slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανθυγιεινές πολιτικές στην Υγεία

Όταν στην δεκαετία του 1980, με την τότε κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ παντοδύναμη, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς σχεδίασαν και πραγματοποίησαν με την ίδρυση του Ε.Σ.Υ την βαθειά δομική αλλαγή στην δημόσια υγεία, είχαν την σωφροσύνη και την πολιτική ωριμότητα πριν την ψήφισή του να βασανίσουν επί μήνες τις προτάσεις τους στους Ιατρικούς συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να εμπλουτίσουν με διαφορετικές η και αντίθετες ακόμα σωστές απόψεις το νομοσχέδιο τους.

Σήμερα και μετά από 25 σχεδόν χρόνια ο τωρινός υπουργός της υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με μια περίεργη βιασύνη και έναν πρωτοφανή αυταρχισμό και αφού πριν απαξίωσε τον ουσιαστικό διάλογο με προσχήματα και δημόσιους μονολόγους, επιχειρεί μια νέα βαθειά--ελλειμματική τομή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αγνοώντας προκλητικά και προσβλητικά τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τον Π.Ι.Σ, που σαν Ν.Π.Δ.Δ. και θεσμικοί του σύμβουλοι όφειλε κατ εξοχήν να σέβεται και να ακούει.

Αυτός όμως ο υπουργός όχι μόνον δεν σέβεται τους θεσμικούς του συμβούλους—όταν ακόμα και στα ΜΑΤ επιτρέπει να τους δέρνουν, αλλά πεισματικά και ανυποχώρητα --ίσως και αυτοκτονικά, κωφεύει και περιφρονεί τις εκκλήσεις, αντιδράσεις και κινητοποιήσεις τους έχοντας ήδη ξεσηκώσει εναντίον του ολόκληρο τον υγειονομικά κόσμο της χώρας, αυτοικανοποιημένος ίσως μόνον από τις λογολαγνικές επικοινωνιακές του εμφανίσεις.

Και αντί να λάβει σοβαρά υπ όψιν του την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία του ιατρικού κόσμου, τελικά ο κύριος Λοβέρδος αδιαφορεί για την αγωνία του και με τους 2-3 άσχετους συμβούλους του αποφασίζει και διατάζει την πρόχειρη, ακοστολόγητη και επικίνδυνη κρίσιμη μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς καθόλου τον οικογενειακό γιατρό-πυλώνας της, χρησιμοποιώντας δυστυχώς επιπλέον και ανόητες αντιδημοκρατικές συνταγές κοινωνικού αυτοματισμού με φτηνά εργαλεία τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια κάποιων κεντρικών ΜΜΕ...

Κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος πως και το γνωρίζετε και το ασπάζεστε πως η εξουσία όχι μόνον γενναία αλλά ταπεινή και ευπροσήγορη πρέπει να είναι αν θέλει να είναι δημοκρατική.

Γι αυτό ακούστε τις μυριάδες φωνές των γιατρών που ξεπέρασαν πολιτικά και κομματικά φράγματα και σύσσωμες και θυμωμένες σας ζητούν να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Αποσύρετε το νομοσχέδιο και ανοίξετε ένα ειλικρινή, έντιμο και δημοκρατικό διάλογο με τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των λειτουργών της υγείας.

Δεν θα χάσετε και δεν θα είναι ήττα η «υποχώρηση».

Νίκη της δημοκρατικής ωριμότητας και της πολιτικής σοφίας θα είναι.

Κάντε λοιπόν ένα βήμα πίσω…όπως κάνατε και με το τσιγαρόσημο!! και ακούστε εκτός από την τρόικα και τους κόλακες αυλικούς σας τον υγειονομικό κόσμο που αγωνιά, αγωνίζεται και αγριεύεται και που σίγουρα κάποτε—και όχι με τα ΜΑΤ αυτός αλλά με την ψήφο του σκληρά θα σας τιμωρήσει.

Θρασύβουλος Μαυρομμάτης
τ. πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: