΔΕ και αντίστοιχα μειώνουν το έλλειμμα: Αν δηλ. εφάρμοζαν κανονικά το ΠΔΕ το έλλειμμα θα ήταν αυξημένο κατά 30%!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: