slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εισήγηση του Υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα στο συνέδριο στο Μεγανήσι

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που διοργάνωσε στο Μεγανήσι το Ελληνικό Δίκτυο μικρών Νησιών, το Σάββατο 7 Μαΐου και άνοιξε τις εργασίες του με την ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συμμετείχε ως ομιλητής ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Ρήγας.
«Ταξιδεύοντας με τον “Καλλικράτη” στα Μικρά Νησιά Προκλήσεις – Προοπτικές» ήταν ο τίτλος του συνεδρίου, στο οποίο ο Υφυπουργός, κ. Ρήγας εισηγήθηκε το θέμα «Μικρά Νησιά και Ανταγωνιστικότητα».
Ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Ρήγας, στην...... εισήγησή του αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2013-2020 και κυρίως για την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να υιοθετηθούν μέτρα που θα προάγουν την εδαφική συνοχή και θα αφορούν στο ...Νησιωτικό χώρο.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός ενημέρωσε για την πορεία της μελέτης που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου και για την ανάγκη προσαρμογής όλων των Δημοσίων Εθνικών και Κοινοτικών Πολιτικών στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.

Επισήμανε, επίσης, τις ειδικές προβλέψεις και την ιδιαίτερη μέριμνα του Αναπτυξιακού Νόμου για τα νησιά και ιδιαίτερα για την πριμοδότηση, με 5% επιπλέον κρατική ενίσχυση, εκείνων των σχεδίων νεανικής επιχειρηματικότητας που υλοποιούνται σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ενημέρωσε τους συνέδρους ότι το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα διοργανώσει, στις αρχές Ιουνίου, ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Η Ανάπτυξη των Νησιών: Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής (euroislands)», την οποία εκπόνησε το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τέλος, την ίδια ημέρα ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Ρήγας, συμμετείχε στο Κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στη Λευκάδα, καθώς και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων της Λευκάδας. Ο Υφυπουργός έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του, που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Πολιτική Συνοχής κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: