Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση για τα προβλήματα υγείας σε Πάρο και Αντίπαρο


Με ανακοίνωσή - πρόσκληση ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης καλεί, για την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», σε συνάντηση τους αρμόδιους φορείς της Πάρου και της Αντιπάρου -και όχι μόνο- για «συζήτηση και συστράτευση στις αποφάσεις για το μέλλον των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας».
Ακολουθεί η ανακοίνωση - πρόσκληση αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πάρος, 12 Μαΐου 2011
Αριθ. Πρωτ: 5322

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Πέρασε πολύς χρόνος από την ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου στο οποίο γινόταν συνοπτική περιγραφή της τραγικής κατάστασης της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάρου - Αντιπάρου και ζητείτο άμεση απάντηση της Πολιτείας σε συγκεκριμένες προτάσεις που διαμορφώθηκαν από την Επιτροπή Υγείας του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέφραζαν το σύνολο των κατοίκων των νησιών. Το ψήφισμα αυτό με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπρεπε να επιδοθεί από το Δήμαρχο και τα μέλη της επιτροπής στον Υπουργό Υγείας με τον οποίο και θα συζητούσαν «επί του πρακτέου».
Δυστυχώς, με ευθύνη του Υπουργού, η συνάντηση αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ενώ υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και άλλων ανώτατων θεσμικών παραγόντων για αντιμετώπιση των προβλημάτων με επίσκεψή τους στην Πάρο δεν υλοποιήθηκαν.
Κατόπιν τούτου συνεδρίασε η Αρμόδια Επιτροπή για τα θέματα υγείας και ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

ΕΠΕΙΔΗ

Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Πάρου καθημερινά επιδεινώνεται.
Οι λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τις μέρες του Πάσχα παρά τις υποσχέσεις χαρακτηρίζονται ως εμπαιγμός.
Αδυνατούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και καρτερικότητα τις κραυγές απελπισίας των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν θύματα στις οικογένειές τους.
Θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο παιδιά να πηγαίνουν στην Αθήνα για τους βασικούς εμβολιασμούς και οι γυναίκες για μια απλή γυναικολογική εξέταση επίσης.
Η λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. θυμίζει εποχές «αλήστου μνήμης».
Με τις υπάρχουσες ελλιπείς υποδομές δημόσιας υγείας των νησιών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού είναι αδύνατο να καλυφθεί η ιδιαίτερης σημασίας φετινή τουριστική περίοδος.
Οι διαδικασίες για την κατασκευή του Νοσοκομείου Πάρου παραμένουν στάσιμες.

Καλούμε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 και ώρα 18.30΄ στην αίθουσα του Μ.Ε.Α.Σ. Αρχίλοχος, τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου, τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου, τους Φορείς Πάρου-Αντιπάρου, τους Συλλόγους και τα μέλη τους για συζήτηση και συστράτευση στις αποφάσεις για το μέλλον των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.

Στη συνάντηση αυτή καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους Βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και θεσμοθετημένους παράγοντες χάραξης και υλοποίησης πολιτικής υγείας στα νησιά μας.

Συνημμένα: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Δήμαρχος Πάρου
Χρήστος Βλαχογιάννης

Κοινοποίηση
Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
3. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης
4. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
5. 2η Δ.Υ.ΠΕ. Πειραιώς και Αιγαίου
6. ΔΕΠΑΝΟΜ
7. Δήμαρχο Αντιπάρου
8. Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου
9. Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου
10. Μέλη Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου
11. Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
12. Κέντρο Υγείας Πάρου
13. Φορείς και Συλλόγους Πάρου - Αντιπάρου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

Η ραγδαία επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη Πάρο και την Αντίπαρο, έχει φτάσει στο απροχώρητο και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας.
 Η τωρινή κατάσταση στο κέντρο υγείας Πάρου μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί:
Όταν υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία και να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας παρά με πρόχειρους και προσωρινούς τρόπους.
Όταν από 20ετίας το Κ.Υ. Πάρου διέθετε δυο παιδιάτρους, σήμερα, μετά τη συνταξιοδότηση τους και με υπερδιπλάσιο πληθυσμό δεν διαθέτει κανένα.
Όταν το Κ.Υ. Πάρου έμεινε χωρίς γυναικολόγο λόγω συνταξιοδότησης και είναι χωρίς ορθοπεδικό μετά τη μετάθεση του μόνιμου ορθοπεδικού και τη λήξη της σύμβασης του επίκουρου αρκετά χρόνια τώρα.
Όταν το παράρτημα ΕΚΑΒ Πάρου αδυνατεί να εξυπηρετήσει λόγω έλλειψης προσωπικού όλες τις βάρδιες του Κ.Υ. με αποτέλεσμα το κέντρο υγείας να ζητά από τους ασθενείς να μεταφέρονται με δικό τους μέσο στο Κ.Υ. ή να ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, όταν δεν υπάρχει κάλυψη της βάρδιας από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ!!!
Οι πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου διακατέχονται από αισθήματα ανασφάλειας και αγανάκτησης, όταν, οι όποιες παροχές υγείας του παρελθόντος αντί να αναβαθμίζονται, εξαφανίζονται,
Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας ζητάμε:
1. Την εφαρμογή του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας όπως ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δ.Σ. του Α΄Π.Ε.Σ.Υ. Ν. Αιγαίου το 2003, με προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες.
2. Την πλήρη κάλυψη των θέσεων στα Πολυδύναμα και Αγροτικά Ιατρεία όπως προβλέπεται από τους οργανισμούς τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά στους αγροτικούς ιατρούς από τη στιγμή που φεύγουν μέχρι να έλθουν άλλοι.
3. Την κάλυψη των κενών του Ε.ΚΑ.Β. σε προσωπικό ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του (κτιριακό, οχήματα).
4. Στελέχωση και υποδομές του Κέντρου Υγείας ή όπως αλλιώς θα λέγεται με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά, με κατεύθυνση τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την πρόληψη, τη σύνδεσή του με την οικογένεια, τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα, το παιδί. Παράλληλα να προωθηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πάρου.
5. Κάλυψη του Κ.Υ. και των Ιατρείων (Πολυδύναμα, αγροτικά) με επάρκεια υλικών και σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.
6. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση  κατάργηση του εισιτηρίου των 5€.
7. Δημιουργία και ανάπτυξη ενός σύγχρονου, κρατικού φορέα διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα για τη μεταφορά τους στο περιφερειακό ή τα κεντρικά νοσοκομεία. Ζητάμε μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Βελεντζείου Ιδρύματος, το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου να ενταχθεί στο φορέα αυτό με έδρα το νησί μας.
Η αδιαφορία, η αδράνεια και η διαχειριστική απραξία των υπευθύνων ή οι υποσχέσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας εδώ και τώρα, δεν έχουν θέση σήμερα. Αντίθετα αποτελούν λόγο και αιτία δυναμικών κινητοποιήσεων στα νησιά μας, γιατί δεν πάει άλλο.
Ο δρόμος του αγώνα είναι πλέον ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα αλλά και τα αναφερόμενα στην έννοια της νησιωτικότητας.
Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην περίθαλψη, τη ζωή, την πρόληψη και την πρόνοια.
Διεκδικούμε το δικαίωμα μας σε ένα  δημόσιο, δωρεάν και ενιαίο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

O Δήμαρχος Πάρου
Χρήστος Βλαχογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :