slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πωλείται η Ελλάς

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ





Την άμεση υιοθέτηση πρόσθετων παρεμβάσεων άνω των 6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και σχέδιο για άμεσες και εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις, ανακοίνωσε επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε πολλές ώρες και ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- αρκετά δύσκολο, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών.


Το πακέτο για «εξπρές» αποκρατικοποιήσεις, που αποφασίστηκε ξεκινά με άμεση πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου σε: ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ.


Θα ακολουθήσει μακρά λίστα επιχειρήσεων, που ξεπερνούν τις 20 και τα ονόματα των οποίων για πρώτη φορά ανακοίνωσε ο κ. Πεταλωτής.


Ειδικότερα, ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις για τις οποίες οι διαδικασίες με τους αρμόδιους συμβούλους προχωράνε, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε τη ΔΕΠΑ, την ΕΑΣ, το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελεύθεριος Βενιζέλος, τον ΟΠΑΠ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τον ΟΔΙΕ, το φάσμα συχνοτήτων κτλ.


Σύμβουλοι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν οριστεί και για ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, κτλ


Επίσης το Υπουργικό ενέκρινε τη τη δημιουργία ειδικού φορέα του Δημοσίου για τις αποκρατικοποιήσεις, αίτημα που έχουν διατυπώσει οι Βρυξέλλες και η τρόικα. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία, είπε ο κ. Πεταλωτής.


Τα μέτρα στο δημοσιονομικό πεδίο και το ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής τις επόμενες μέρες, τόνισε ο κ. Πεταλωτής, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.


Μέτρα 22 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο


Σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2015, το Υπουργικό αποφάσισε ότι θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ ευρώ, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.


Οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν αυτό το στόχο θα είναι πλήρως κοστολογημένες και θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τόνισε ο κ. Πεταλωτής.


Επιπλέον, πρόσθεσε, στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.


Ακόμη αποφάσισαν τη συμπλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών «για την επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».


Στο σημείο αυτό ο κ. Πεταλωτής επανάλαβε ότι για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο είναι «αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη και κοινωνική συμφωνία γύρω από τους στόχους που θέτει αλλά και τους τρόπους για να τους πετύχουμε».


Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη καλέσει αύριο Τρίτη τους αρχηγούς των κομμάτων «για την έναρξη μίας διαδικασίας σύγκλισης απόψεων, που θα αποτυπωθεί στα νομοθετικά κείμενα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή αλλά και στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας μας».

Προς πώληση όλα τα «ασημικά»

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, τόνισε ο κ. Πεταλωτής, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ ως το 2015, «που θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους».


Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ.


Ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι:

ΔΕΠΑ,
ΕΑΣ,
ΔΑΑ,
ΤΠΔ
Ελληνικό,
Φάσμα Συχνοτήτων
ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας,
ΟΠΑΠ,
ΟΔΙΕ,
Κρατικά Λαχεία,
ΕΛΒΟ,
Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα»,
Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι,
Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου,

Ακόμη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για:

ΔΕΗ,
ΤΡΑΙΝΟΣΕ,
ΕΥΔΑΠ,
ΕΛΤΑ,
ΛΑΡΚΟ,
Καζίνα,
Περιφερειακούς Αερολιμένες,
Περιφερειακά Λιμάνια.



Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων, ενημέρωσε ο κ. Πεταλώτής.


Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, εγκρίθηκε η δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.


Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: