slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Θέλουμε πίσω την Ελλάδα; Aς ξεκινήσουμε από τους δρόμους.

Aπό olympiada

Αντίσταση στην Πράξη με πρακτικές συμβουλές από τον Δ.Ζ.

Εθνική Οδός. Ονομάζεται έτσι για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με το σύνταγμα που προβλέπει απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών και αγαθών στην επικράτεια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κράτος μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, ήταν υπεύθυνο για τη συντήριση των οδικού δικτύου. Σήμερα οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις παραχωρούν την Εθνική Οδό στα ξένα και ντόπια συμφέροντα που γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους αδειάζοντας πέρα από κάθε φαντασία το πορτοφώλι του πολίτη. Καλούμαστε λοιπόν να επανακτήσουμε την Εθνική μας κυριαρχία αρχίζοντας από την Εθνική μας Οδό.

Πιο συγκεκριμένα. Δεν καταβάλουμε διόδια σε ιδιωτικές εταιρίες επειδή:

_ Η κατασκευή δρόμων είναι υποχρέωση του κράτους με κονδύλια από τους φόρους των Ελλήνων Πολιτών.

_ Δρόμος δεν είναι η άσφαλτος. Αν μια ιδιοτική εταιρία θέλει να κάνει δρόμο, ας αγοράσει από τους ιδιοκτήτες τη γη που απαιτείται, ας φτιάξει το δρόμο με δικά της μέσα κι ας βάλει διόδια ανά 50 μέτρα με 50 ευρώ.

_ Ο δρόμος στον οποίο μπαίνουν σήμερα διόδια, υπήρχε. Κατασκευάστηκε σε δημόσια απαλλωτριωμένη γη, με δημόσια κονδύλια. Πως έρχεται ένας ιδιότης και ζητά χρήματα για κάτι ήδη υπάρχον!

_ Οι συμβάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες την Εθνική Οδό είναι πέρα για πέρα απικοιοκρατικές. Υποτίθεται πως κατασκευάζουν η συντηρούν το δρόμο, αλλά με κόστος ανά χιλιόμετρο πολλαπλάσιο του πραγματικού. Για άλλη μια φορά οι μίζες είναι πασιφανείς.

_ Δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές με αποτέλεσμα να εκβιάζονται κατάφορα οι πολίτες. Από που θα περάσει κάποιος τα Τέμπη; Πετώντας; Ακόμα και η μαφίες δεν θα βάζανε διόδια στην είσοδο και έξοδο των Τεμπών, εκτός κι αν ετοιμάζονται να τα μετονομάσουν σε σύνορα.

_ Αν για κάθε 50 χιλιόμετρα σταματάς να πληρώσεις διόδια πότε θα φτάσεις; Aθήνα – Θεσσαλονίκη σταματάς 10 φορές για 500 χιλιόμετρα. Πέρα από παράλογο είναι εξευτελιστικό.

ΛΥΣΗ:

Κανείς δεν πληρώνει διόδια. Καταργούμε τα διόδια στην πράξη με μαζικό κίνημα αμφισβήτισής τους..

_Όταν πλησιάζουμε στο ταμείο των διοδίων λέμε ευγενικά στον / στην υπάλληλο πως αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια και απαιτούμε να ανοίξουν την μπάρα.

_Συνήθως κλείνουν το τζάμι λέγοντας να περιμένουμε τον “υπεύθυνο”. Τους απαντάμε πως δεν έχουμε υποχρέωση να περιμένουμε κανέναν “υπεύθυνο”.

_Δεν δίνουμε κανένα προσωπικό στοιχείο, μπορούν μόνο να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας. Και μην ξεχνάμε πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και άρα δεν έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες όπως οι νόμοι ορίζουν.

_Δεν πιάνουμε κουβέντα με κανένα, οι υπάλληλοι είναι “δασκαλεμένοι” και εκβιαζόμενοι από τις ετεαιρίες τους να λένε “το ποίημα”. Μπορούν να επικαλεστούν εξύβριση ή χειροδικεία και να μας τραβάνε στα δικαστήρια.

_Αν δεν σηκώσουμε την μπάρα, βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και τη σηκώνουμε εμείς προς τα επάνω. Κάποιες φορές συμβαίνει να την σηκώνουν ταυτόχρονα οι υπάλληλοι όντας “δασκαλεμένοι”. Τους επισημαίνουμε την πιθανότητα τραυματιμού μας.

_Φεύγουμε λέγοντας “καλή λευτεριά σε όλους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: