slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βροχή παραιτήσεων στο επιτελείο Παπακωνσταντίνου

Κύμα παραιτήσεων στενών συνεργατών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνουαναδεικνύεται λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή αποπομπή του Δημ. Γεωργακόπουλου από τη θέση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Την ίδια στιγμή ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε εντοπιστεί τεράστιας έκτασης υπόθεση διαφθοράς σε ΔΟΥ της Πελοποννήσου και, ενώ ο κ. Γεωργακόπουλος, βασιζόμενος σε έκθεση-βόμβα των αρμόδιων επιθεωρητών, είχε δώσει εντολή να μετακινηθούν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της ΔΟΥ, ο αρμόδιος διευθυντής προσωπικού -στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών- δεν εισάκουσε την εντολή και οι υπάλληλοι παρέμειναν στις θέσεις τους!

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε απότομα μετά την παραίτηση του κ. Γεωργακόπουλου, αποκαλύπτοντας ότι και άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν στελεχώσει το επιτελείο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να παραιτηθούν επειδή διαπίστωναν αδυναμία συνεργασίας με το στενό πυρήνα των συμβούλων και συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου. Οι εξελίξεις αυτές έχουν «φρενάρει» δραστηριότητες αναγκαίες για την αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ ξηλώνεται ουσιαστικά ο πυρήνας του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες του «Ε.Τ.»:

1. Ο Θ. Λιανόπουλος, γνωστό και ικανό στέλεχος του ιδιωτικού τομέα (πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ernst and Young Ελλάδος), που είχε αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού των 5 ομάδων δράσης – που συστάθηκαν κατόπιν υποδείξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε ήταν οι έντονες διαφωνίες που είχε με μία σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών για τον τρόπο και τις μεθόδους εργασίας και κυρίως επειδή, όπως ο ίδιος υποστήριξε σε συνομιλητές του, η σύμβουλος ήθελε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον επικοινωνιακό τομέα, στην προς τα έξω προβολή του έργου των ομάδων εργασίας. Η εν λόγω σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου είχε ορισθεί επικεφαλής σε μία από τις 5 ομάδες δράσης που είχαν συσταθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

2. Την πρόθεσή του να παραιτηθεί φέρεται να έχει γνωστοποιήσει και ο Αναστάσιος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μαζί με τον Δ. Σταματόπουλο, γενικό διευθυντή Φορολογίας, κατήρτισε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους 16 μήνες. Χθες, μία μέρα μετά την παραίτηση του κ. Γεωργακόπουλου, κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι έχει υποβάλει κι αυτός ήδη την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Εικάζεται ότι γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά απετράπη προς το παρόν η φυγή του για να μη φουντώσει το αρνητικό για τον υπουργό Οικονομικών κλίμα που προκάλεσε η παραίτηση Γεωργακόπουλου.

Από το σκάνδαλο στη ΔΟΥ Κορίνθου ξεκίνησε η ρήξη

Πέραν των παραιτήσεων μελών και συνεργατών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν αρχίσει πλέον να πέφτουν… «βροχή», αυτή καθαυτή η υπόθεση της παραίτησης του κ. Γεωργακόπουλου έγινε πλέον αφορμή για να έλθουν στο φως αποκαλύψεις-φωτιά.

Συγκεκριμένα, μία από τις αιτίες για τις οποίες «παγιώθηκε» η ρήξη στις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρώην -πλέον- γενικό γραμματέα ήταν κάτι το οποίο συνέβη το καλοκαίρι του 2010. Ο κ. Γεωργακόπουλος, περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου του προηγούμενου έτους, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη ΔΟΥ Κορίνθου, κατά την οποία, όπως και ο ίδιος δήλωσε δημοσίως, διαπίστωσε αδικαιολόγητες απουσίες υπαλλήλων και γενικότερα «μια έκρυθμη κατάσταση». Για το λόγο αυτό ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων επιθεωρητών, οι οποίοι ανέλαβαν την υπόθεση.

Οι ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης Πελοποννήσου διαπίστωσαν ενδείξεις για όργιο διαφθοράς στη συγκεκριμένη ΔΟΥ! Συνέταξαν έκθεση-βόμβα στην οποία αναφέρονταν επί λέξει τα εξής:

-«Γίνεται επιλεκτική κοινοποίηση εγγράφων με κίνδυνο την παραγραφή υποθέσεων».

-«Φημολογείται ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2009 δόθηκαν ασύστολα πιστοποιητικά ηλεκτροδότησης οικοδομών χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις γι’ αυτό».

-«Υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση φορολογουμένων, γεγονός που μας οδηγεί στη σκέψη συναλλαγής και διαφθοράς, χωρίς βέβαια να δυνάμεθα να αποδείξουμε κάτι σχετικό στον παρόντα χρόνο».

- «Υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι οι λογαριασμοί καταθέσεων μερικών ελεγκτών στα πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ υψηλοί».

-«Ο ένας κρατάει τον άλλον»!

Οι επιθεωρητές που συνέταξαν την έκθεση πρότειναν να μετακινηθούν εκτός των ορίων του Νομού Κορινθίας πάρα πολλοί υπάλληλοι της ΔΟΥ!

Περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2010, αμέσως μόλις τού κοινοποιήθηκε η έκθεση-βόμβα των επιθεωρητών της Πελοποννήσου, ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή στον Παύλο Αμανατίδη, διευθυντή Προσωπικού ΔΟΥ και στενό συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου, να εφαρμόσει τα όσα πρότειναν οι επιθεωρητές, δηλαδή να απομακρύνει άμεσα πολλούς από τους 75 υπαλλήλους της ΔΟΥ Κορίνθου και να τους τοποθετήσει σε άλλες θέσεις υπηρεσιών του υπουργείου, ει δυνατόν εκτός των ορίων του Νομού Κορινθίας! Ωστόσο, όπως τόνισαν στον «Ε.Τ.» κύκλοι του πρώην γενικού γραμματέα, η εντολή του κ. Γεωργακόπουλου δεν εκτελέστηκε, οι υπάλληλοι παρέμειναν στις θέσεις τους και, μάλιστα, ένας ή δύο απ’ αυτούς προήχθη ή προήχθησαν σε κρίσεις που έγιναν πρόσφατα!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου φαίνεται στεναχώρησαν τους φασιστογραφιάδες του μπλοκ και τον τοπάρχη τους και δεν μπορούν να ξυπνήσουν. Ένα παράθυρο ελπίδας και χαράς για τους Έλληνες είναι μια κακιά νύχτα για τους τραβεστί πολιτικάντηδες της Συγγρού.