slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010

& ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Το νέο ΔΣ της ΟΝΑΣ, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά δράση στις αρχές του 2010, κλήθηκε να ξεδιπλώσει τη δράση του μέσα σε ένα ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που επέβαλλαν η αρνητική οικονομική συγκυρία και ο αυξημένος κοινωνικός φόβος και επιφυλακτικότητα που σαν συνέπεια δημιουργήθηκε.

Επιπρόσθετα, το 2010, ως έτος προεκλογικό και μάλιστα για τους θεσμούς της νέας διοικητικής δομής και του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δημιουργούσε τις ιδιαίτερες δικές του συνθήκες, στα όρια των οποίων έπρεπε να κινηθεί η Ομοσπονδία, τόσο για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών και επιδιώξεών της, όσο και για την κατοχύρωση της θέσης της ως ισάξιου θεσμού στο παζλ των λοιπών θεσμοθετημένων φορέων του νησιού.

Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ήταν αναλυτικά οι ακόλουθες :…


• Οριοθέτησε τις θέσεις του για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού και τις προέβαλλε συνολικά ως πρώτη αναφορά, ενώπιον εκπροσώπων της επίσημης πολιτείας, σε μια από τις μαζικότερες εκδηλώσεις κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας που έχει διοργανώσει ποτέ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εμπλουτίστηκε με την έκθεση ζωγραφικής του συμπατριώτη μας ζωγράφου Μιχάλη Σοφικίτη, αλλά και με τη τιμητική απονομή πλακέτας στον πρώην πρόεδρο του συλλόγου Φιλοτιτών Μιχάλη Κατσάνη και στον φαντάρο Βασίλη Βερνίκο.

• Διοργάνωσε αρχές Φεβρουαρίου μαζί με την ΕΡΤ (ρ/σ ΕΡΑ) ειδική βραδιά για το αποκριάτικο ναξιακό τραγούδι. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΑ σε όλο τον κόσμο με τεράστια ανταπόκριση και επιτυχία. Ο απόηχος της, οδήγησε την ΕΡΤ να προτείνει στην Ομοσπονδία την συνδιοργάνωση μιας πανκυκλαδικής μουσικής συνάντησης στη Νάξο τα προσεχή καλοκαίρια με την ταυτόχρονη τηλεοπτική και ραδιοφωνική της μετάδοση από τα δορυφορικά μέσα που διαθέτει σε όλο τον κόσμο.

• Διοργάνωσε τέλος Μαρτίου χοροεσπερίδα στην Αθήνα. Στο κάλεσμα της ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι τοπικοί καλλιτέχνες και πλήθος συμπατριωτών μας καθιστώντας την μια από τις πλέον επιτυχημένες αντίστοιχες εκδηλώσεις, τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο κι από πλευράς οικονομικού αποτελέσματος. ( Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι το άκρως ικανοποιητικό οικονομικό αποτέλεσμα δεν διατέθηκε για τις άμεσες και επιτακτικές χρηματικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας αλλά στην έκδοση ενός και μόνο τεύχους των ΝΑΞΙΑΚΩΝ )

• Εγκαινίασε μια νέα εποχή στις σχέσεις της με του Συλλόγους του νησιού οργανώνοντας στις λέσχες τους κοινές συνεδριάσεις των ΔΣ τους και συζητώντας τα ιδιαίτερα προβλήματα των χωριών τους λαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες ανάδειξης και προώθησης της λύσης τους.

• Πήρε θέση και προέβαλλε τα σημαντικά προβλήματα του νησιού με όσα μέσα διαθέτει και με όποιο τρόπο ήταν δυνατόν. Ενδεικτικά αναφέρονται :
 Ακτοπλοϊκό και λιμενικά έργα.
 Πύργος του Χειμάρρου.
 Επάνδρωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου.
 ΧΥΤΑ.
 Μουσείο Σμύριδας και τουριστική αξιοποίηση της Ορεινής Νάξου.
 Δημιουργία κέντρου πολιτιστικής αναφοράς της Νάξου μέσω της άμεσης λειτουργίας του Μουσικο-χορολογικού Κέντρου Γ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ.
 Μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες λύσεις στην αεροπορική σύνδεση του νησιού μας.

• Συγκρότησε θεματικές ομάδες δουλειάς, μεταξύ αυτών και αυτή της Νέας Γενιάς, που αποτελείται κυρίως από παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, με στόχο την καλλιέργεια της κοινής ναξιώτικης καταγωγής και συνείδησης τους, αλλά και την διασφάλιση της συνέχειας των θεσμών του ναξιακού συλλογικού κινήματος στο μέλλον. Ήδη τα παιδιά με δική τους πρωτοβουλία και την κάλυψη της Ομοσπονδίας διοργάνωσαν το καλοκαίρι τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των συλλόγων στην Αθήνα, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο διεξάγεται κανονικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με την επωνυμία ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο.ΝΑ.Σ. το οποίο βρίσκεται ήδη στην 5η αγωνιστική του και συμμετέχουν σ΄αυτό 11 συνολικά ομάδες . Παράλληλα διοργανώθηκαν μουσικές συναντήσεις και πάρτυ στην Αθήνα και τη Νάξο ( παραλία Μικρής Βίγλας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλοτιτών ) ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την υποδοχή και βοήθεια των νέους φοιτητών που έρχονται στην Αθήνα από το νησί.

• Διοργάνωσε την κατά γενική ομολογία πιο επιτυχημένη θεματική καλοκαιρινή εκδήλωση στο νησί με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ εισπράττοντας την καθολική αναγνώριση αλλά και την υποχρέωση, κατά γενική απαίτηση, της συνέχειας και για τα επόμενα έτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ξενώνα ΜΠΕΗ στο δρόμο Γλινάδου – Αγερσανίου και συνδιοργανώθηκε με τους συλλόγους Γλινάδου, Αγίου Αρσενίου και Τριπόδων, ενώ το κόστος της καλύφθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Νάξου και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

• Συμπαραστάθηκε, παραστάθηκε και ένωσε την φωνή της με τους θεσμικούς φορείς του νησιού ( Δήμους κλπ ) όταν και όποτε της ζητήθηκε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δύο τουλάχιστον παραστάσεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος.

• Άνοιξε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας και με συλλόγους εκτός Ο.ΝΑ.Σ. ( Φιλωτιτών, Αγίων Αναργύρων κλπ ) αλλά και φυσικά πρόσωπα εκτός Δ.Σ. εντάσσοντας τα σε θεματικές ομάδες δουλειάς.

• Διοργάνωσε στη Νάξο με τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Κυκλάδων το 14ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας με θέμα ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ¨ με έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη. Η επιλογή του θέματος αλλά και του χρόνου διεξαγωγής του, παρά το ρίσκο που εμπεριείχε, αποδείχθηκε επιτυχής, αφού και η μαζικότητα του ήταν ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, το επίπεδο διαλόγου του αρκετά υψηλό, αλλά κυρίως επικροτήθηκαν οι θέσεις – απαιτήσεις της Ομοσπονδίας για την ανάγκη ύπαρξης επί τέλους συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου για το νησί, και της ζητήθηκε σχεδόν από το σύνολο των εμπλεκομένων να πάρει πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον για την επίτευξη του στόχου.

• Συγκλήθηκαν τα προβλεπόμενα από το καταστατικό Διοικητικά Συμβούλια και πραγματοποιήθηκαν όλα πλην ενός (αφορά αυτό που παραδοσιακά αναβάλλεται τον Αύγουστο λόγω διακοπών ) .

• Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για τροποποίηση – επικαιροποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας με στόχο την προβολή του νησιού, των θέσεων και των διεκδικήσεων της ίδιας, των Συλλόγων και των θεσμικών φορέων της Νάξου, την ηλεκτρονική καταχώρηση των παλαιών τευχών των ΝΑΞΙΑΚΩΝ και των νέων εκδόσεων τους. Μέσα από την ιστοσελίδα προγραμματίζεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός που θα στελεχωθεί κυρίως από τη νεολαία του νησιού στην Αθήνα και όχι μόνο.

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η διοργάνωση τιμητικής μουσικής βραδιάς για τον μεγάλο βιολάτορα και συνθέτη Στάθη Κουκουλάρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο ή την Κυριακή 18 ή 19 Δεκεμβρίου και συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Κινιδαριωτών.

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
• Κεντρική εκδήλωση κοπής πίτας εμπλουτισμένη με παράλληλες εκδηλώσεις

• Ετήσιος χορός της Ομοσπονδίας

• Διοργάνωση έκτακτης καταστατικής Γενικής Συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού. Πέραν από όσα έχουν ήδη συζητηθεί και προταθεί για αλλαγές στο καταστατικό, προτείνεται και η συμμετοχή των συλλόγων των Μικρών Κυκλάδων στην Ομοσπονδία μας, ως μέλη των χωρικών τους αναφορών από 01/01/2011 στον ενιαίο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ως την τροποποίηση του καταστατικού προτείνεται η κλήση τους στα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας κατά τα πρότυπα και των υπολοίπων Συλλόγων της Νάξου που δεν εκπροσωπούνται με εκλεγμένο αντιπρόσωπο.

• Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση – δημιουργία Πανκυκλαδικής Συνομοσπονδίας.

• Διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης εκδήλωσης αντίστοιχης με την προηγούμενη το καλοκαίρι στη Νάξο.

• Διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης κεντρικής εκδήλωσης στις αρχές του καλοκαιριού στην Αθήνα αλλά και εκδηλώσεων προβολής του ναξιακού πολιτισμού, των ναξιακών προβλημάτων, αλλά και της τουριστικής προβολής του νησιού μας στην πρωτεύουσα.

• Συνέχιση των πρωτοβουλιών για σύσφιξη των σχέσεων με τους Συλλόγους της Αθήνας και την ανάληψη από κοινού παρεμβάσεων.

• Διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης ημερίδων με συγκεκριμένη θεματολογία γύρω από τα μεγάλα θέματα στρατηγικού χαραχτήρα που απασχολούν το νησί.

• Συμμετοχή στις επιτροπές διεκδίκησης των φορέων της Νάξου μετά από ανάλογες αποφάσεις του ΔΣ

• Αίτηση προς τον Δήμο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων για συμμετοχή στον φορέα Πολιτισμού που θα δημιουργηθεί με βάση τις νέες διατάξεις.

• Δημιουργία μητρώου Ναξίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων καθώς και μητρώου επαγγελματιών του νησιού που εδρεύουν στην πρωτεύουσα. Παράλληλα δημιουργία από την Ομοσπονδία μητρώου όλων των Ναξίων της διασποράς.


Για την μορφή και την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ θα ακολουθήσει ιδιαίτερη εισήγηση με βάση τη σχετική απόφαση – πρόταση του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση.

Εξυπακούεται ότι ο παραπάνω προγραμματισμός είναι ενδεικτικός και το Δ.Σ. θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις στα πλαίσια όσων ορίζουν οι καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας, για κάθε νέα πρωτοβουλία η οποία θα προτείνεται.

Θεωρώντας ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, λειτουργώντας συνθετικά και πλουραλιστικά και μέσα στις συνθήκες που περιγράφηκαν στην αρχή του κειμένου, επιτέλεσε στο μέτρο του δυνατού θετικό έργο τον πρώτο χρόνο της θητείας του, και ότι οι όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις ή και αστοχίες του καταλογιστούν, έχουν καθαρά ανθρώπινες διαστάσεις και αιτίες, χωρίς υστεροβουλίες και σκοπιμότητες, προτείνουμε την αποδοχή του παρόντος κειμένου από το Διοικητικό Συμβούλιο, και την υποβολή του προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ως εισήγηση για τον Διοικητικό Απολογισμό και Προγραμματισμό, μετά τις προσθήκες ή τις τροποποιήσεις που αυτό θα δεχθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: