slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) θυσία στο βωμό του Μνημονίου"

Επίκαιρη ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων απέστειλε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης
Αναλυτικότερα αναφέρει:
Η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής της, όπως άλλωστε επιτάσσει η ακραία νεοφιλελεύθερη λογική του Μνημονίου με την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει απείραχτο και τον ΟΣΚ.

Ο ΟΣΚ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί για 50 χρόνια τώρα τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο κρατικό φορέα για τα σχολικά κτίρια, από τις απαλλοτριώσεις έως την τελική παράδοσή τους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Την ίδια στιγμή που η εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της απαλλοτρίωσης οικοπέδων και κατασκευής σχολικών κτιρίων στους Δήμους «μπλοκάρει» το έργο του ΟΣΚ, η πλειοψηφία των «καλλικρατικών» Δήμων αδυνατεί να ασκήσει αυτές τις δραστηριότητες λόγω έλλειψης υποδομών, τεχνογνωσίας και κονδυλίων με σοβαρές επιπτώσεις στις σχολικές υποδομές.

Αν συνυπολογίσουμε και τις μέχρι σήμερα «προεργασίες» για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ (μετατροπή του σε Α.Ε., ΣΔΙΤ, αναθέσεις, προγραμματικές συμβάσεις κ.λ.π.) οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα πως η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει την κατάργηση του Οργανισμού και την παράδοση του έργου του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης, που υποβαθμίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας την οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Και επειδή η δημόσια σχολική στέγη αποτελεί συνθήκη ύπαρξης της δημόσιας παιδείας είμαστε αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης του ΟΣΚ και υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στον Οργανισμό για έναν δημόσιο ΟΣΚ και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων σ’ αυτόν.

Μετά τα παραπάνω,

Ερωτάσθε, κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε με τον ΟΣΚ; Θα προωθήσετε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για επαναφορά των αρμοδιοτήτων για την δημόσια σχολική στέγη στον ΟΣΚ και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του;
2. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ΟΣΚ; Είναι στις προθέσεις σας η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, την στιγμή που το σύνολο αυτών είναι 4ετούς και πλέον διάρκειας και οι συμβασιούχοι αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στον ΟΣΚ μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις μονίμων υπαλλήλων;


Δεν υπάρχουν σχόλια: