slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το ΙΚΑ έχει ακίνητα 1,5 δις. €, αλλά πληρώνει 39 εκατ. € τον χρόνο σε ενοίκια


ΚΑΘΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ 75 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Με αξιοποίηση και 5% απόδοση, το Ίδρυμα θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα εκατομμυρίων.
Αντί εσόδων, όμως, εκταμιεύει ζεστό χρήμα προκειμένου να μισθώνει γύρω στα 700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα




Του Νίκου Πρωτονοτάριου
Εκτιμητή ακινήτων Σώματος Εκτιμητών
και πολιτικό μηχανικό



Το εγκαταλελειμμένο κτίριο της οδού Πειραιώς θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Μall με μακροχρόνια μίσθωση, στο οικόπεδο 40 στρεμμάτων δίπλα στο ΚΑΤ θα μπορούσε να μπει πωλητήριο, ενώ ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα «φιλέτα» που ανήκουν στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε με ιδιόχρηση είτε αποδίδοντας υψηλότερα ενοίκια.




Από τα πιο δημοφιλή ακίνητα του Ιδρύματος είναι το τετράγωνο της Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου όπου βρίσκεται το «Rex» και το «Ιντεάλ», το πράσινο γυάλινο κτίριο στην Κηφισίας (μένουν άδειοι τρεις όροφοι ενώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες του Ιδρύματος), το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη (ανήκε στο ΤΑΠ-ΟΤΕ αλλά πέρασε στα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΑ μετά την ενοποίηση των Ταμείων), το τετράγωνο της Κριεζώτου όπου στεγαζόταν το υπουργείο Τύπου, το κτίριο του παλαιού Εφετείου στη Σωκράτους, το θέατρο «Μινώα» και το πάρκινγκ απέναντι από την ΑΣΟΕΕ, το τετράγωνο του ΒΟΧ στην πλατεία Εξαρχείων (το οποίο επίσης ανήκε στο ΤΑΠ-ΟΤΕ), μεγάλο μέρος της οδού Μενάνδρου, το νεοκλασικό κτίριο του Μπενρουμπή στον Πειραιά, οικόπεδα στα Μελίσσια και στη Νέα Ερυθραία (η εμπορική αξία του συγκεκριμένου οικοπέδου ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ) κ.λπ.
Με άλλα λόγια, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ βάσει των αντικειμενικών αξιών), και όμως «μπαίνει μέσα» πληρώνοντας 39 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ενοίκια. Σύμφωνα με τον ορκωτό εκτιμητή ακινήτων του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και πολιτικό μηχανικό κ. Νίκο Πρωτονοτάριο, «όπου μισθώνει το Δημόσιο καταβάλλει ακριβό μίσθωμα και όπου εκμισθώνει οι τιμές είναι σκανδαλωδώς χαμηλές. Χρειάζεται αναδιαπραγμάτευση. Με 5% απόδοση το Ίδρυμα θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα 75 εκατ. ευρώ. Αντί εσόδων, όμως, εκταμιεύει ζεστό χρήμα ύψους 39 εκατ. ευρώ για να μισθώνει γύρω στα 700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα». Το 20% των κτιρίων παραμένει αναξιοποίητο την ώρα που το ΙΚΑ ΕΤΑΜ «αιμορραγεί» κάθε χρόνο από τα υψηλά μισθώματα και μάλιστα μια χρονιά κατά την οποία στερείται εσόδων και προσπαθεί εναγωνίως να περικόψει τις δαπάνες για τα φάρμακα. Καθυστέρηση, αδιαφορία, ατολμία και κακοί σχεδιασμοί πολλών ετών δημιούργησαν ένα στρεβλό σκηνικό. Δηλαδή πολυώροφα κτίρια, οικόπεδα ή αγροτεμάχια «μαραζώνουν» ενώ θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα ακίνητα ή να χρησιμεύσουν για τις ανάγκες στέγασης ιατρείων ή υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Τα Ταμεία θα αναθέσουν σε εταιρείες
την αξιοποίηση των ακινήτων τους

Με έναν χρόνο καθυστέρηση το οικονομικό επιτελείο επιτέλους «άναψε τις μηχανές», καταγράφοντας και χωρίζοντας σε κατηγορίες τα ακίνητα του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων. Η προσπάθεια θα ενταχθεί στο πλαίσιο αξιοποίησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου την οποία θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας, η οποία θα συσταθεί σύντομα στο υπουργείο Οικονομικών. Η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ΝΠΔΔ) θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πιστοποίηση εταιρειών διαχείρισης ακινήτων τον ερχόμενο μήνα. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιλέξουν από τις προσφορές που θα υποβληθούν μια εταιρεία από τις «πιστοποιημένες», στην οποία θα αναθέσουν να επεξεργαστεί προτάσεις για την αξιοποίηση και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους. Η κατάλληλη κίνηση θα αποφασιστεί κατά περίπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να απαιτηθεί υψηλότερο ενοίκιο -π.χ. από τα καταστήματα στο τετράγωνο Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη αλλά και από το «Μακεδονία Παλλάς». Η διοίκηση του ΙΚΑ σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμό μετά τη λήξη της σύμβασης, σε δύο χρόνια, με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη.



Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» στις 23 Ιανουαρίου 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: