Σε πολύ δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς το αδιέξοδο στην οικονομία, με ευθύνη δική της, είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ. Για το λόγο αυτό έσπευσε ο πρωθυπουργός να ζητήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να πετύχει συναίνεση ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ζητά συνενόχους αυτή τη στιγμή, κι ενώ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Τόσους μήνες που υπέγραφε η κυβέρνηση το ένα Μνημόνιο πίσω από το άλλο, δεν ήθελε να ακούσει τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Τώρα που οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι καθόλου καλές και ο κ. Παπανδρέου δεν αισθάνεται τόσο ισχυρός όσο παλιά, ζητά να τον ακούσουν τα άλλα κόμματα.
Ωστόσο, αν και η σύσκεψη από μόνη της δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει σε ναυάγιο. Πώς θα απολογηθεί ο κ. Παπανδρέου για τα τραγικά λάθη των προηγούμενων μηνών που έχουν φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πριν την χρεοκοπία παρά τις τόσες θυσίες;
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κυβέρνησης, και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο, η κατάσταση είναι δραματική αφού ότι κι αν κάνουν δεν τους βγαίνει. Τα στοιχεία που έρχονται από την πραγματική οικονομία είναι τραγικά. Το ΙΟΒΕ μιλά για ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας αλλά στο μέλλον. Η έρευνα του ΕΒΕΑ μιλά για 8 στους 10 Ελληνες (και λίγοι είναι) που είναι πλήρως απαισιόδοξοι για το μέλλον. Οι έμποροι κάνουν λόγο για πάνω από 30 χιλιάδες λουκέτα τους προηγούμενους μήνες και απώλειες εσόδων 7,5 δισ για το κράτος.
Στο κομμάτι της ανεργίας, οι 30.000 απολυμένοι σε ένα μήνα είναι πάρα πολλοί για να τους αντέξει μια χώρα.
Από το εξωτερικό τα μαντάτα είναι μαύρα και τα ταξίδια του πρωθυπουργού δεν έπιασαν τόπο. Σήμερα ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank Αξελ Βέμπερ, μυστικοσύμβουλος της Μέρκελ έκανε λόγο για τριετές πάγωμα της αποπληρωμής χρέους, χωρίς όμως να αναφέρει τίποτε ούτε για επαναγορά ομολόγων αλλά ούτε καν και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση να κρατά πολύ μικρό καλάθι στη σύνοδο κορυφής ενώ δεν αποκλείεται να μην υπάρξει λύση ούτε και στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι οι δηλώσεις Ρεν για περικοπές στο επίδομα ανεργίας αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις οικονομολόγων για αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ και για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δεν μπορεί να βρει κανένα στήριγμα από συναδέλφους της. Χαρακτηριστικό το “άδειασμα” από τον Δ. Ρέππα σε ότι αφορά το θέμα της μη πληρωμής από τον ΟΣΕ ομολόγου 3,2 εκατ. ευρώ σε Ιάπωνες. Ο κ. Ρέππας με non paper επέρριψε την ευθύνη στο Γενικό Λογιστήριο το οποίο έπρεπε να προχωρήσει στις σχετικές πληρωμές, “δείχνοντας” έτσι τον υπουργό Οικονομικών.
Χάος επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθώς οι βουλευτές αισθάνονται ότι είναι μαριονέτες και ήδη έχουν αρχίσει να εξεγείρονται.
Το κλίμα βάρυνε και η δολοφονία των νεαρών αστυνομικών και οι αποκαλύψεις για επιχειρησιακή ανικανότητα και τρομερές ελλείψεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Η ξαφνική πρόταση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ενισχύει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δε βρεθεί αξιόπιστη λύση για το χρέος της χώρας. Η κυβέρνηση αναγκαστεί να αναζητήσει λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση όσων έχουν διατάξει να γίνουν οι δανειστές μας. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες “τρεκλίζει” επικίνδυνα και το ίδιο επικίνδυνο είναι το κλίμα ακυβερνησίας που έχει αρχίσει και γίνεται εμφανές στην ελληνική κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου