slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αφιερωμένες στο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη οι φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου.

Την κύρια ετήσια εκδήλωσή της ανακοίνωσε η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου για το 2011.
Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2011 έχει ορισθεί ως έτος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννησή του (1851) και 100 χρόνια από το θάνατό του (1911).

Η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Σ.Φ.Ν. αποφάσισε να......διοργανώσει εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Η ιστορία της Νάξου στον Παπαδιαμάντη» με εστίαση προφανώς στο μυθιστόρημά του «Οι Έμποροι των Εθνών», του οποίου ως γνωστόν ο μύθος αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της κατάληψης της Νάξου από τον Μάρκο Σανούδο.

Οι «Έμποροι των Εθνών», που παρουσιάστηκε σε συνέχειες σε εφημερίδα το 1882-1883 με το ψευδώνυμο Μποέμ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Παπαδιαμάντη και της ελληνικής λογοτεχνίας, του οποίου η πλοκή ήταν τόσο άριστα δεμένη, ώστε οι σύγχρονοί του το θεώρησαν ως μετάφραση ξένου λογοτεχνικού έργου, δεδομένου ότι ο Παπαδιαμάντης εργαζόταν και ως μεταφραστής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 29 Ιουλίου

ώρα 20.00: Εγκαίνια της έκθεσης του ΕΚΕΒΙ για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου 2011.

ώρα 21.00: Προβολή της ταινίας «Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, σε σενάριο Γιάννη Κακουλίδη, με τους ηθοποιούς Βασίλη Διαμαντόπουλο, Χρήστο Δακτυλίδη, Όλγα Τουρνάκη, Κώστα Τσαπέκο και Μίμη Χρυσομάλλη, του 1981.

Σάββατο 30 Ιουλίου

ώρα 20.15: Λογοτεχνική Βραδιά για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θα παρουσιασθεί το ιστορικό περίγραμμα του έργου του «Έμποροι των Εθνών» κατά την περίοδο του Δουκάτου του Αιγαίου, η σχέση του με το Ναξιώτη παπά-Νικόλα Πλανά, με τον οποίο έψαλλε στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου της Πλάκας (Αέρηδες) και η διανησιωτική μεταφορά των λαογραφικών στοιχείων του λογοτεχνικού του έργου.

Συντονιστές θα είναι οι Φιλωτίτες Γιώργος Ανωμερίτης, Αντώνης Τζιώτης και ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, ενώ θα παραβρεθούν για να μιλήσουν και να παρέμβουν γνωστοί Πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των Γραμμάτων.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση για τους καλεσμένους.

Κυριακή 31 Ιουλίου

ώρα 20.15: Προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Τάσσου Ψαρά για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

ώρα 21.30: Μουσική εκδήλωση στο Αθλοθέατρο ή στο Πολιτιστικό Κέντρο με παραδοσιακή μουσική.

Οι ετήσιες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Σ.Φ.Ν. αποτελούν πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Νάξου, αφού είναι η 5η χρονιά διοργάνωσής τους με γνωστά προηγούμενα τον Σεφέρη και τη Ναξιώτισσα μητέρα του, τον Ρίτσο και τη σχέση της αδελφής του με την Απείρανθο, τον Καζαντζάκη και τις σπουδές του στο Κάστρο της Χώρας και τον κύκλο των Κυκλαδιτών ποιητών.

Σημειώνεται ότι η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου δραστηριοποιείται κυρίως τη χειμερινή περίοδο μέσω της «Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου», της «Παιδικής Λέσχης» και εβδομαδιαία με παιδικό κινηματογράφο και επιλεγμένους κύκλους ταινιών για ενήλικους, παιδικό θέατρο κ.α. Στη «βιβλιοθήκη» κατά καιρούς έχουν μιλήσει για το έργο τους σπουδαίοι Έλληνες λογοτέχνες όπως η Άλκη Ζέη, η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Μαρίνα Αλεξάνδρου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Ελένη Δικαίου, η Μάρω Δούκα, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Μαρία Στασινοπούλου, ο Πάτροκλος Σταύρου κ.α., καθώς επίσης και σκηνοθέτες, όπως ο Παντελής Βούλγαρης και ο Γιάννης Σμαραγδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: