Τρία είναι σίγουρα σ’ αυτή τη ζωή και σ’ αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Ο θάνατος, η εφορία και ο… Γ. Παπακωνσταντίνου. Οσο κι αν ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δε θα ληφθούν άλλα μέτρα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η χώρα δεσμεύτηκε να βρει 12,77 δισ. ευρώ με το Μνημόνιο του Δεκεμβρίου. Τότε η πρόβλεψη ήταν να τα βρει την περίοδο 2012-2014, τώρα αποφασίστηκε να πάει ένα χρόνο μετά. Αυτό είναι και καλό και κακό. Διότι μπορεί να επιμηκύνεται ο χρόνος που θα ληφθούν τα μέτρα αλλά επιμηκύνεται και η σκληρή λιτότητα. Ασε που κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει μέχρι τότε.
Εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι δε θα λάβει νέα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα, δε θα μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, δε θα αυξήσει τον ΦΠΑ ούτε θα επιβάλλει νέους φόρους. Το πιστεύει κανείς με βάση το παρελθόν του και τα έργα του;
Ας πούμε ότι λέει αλήθεια κι ότι δε θα πάρει μέτρα αλλά θα βρει τόσα χρήματα από την αύξηση εσόδων και την περιστολή δαπανών. Δηλαδή θα πατάξει τη φοροδιαφυγή σε δύο – τρία χρόνια, κάτι που δεν κατάφεραν τόσα χρόνια, τόσες κυβερνήσεις. Επίσης, θα μειώσει τις δαπάνες του σπάταλου κράτους. Μα γιατί δεν τα έκανε όλα αυτά τους προηγούμενους μήνες ώστε να γλιτώσει η Ελλάδα τα Μνημόνια; Να γλιτώσει ο κοσμάκης τις περικοπές μισθών και συντάξεων;
Αλλά ας υποθέσουμε ότι προχωρά έτσι ο κ. Παπακωνσταντίνου και με βάση τα τωρινά δεδομένα και τα ελλείμματα, κάνει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Μα κάθε μήνα βρίσκει και άλλη μια μαύρη τρύπα, παλιά και καινούργια. Πριν λίγες ημέρες αποφάσισαν να υπολογίσουν 400 εκατ. ευρώ χρέη των δήμων. Τι θα γίνει όμως με τις μαύρες τρύπες στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα περίπου 1.600 νομικά πρόσωπα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο; Τι γίνεται με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ που έχουν χρέη απίστευτα, κρυφά και φανερά; Κάποιοι υπολογίζουν ότι τα χρέη πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 9,5 δισ, μόνο για το 2010. Οι πληροφορίες λένε ότι η περσινή χρονιά δεν έχει ξεκάθαρα οικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τελικά τα χρέη. Η τρόικα εμφανίζεται πιεστική και ζητά ενημέρωση για το τι γίνεται με τα “βιβλία” της Ελλάδας. Χθες ο κ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να εμφανίσει το 2015 πλεόνασμα 5%.
Επομένως, όσο κι αν ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να μας πείσει ότι δε θα μας τσακίσει για άλλα τέσσερα χρόνια, δεν γίνεται πιστευτός. Δυστυχώς, είναι σαν τον… χάρο τα μέτρα της κυβέρνησης. Είναι σίγουρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου