slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ι Βρούτσης: Οι αστοχίες και οι αμέλειες της Κυβέρνησης βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Κοινωνία

«Στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, η φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό πολιτικό εργαλείο για Ανάπτυξη και Δημοσιονομική Σταθερότητα. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα από συνεχείς αντιφάσεις και πρωτόγνωρη προχειρότητα, στέλνει λάθος μηνύματα στην αγορά και στην κοινωνία.

Η πολιτική αυτή, έχει επιπτώσεις στα έσοδα και παράλληλα δημιουργεί σύγχυση και ανισότητες.

Συγκεκριμένα:

  1. Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3842/2010, η κυβέρνηση αγνόησε την ανάγκη για στήριξη της οικοδομής και επανέφερε το Πόθεν Έσχες, ακόμη και στην αγορά πρώτης κατοικίας.

Με καθυστέρηση 8 μηνών, αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε – η πτώση της οικοδομής βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετιας (μείωση 22% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2009) – και με το Ν. 3899/2010 επαναφέρει μερικώς την απαλλαγή του Πόθεν Έσχες στην πρώτη κατοικία.

  1. Την ίδια στιγμή, με τις διατάξεις του ίδιου νόμου (3842/2010) δημιουργούνται ανισότητες στη μεταχείριση γονικών παροχών σε ακίνητα και γονικών παροχών σε χρηματικά ποσά. Ενώ, στην πρώτη περίπτωση θεσπίζεται αφορολόγητο 150.000 €, στη δεύτερη περίπτωση η παροχή φορολογείται με ποσοστό 10% από το 1ο ευρώ.
Όλα αυτά, δημιουργούν «γκρίζες ζώνες» στη φορολογία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει, ότι οι αστοχίες και οι αμέλειες βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: