slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μιχελάκης για συναίνεση,σύγκριση μνημονίων Ελλ.-Πορτογ., συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-Λίπσκι (ΔΝΤ), δημοσκοπήσεις, 180 ψήφους για το Μεσοπρόθεσμο

"Υπάρχει λάθος μίγμα πολιτικής, το οποίο και συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι" στο λάθος, το οποίο και συνεχίζεται. Πίσω από τη συναίνεση η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της", δήλωσε για μια ακόμα φορά ο κ. Μιχελάκης προδιαγράφοντας και τη στάση που θα κρατήσει αύριο ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ διερωτήθηκε μάλιστα για το "που εμπόδισε την κυβέρνηση η έλλειψη συναίνεσης να προχωρήσει στο πρόγραμμά της και να κυβερνήσει. Τα προβλήματα στο Ελληνικό, το φιάσκο στον Αστακό, το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τα έξοδα και να περιορίσουν τις δαπάνες οφείλεται στην έλλειψη συναίνεσης; Η ΝΔ έχει στηρίξει, όπου υπάρχουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση όπως αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Είναι η αναποτελεσματικότητά τους που τους εμποδίζει να κυβερνήσουν σωστά" τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως συνεχίζει να ακολουθεί μία πολιτική η οποία δεν βγαίνει πουθενά, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση του μνημονίου με την τρόικα.

Ο κ. Μιχελάκης έφερε ως παράδειγμα το μνημόνιο της Πορτογαλίας, το οποίο στοχεύει, όπως είπε, σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται και μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ. "Στα κείμενα για την Πορτογαλία είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του μνημονίου της χώρας μας. Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ειδικότερα ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο πορτογαλικό μνημόνιο περιλαμβάνονται μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και μεγάλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και στο ότι προστατεύονται οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα και όχι οριζόντια, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Στο κείμενο του ΔΝΤ για την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, προτείνεται η εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, η εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας και η εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ. Παράλληλα προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις.

Την ίδια ώρα ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε τα όσα είπε ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οποία διαπίστωσε σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ ο κ. Λίπσκι τόνισε πως "αυτά έπρεπε να γίνουν πρώτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ξεκινήσατε με περικοπές αποδοχών και συντάξεων". Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε πως χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο, δηλώνοντας ότι η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου για την ανάγκη υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από 180 βουλευτές, ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για "κυβερνητικό αλαλούμ.. "Άλλα λέει ο κ. Πεταλωτής, άλλα ο κ. Πάγκαλος. Με το θέμα των πρόωρων εκλογών παίζει η κυβέρνηση. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, σε αυτό το παιχνιδάκι δεν παίζουμε. Όμως επαναλαμβάνουμε πως οι πρόωρες εκλογές είναι καλοδεχούμενες" δήλωσε.

Ως "φωτογραφίες της στιγμής" χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις ο κ. Μιχελάκης ο οποίος πάντως τόνισε πως οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά έχουν αγγίξει την κοινωνία, η οποία και θεωρεί πως υπάρχει ένα σχέδιο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα το οποίο έχει βυθιστεί. " Χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, είμαστε ακόμα στην αρχή, εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ

Την ανάγκη, εξάλλου, να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση για τα όσα λέει η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στο βιβλίο της, εξέφρασε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε τη μαρτυρία της κυρίας Τσακάλου ως πολύ σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: