slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήλωση του αναπληρωτή υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Ι. Βρούτση με αφορμή τη κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σ




Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή άλλο ένα πολύπλοκο, δαιδαλώδες και υπέρμετρα γραφειοκρατικό φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ένα μαξιμαλιστικό κείμενο 213 σελίδων, τίθενται αβέβαιοι στόχοι (διεύρυνση φορολογικής βάσης, φορολογικός ανταγωνισμός, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής), ενώ προβλέπεται η έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων αμφίβολης υλοποίησης και αποτελεσματικότητας.

Υπενθυμίζεται, ότι με την ίδια πολιτική ρητορεία η κυβέρνηση, είχε προωθήσει τον «πολλά υποσχόμενο» φορολογικό νόμο 3842/2010.

Ένα νόμο, που σήμερα κρίνεται αναποτελεσματικός, όχι μόνο επειδή δεν συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά και επειδή αρκετές από τις δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπε - ακόμη και σήμερα – εκκρεμούν και δεν έχουν εκδοθεί.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί, ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων έχει πλέον εξαντληθεί.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, απαιτεί ένα απλό, σταθερό, αναπτυξιακό φορολογικό νόμο και δεν επιτυγχάνεται με:

  • Αύξηση της γραφειοκρατίας
  • Δημιουργία πολύπλοκων και ασύνδετων επιτροπών
  • Αυστηροποίηση ποινών
  • Παραπομπές σε δεκάδες υπουργικές αποφάσεις
  • Πρωταθλητισμό σε άμεσους και έμμεσους φόρους
    Στελέχωση κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών στη βάση της ξεπερασμένης λογικής των ημετέρων».

2 σχόλια:

Παριανός είπε...

Γιατί δεν τον παίρνει επιτέλους η κυβέρνηση σύμβουλο της για να λύση το οικονομικό πρόβλημα. Ούτε τσίπα έχουν οι Πασοκοραγιάδες ούτε τιμούν τους άξιους και πετυχημένους πολιτικούς. Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τα Πασόκια το οικονομικό θαύμα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2004-2009; Τι άλλο πρέπει να δουν για να πειστούν;

ο δεξιος είπε...

αυτο που θα δεις και εσυ και δεν θελουμε να πειστης βλαξ