slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ασπιρίνη, το πολυφάρμακο

Μπορεί η ασπιρίνη να μην έχει ακόμη αναδειχτεί σε πανάκεια, αλλά σίγουρα κερδίζει έδαφος ως πολυφάρμακο με μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε μικρές δόσεις, μειώνει δραστικά τον κίνδυνο από πολλούς τύπους καρκίνου μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του στομάχου, του οισοφάγου και του πνεύμονα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και άλλων κέντρων διαπίστωσαν ότι το σύνολο των θανάτων από καρκίνο μπορεί με τη λήψη ασπιρίνης να περιοριστεί κατά το ένα πέμπτο (21%).

Μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet με οχτώ πειράματα σε 25.000 ασθενείς, έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ημερησίως δόση 75mg ήταν κατά 21% χαμηλότερος στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% χαμηλότερος έπειτα από πέντε χρόνια. Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα περιοριζόταν ακόμη και κατά 30%, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40% και του καρκίνου του οισοφάγου έως και 60% έπειτα από μια 20ετία.

Ο δρ Πίτερ Ρόθγουελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισήμανε ότι προοδευτικά τα οφέλη είναι τόσο μεγάλα, ώστε αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι. «Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές εφιστούσαν ορθώς την προσοχή επειδή ο περιορισμένος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν υγιείς μεσήλικες να εμφανίσουν γαστρορραγία από την ασπιρίνη αντιστάθμιζε τα οφέλη από την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο ο περιορισμός των θανάτων από κοινούς καρκίνους θα αλλάξει τώρα την ισορροπία για πολλούς ανθρώπους».

Κατά την εκτίμησή του, υγιή άτομα μπορούν να αρχίσουν τη λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης καθημερινά από την ηλικία των 40-45 και να συνεχίσουν μέχρι τα 70-75, οπότε και αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα ο κίνδυνος γαστρορραγίας από την ασπιρίνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που ο Μανώλης είναι φαρμακοποιός και θα του έρχονται φθηνα γιατί με αυτά που θα συναντήσει και με αυτά που θα έχει να αντιμετωπίσει θα του χρειαστούν κουτιά ολόκληρα..........