Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Σοβαρές καταγγελίες για αυθαιρεσίες στο Α ΠΕ-ΜΠΕ από τη ΝΔ

Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η υποβάθμιση λειτουργίας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μέσο κάθε κυβερνητικής δραστηριότητας, αποκλείοντας οποιαδήποτε προβολή δραστηριοτήτων κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ της ΝΔ, βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή Γ. υπογραμμίζοντας ότι


στην εσωτερική λειτουργία του πρακτορείου συμβαίνουν σημεία και τέρατα και συγκεκριμένα: Δημοσιογράφοι και υπάλληλοι μετατίθενται αυθαίρετα σε άλλες θέσεις, τμήματα καταργούνται , αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας με συνέπεια να πέσει στο μισό η επισκεψιμότητα του πρακτορείου και τα έσοδα να μειωθούν κατά ένα εκατομμύριο και πλέον ευρώ.

Η ερώτηση του κ. Κεδίκογλου έχει ως ακολούθως:

«Δέκα μήνες τώρα παρακολουθούμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το εθνικό πρακτορείο της χώρας που εδώ και εκατό και πλέον χρόνια αποτελεί ένα από τα αναπόσπαστα κομμάτια της ενημέρωσης για την ελληνική περιφέρεια και τους Έλληνες του εξωτερικού και βασικό εργαλείο δουλειάς για τα επώνυμα μέσα ενημέρωσης συρρικνώνεται, κομματικοποιείται και χάνει την αξία που διέθετε.

Η πρώτη σελίδα του πρακτορείου που απεικόνιζε τις δραστηριότητες όλων των πολιτικών κομμάτων του τόπου, έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μέσο κάθε κυβερνητικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ημέρες που στην πρώτη σελίδα του πρακτορείου δεν υπάρχει είδηση που να αφορά τις δραστηριότητες κόμματος της αντιπολίτευσης.

Στην εσωτερική λειτουργία του πρακτορείου συμβαίνουν σημεία και τέρατα: Δημοσιογράφοι και υπάλληλοι μετατίθενται σε άλλες θέσεις, αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας, τμήματα καταργούνται και το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Η επισκεψιμότητα του πρακτορείου έχει πέσει στο μισό και τα έσοδά του μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο και πλέον ευρώ. Τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011 με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 191 της 9ης Δεκεμβρίου (με βάση το οποίο θα έπρεπε να λειτουργήσει το πρακτορείο) προέβλεπαν ενίσχυση τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων και ευρώ τελικά το ΑΠΕ δεν θα λάβει ούτε δέκα.

Επιπλέον, ο διευθυντής του πρακτορείου κ. Ηλίας Μάτσικας προχωρά σε τοποθετήσεις διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων, που είναι εξόχως παράνομες, αφού δεν προβλέπονται από το Π.Δ 191. Σε ορισμένες περιπτώσεις για τις θέσεις αυτές… έδωσε και τις ανάλογες αυξήσεις. Μεταξύ των ευνοημένων αρχισυντάκτης τμήματος, που λειτουργεί κατ’ εντολή του, εκφοβίζοντας και τρομοκρατώντας δημοσιογράφους και υπαλλήλους, τη στιγμή κατά την οποία πλην του γεγονότος ότι δεν προβλέπεται η θέση που κατέλαβε, έχει και το ασυμβίβαστο ότι είναι εκδότης- διευθυντής καθημερινής εφημερίδας του Πειραιά. Προφανώς για αυτό και η διεύθυνση του ΑΠΕ, τον έκανε και αρχισυντάκτη υπεύθυνο για την … αυτοδιοίκηση! ( ο εκδότης καθημερινής τοπικής εφημερίδας του Πειραιά είναι υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση σε κρατικό φορέα…)

Τελευταία, η διεύθυνση του ΑΠΕ ξεπέρασε σε αλαζονεία κάθε προηγούμενο: Δεν δέχθηκε να συμμετάσχει ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με αστείες προφάσεις, ότι ήταν και υπεύθυνος τμήματος. Κάτι που θυμήθηκε η διεύθυνση του πρακτορείου δέκα μήνες μετά την τοποθέτηση στη θέσηαυτή και αφού πριν είχε αποδεχθεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου σε επίσημα έγγραφα με τα οποία μάλιστα δεν παρέλειψε να ενημερώσει και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Πεταλωτή ο οποίος με τη σειρά του ανακοίνωσε το νέο ΔΣ του πρακτορείου συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου των εργαζομένων. Σύμφωνα δε με το ΠΔ 191, άρθρο 8 στα ασυμβίβαστα δεν περιλαμβάνεται η θέση του υπευθύνου τμήματος, θέση μάλιστα που ο εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν κατείχε όταν έλαβε μέρος στις εκλογές.

Είναι φανερό ότι ο κ. Μάτσικας επιθυμεί να διαμορφώσει ένα ΔΣ με βάση τις δικές του επιθυμίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής:

1.
Έχει συναινέσει στη μετατροπή του εθνικού πρακτορείου σε κομματικό όργανο προπαγάνδας. Γνωρίζει για τις τοποθετήσεις εκτός Π.Δ και για τις ανάλογες αυξήσεις σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους;
2.
Είναι εις γνώση του το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού με τις ευλογίες του κ. Μάτσικα από συγκεκριμένο δημοσιογράφο, που καταλαμβάνει θέση ασυμβίβαστη με την ιδιότητά του ως εκδότου-διευθυντή και η τοποθέτηση δύο βοηθών;»

Δεν υπάρχουν σχόλια :