slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Aυξήσαν κατά 93% τις βενζίνες τα τελευταία χρόνια

Επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή - πλαφόν
(ένδειξη αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων)
 04-05-2011
Ο ΣύνδεσμοςΕταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή (πλαφόν) από την πολιτεία, ενέργεια που αντιβαίνει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική κρίση όπου, με τις πωλήσεις να τρέχουν με πτωτική τάση της τάξης του 16%, κρίνεται πλέον η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών του Κλάδου. 

Το πλαφόν αναστέλλει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί αναταραχές στη ζωτική για την οικονομία αγορά των καυσίμων.
Ουσιαστικά, καταργεί το δικαίωμα των επιχειρήσεων του Κλάδου να παρακολουθούν και να προσαρμόζουν τις τιμές τους ανάλογα με τις διακυμάνσεις των Διεθνών τιμών, όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Η επιβολή συγκεκριμένων τιμών θα πρέπει να εξετάζεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.

Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Κλάδο των πετρελαιοειδών και δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά ενθαρρύνοντας φαινόμενα όπως η λαθρεμπορία, η νοθεία, η παραεμπορία, η καταδολίευση των αντλιών, κ.λ.π. παραμένουν ακόμα άλυτα.
Η επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή (πλαφόν) από την πολιτεία, αποδεικνύει τη διαχρονική αδυναμία των Ελληνικών Κυβερνήσεων να τα επιλύσουν.

Ο ισχυρισμός της πολιτείας ότι η επιβολή πλαφόν επιβάλλεται προς όφελος του καταναλωτή, για να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έρχεται σε αντίφαση με τις ενέργειες του δημοσίου να αυξήσει τρεις φορές συνολικά τους φόρους (Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α.) στις βενζίνες κατά 93%, τα τελευταία δύο  χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: