slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Είναι κυβερνητική επιλογή» Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ΦΠΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με ανακοίνωση του, επιμένει ότι ο κίνδυνος για να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, είναι ορατός παρά τις διαβεβαιώσεις της Υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Ελπίδας Τσουρή, για το αντίθετο.

Θυμίζουμε ότι προχθές, το «Ε» αναπαρήγαγε δημοσίευμα από την «Αλήθεια» της Χίου, στο οποίο η κ. Τσουρή δήλωσε πως ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Με αφορμή το δημοσίευμα του «Ε», ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε ότι πράγματι ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε με αυτόν τον τρόπο και κατ’ επέκταση η κ. Τσουρή σωστά μεταφέρει τις δηλώσεις του. Ισχυριζόμαστε όμως, ότι το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει τεθεί και μάλιστα όχι ως “πρόταση του ΔΝΤ”. Έχει τεθεί από τους κυβερνητικούς παράγοντες, που συνομιλούν με τους ελεγκτές του ΔΝΤ!».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στο συγκεκριμένο χωρίο, γίνεται ειδική αναφορά για τον πίνακα 12 της έκθεσης στον οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι πηγές από τις οποίες μπορεί να διευρυνθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Μέσα στον πίνακα αυτό, περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. «Είναι προφανές ότι τον πίνακα αυτό δεν τον φτιάξανε οι ελεγκτές του ΔΝΤ “από το κεφάλι τους”. Αυτός ο πίνακας, είναι ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος του, δηλ: “Greece - Policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets, 2012-14”. Είναι με άλλα λόγια, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012 -2014», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την άποψη του κόμματος, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, είναι η κυβέρνηση να βρει απέναντί της, όλους τους κατοίκους του Αιγαίου. Τους μαζικούς φορείς, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων, τους συνεταιρισμούς, αλλά και κινήσεις των πολιτών των νησιών, που πρέπει να σημάνουν συναγερμό.
Εμπρος

ww.verena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: