slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Μιχελάκης για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και την καταδίκη Ψωμιάδη


"Η κυβέρνηση σπέρνει συνεχώς νέα μέτρα και θερίζει μαύρες τρύπες, μαύρες τρύπες, που, όπως αποδεικνύει και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, διευρύνονται και πολλαπλασιάζονται", δήλωσε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρέστη στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του κόματος Γιάννη Μιχελάκη.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως το έλλειμμα αυξάνει κατά 7,8% το πρώτο τρίμηνο.

"Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε διεύρυνση ελλείμματος. Aν αφήσουμε έξω το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων το έλλειμμα αυξάνει κατά 40%", δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί κατά 3,5%, ενώ οι επιστροφές φόρων είναι μειωμένες κατά 22%.

"Το κράτος είναι οπαδός του κινήματος "δεν πληρώνω" καθώς οι οφειλές του προς τους επιχειρηματίες φτάνουν τα 5,35 δισ. μόνο για το 2010", τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, ο οποίος και επεσήμανε πως το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένο κατά 55%.

"Η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, η ανεργία καλπάζει, τα λουκέτα πληθαίνουν. Είναι προφανές συνεκτιμώντας και τη σημαντική εναντίον των στόχων διόγκωση του ελλείμματος του 2010 ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα, απαιτείται αλλαγή πολιτικής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο έτερος αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε στον τρίτο συνεχόμενο μήνα που τα έσοδα αποκλείουν σημαντικά από τους στόχους.

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στοιχεία που, όπως είπε, δείχνουν πως τα έσοδα κατακρημνίζονται "ως αποτέλεσμα μιας συρρικνωμένης οικονομίας που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή μιας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011 αγγίζει τα 1,38 δισ., μια μείωση της τάξης του 11%, ενώ η μείωση των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, αγγίζει το 8,1% ή 973 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα για το Μάρτιο ανήλθαν στα 3.164 εκατ., ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011, προβλεπόταν να ανέλθουν στα 3.685 εκ. ευρώ. Δηλαδή παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων για το Μάρτιο κατά 14,1% ή 521 εκ. ευρώ.

"Αποτελεί μέγιστη πολιτική υποκρισία η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα και αστείες δικαιολογίες ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2011 κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων του Προϋπολογισμού, καθώς τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν πανηγυρικά. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων όταν τη μία μέρα δηλώνει ότι οι στόχοι του Προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και την άλλη αναμένεται να ανακοινώσει νέα επαχθή φορολογικά μέτρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να λάβει σοβαρά υπόψη της το φαύλο κύκλο της ύφεσης, καθώς και τους κρίσιμους δείκτες που μαρτυρούν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα. Ας προχωρήσει έστω και τώρα στη λήψη των απαραίτητων αναπτυξιακών μέτρων που θα αναχαιτίσουν τον οικονομικά τραγικό κατήφορο της εθνικής μας οικονομίας" δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και αναδιάρθρωση

"Η οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτεί σοβαρότητα. Σενάρια καταστροφολογίας δεν βοηθούν", τόνισε ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους. Παράλληλα, σε παρέμβασή του στην ενημέρωση των πολικών συντακτών, ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε πως το μνημόνιο δεν βγαίνει.

"Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει αλλά γίνεται με το λάθος τρόπο", τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την πρόταση της ΝΔ για την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

"Η μεθοδολογία που ακολουθεί η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι ήταν λανθασμένη από το γεγονός ότι οδηγούμεθα στην επιμήκυνση", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης, ο οποίος έκανε λόγο όχι μόνο για λανθασμένη πολιτική αλλά και για λάθος υλοποίησή της από την πλευρά της κυβέρνησης.

Για την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη

"Στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη. Θεωρώ ότι με τον συγκεκριμένο νόμο που υπάρχει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν μπορεί να τιμωρηθεί. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα εξηγήσαμε και τα κίνητρα του κ. Ψωμιάδη. Οι επιπτώσεις αυτής της ιστορίας χωλαίνουν γιατί στηρίζεται σε νόμο το "Καλλικράτη" που ισχύει μετά από τα όσα φέρεται να έχει κάνει ο κ. Ψωμιάδης", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τη θέση του κ. Ψωμιάδη να καλύψει ο αδερφός του, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως ο αδερφός του είναι πρώτος σε ψήφους σύμβουλος. "Από εκεί και πέρα το τι θα κάνει ο συνδυασμός του αυτό είναι δικό του θέμα. Ο αδερφός του πλέον είναι εκλεγμένος και μάλιστα πρώτος", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ψωμιάδη την Παρασκευή το πρωί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί είδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: