slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το τελευταίο αντίο στον Μ. Έβερτ





















Σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε το μεσημέρι του Σαββάτου από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας τον Μιλτιάδη Έβερτ, έναν πολιτικό που υπήρξε χαμηλών τόνων και κέρδιζε ακόμα και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελετή παρέστησαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και πολλοί βουλευτές και πρώην βουλευτές από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου.

Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο προκάτοχός του Νικήτας Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και πλήθος απλού κόσμου που θέλησε να πει το τελευταίο αντίο στον πολιτικό που συνέδεσε την πολιτική του σταδιοδρομία, μεταξύ πολλών άλλων, με την εθνική συμφιλίωση και την ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση.


Επικήδειους εκφώνησαν ο κ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την πληθωρική προσωπικότητα του εκλιπόντος και τόνισε ότι ήταν αγωνιστής, ασυμβίβαστος, πολιτικός που «δεν μάσαγε τα λόγια του». Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε στη μακρά κοινοβουλευτική παρουσία του και επισήμανε ότι τον χαρακτήριζαν πάντα η συνέπεια, ο δυναμισμός, η εντιμότητα και το ήθος. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ διεκδίκησε ρόλο καινοτόμο στην πολιτική ζωή του τόπου και συνέβαλε στην αλλαγή του επικοινωνιακού τοπίου με την ίδρυση του δημοτικού ραδιοφώνου «Αθήνα 9,84».



Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και πολλοί άλλοι. Ιδιαίτερα συγκινημένες ήταν οι δύο του κόρες, που όλα αυτά τα χρόνια στέκονταν πάντοτε στο πλευρό και βρίσκονταν δίπλα του και στις τελευταίες του στιγμές...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλλά και είχαμε την κηδεία για να εμφανιστεί ο ΚΑΚά. Αιωνία του η μνήμη.

ο δεξιος είπε...

αντε ρε μαλακα ανωνυμε δεν ντρεπεσαι ακομα και σε μερα πενθους για τη Ν.Δ βγαζεις τη πασοκικη σου μανια.αει στο διαβολο ΠΑΣΟΚΟΡΑΓΙΑ

Δεξί x-trem είπε...

Η κότα με τον γεροκόκορα μπορείτε να μου πείτε τι ήθελε εκεί και μάλιστα να κάνει και γελαστές δηλώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά τον θυμάμαι στην δεκαετία του 70 να μένει κάπου στο Παγκράτι, σε μια πολυκατοικία κοντά στο άγαλμα Τρούμαν, και φυσικά πέντε λεπτά με τα πόδια από την Ρηγίλλης. Ήταν και κάτι που είχε σχέση με προσκόπους, δεν θυμάμαι τι ακριβώς. Εννοείται ότι επί χούντας δεν ενοχλήθηκε ποτέ, όπως και το ότι δεν έβγαλε ποτέ τσιμουδιά. Μετέπειτα, έγινε κεντρώος και ίσως και αντιστασιακός όπως όλοι οι διάσημοι δεξιοί πολιτευτάδες. Θυμάμαι ότι είχε πει εκείνο το ιστορικό "Καρδίτσα-Καρδίτσα" ευρισκόμενος στην... Λάρισα. Θυμάμαι επίσης την μυρωδιά της κατουρημένης πάνας ακράτειας μέσα στη βουλή, επειδή παρότι ήταν με το ένα πόδι στον τάφο, δεν έλεγε το καθίκι να αποχωρήσει από την μάσα της πολιτικής.
Ο Έβερτ δεν αποτέλεσε έναν επιτυχημένο πολιτικό, αντίθετα ήταν πάντα ένα μέτριο στέλεχος της δεξιάς όπως αυτή πήρε τα μεταπολιτευτικά της χαρακτηριστικά διαμορφώνοντας κυρίως ένα “κεντρώο” δεξιό μόρφωμα πάνω στο οικοδόμημα της λαϊκής δεξιάς βάσης του εμφυλιακού κράτους.

Ο ίδιος ήταν γιος ενός στρατηγού της αστυνομίας που έγραψε κατάμαυρες σελίδες στην ελληνική ιστορία. Ο πατέρας του Άγγελος Έβερτ υπηρέτησε ως αρχηγός της αστυνομίας στην κατοχή έχοντας την απόλυτη στήριξη τόσο της δωσίλογης κυβέρνησης όσο και των ναζιστών-φασιστών κατακτητών. Μετά την ήττα του φασισμού και των ντόπιων δοσίλογων και την απελευθέρωση επανέφερε τον Έβερτ ο αλήστου μνήμης μοναρχοφασίστας Γεώργιος Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου τον τοποθέτησε εκ νέου αρχηγό της αστυνομίας που τη στελέχωσε μετά υποκείμενα που είχαν συνεργαστεί και με τους ναζιστές κατακτητές.

Ο Έβερτ ακολουθώντας πιστά τις διαταγές του Παπανδρέου θα προχωρήσει στην εκτέλεση δεκάδων άοπλων διαδηλωτών το Δεκέμβρη του 44΄ θα συνεχίσει με δολοφονικές διώξεις εκατοντάδων αριστερών οδηγώντας τελικά τα πράγματα στον εμφύλιο. Αναμφίβολα ο πατέρας Έβερτ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο κατά την Γερμανική κατοχή από τους ναζιστές όσο και τουλάχιστον στα πρώτα εμφυλιακά χρόνια και στην διαμόρφωση των Δεκεμβριανών υπηρετώντας τον διεστραμμένο μοναρχοφασίστα Παπανδρέου σκορπώντας θάνατο και βασανιστήριο σε χιλιάδες αγωνιστές της αντιφασιστικής αντίστασης

Με ένα τέτοιο βιογραφικό από τον πατέρα του ο Μιλτιάδης Έβερτ θα βρεθεί σε σπουδές, σε επαγγελματικές θέσεις αξιοζήλευτες και τελικά στην διαχείριση της εξουσίας με μετριότατα αποτελέσματα είτε ως βουλευτής και υπουργός Οικονομικών, είτε ως δήμαρχος Αθηνών είτε ως πρόεδρος της ΝΔ και παρ' ολίγον πρωθυπουργός...

Παραιτήθηκε από τον παρασιτικό κοινοβουλευτικό στίβο σχετικά νωρίς…

Δημοσία δαπάνη, θα τελεσθεί η κηδεία του Μιλτιάδη Έβερτ, με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 72 ετών, κηδεύεται αύριο, Σάββατο, στη μία μετά το μεσημέρι από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών».

Είδατε πως φέρονται οι εγγονοί των ρουφιάνων στους υιούς των ρουφιάνων;
Ετσι εξηγούνται και τα σύμβολα των SS στα κρανία και στους εγκεφάλους των μπάτσων. Από τις κατευθύνσεις που παίρνουν από τα αφεντικά τους.

Αντε, χώστε τον στα γρήγορα γιατί κατουριέμαι.

Ανώνυμος είπε...

εσυ παραπανω,εισαι μεγαλος ΚΟΠΡΙΤΗΣ που απο το στομα σου βγαινουν μαυρα σκατα ΑΝΤΕ ΓΑ.....ΣΟΥ.

ο δεξιος είπε...

βρωμερο πασοκοσκυλο απο αυτα που ετρωγαν και τρωνε ενας μαλακας ΠΑΣΟΚΟΡΑΓΙΑΣ που δεν μαζευει το ωρωμοστομα του ουτε και την ημερα της κηδειας