slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παπουτσής: Η κρίση της Δικαιοσύνης φταίει για την διαφυγή του Γιούνγκ ενώ για τη διαφυγή του Καράβελα ο Καραμανλής

Η διαφυγή στο εξωτερικό, του πρώην προέδρου της Ζήμενς Ελλάς, Φόλκερ Γιούνγκ, οφείλεται στα κενά της νομοθεσίας περί περιοριστικών όρων και στην κρίση της Δικαιοσύνης, που δεν διέταξε την προσωρινή του κράτηση, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης, υπενθύμισε πως «όταν επί Νέας Δημοκρατίας, το είχαν σκάσει οι κ.κ. Καραβέλλας και Χριστοφοράκος, εσείς είχατε ανέβει στα κεραμίδια - και σωστά. Το ερώτημα του ελληνικού λαού, ήταν αν το σκάσανε, ή αν τους αφήσαν να φύγουν. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την δική σας κυβέρνηση: Σας ξέφυγε, ή τον αφήσατε; Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε πως μεθοδεύεται και στην Ζήμενς, το κουκούλωμα και ο συμψηφισμός;»

«Το μέσο και οι συνθήκες διαφυγής του κατηγορουμένου, είναι το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών», απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, «σύμφωνα με την Συνθήκη Σένγκεν, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν υφίστανται ελέγχους στα ταξίδια εντός Σένγκεν, πλην του τυπικού ελέγχου ταυτοπροσωπίας. Ο περιορισμός της εξόδου απ’ τη χώρα, που είχε επιβληθεί στον κ. Γιούνγκ, έχει περιορισμένη σημασία πλέον. Το ότι επεβλήθη το μέτρο αυτό, ήταν τουλάχιστον αλυσιτελές, για να μην πω κάτι διαφορετικό».

«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αποφάσισε ότι αυτός ο κατηγορούμενος πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει την ελευθερία του και δεν προφυλακίστηκε. Το μόνο πρόσφορο μέσον, για να εξασφαλιστεί η παρουσία του σε δίκη, ήταν η προσωπική του κράτηση. Για το γιατί δεν συνέβη αυτό, πρέπει να ερωτηθεί η Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Παπουτσής.

«Δεν σας άκουσα ανήσυχο για τις παραλείψεις. Μάλλον ανακουφισμένο σας άκουσα» επανήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον Καραβέλα και τον Χριστοφοράκο δεν κάνατε διαλέξεις. Με τις τυπικές φράσεις ότι διεξάγεται έρευνα για τις υπηρεσιακές παραλείψεις, ο κόσμος λέει πως η υπόθεση πάει για κουκούλωμα». «Πώς εξηγείτε ότι και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ, δεν έχει οριστεί δικάσιμος για το σκάνδαλο της Ζήμενς, ενώ σε άλλες χώρες έχουν μπει στη φυλακή και πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι; Ότι δεν έχει προσδιορίσει το κράτος το ύψος της ζημίας, ότι δεν έχουμε ζητήσει ένα ευρώ από την Ζήμενς, ενώ η εταιρεία έχει καταβάλει 400 εκ. ευρώ στις αμερικανικές αρχές για τις δωροδοκίες στην Ελλάδα; Γιατί δεν ενεργοποιήσατε την ευρωπαϊκή Οδηγία για αποκλεισμό της εταιρείας απ’ τους διαγωνισμούς; Γιατί δεν παίρνετε κεφάλια; Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν σκελετούς στα ντουλάπια τους» συμπέρανε ο κ. Παπαδημούλης.

«Ο αγαπητός κ. Παπαδημούλης, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, περί δικομματισμού και ευθύνης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λες και δεν συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Ζήμενς ο πολιτικός σας χώρος. Και στην Εξεταστική, πολλά ελέχθησαν και υπονοήθηκαν - όχι μόνον για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ…» απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε αδικαιολόγητη την καθυστέρηση του αστυνομικού τμήματος Πάρου, να ενημερώσει για την διαφυγή. Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για προσδιορισμό ποινικών ευθυνών. Έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν» δεσμεύτηκε ο κ. Παπουτσής.

· Τη δυσφορία του για την απουσία του πρωθυπουργού, από τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων που απευθύνονται σε κείνον, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου έχει παρευρεθεί μονάχα σε δύο, επί συνόλου δέκα ερωτήσεων, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Σε απάντηση δε, του Χ. Παπουτσή, πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό (ΣΣ Τι πρωτότυπο!) «σε διαδικασία εξαιρετικής διαπραγμάτευσης σε πολλά ανοιχτά θέματα», ο κ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε πως «η κυβέρνηση διαθέτει αντιπρόεδρο, καθώς και συντονιστή υπουργό, τον κ. Ραγκούση. «Γιατί δεν έρχεται ο αντιπρόεδρος; Δεν τον εμπιστεύεται γι’ αυτά που θα πει εδώ και τον φοβάται; Γιατί δεν έρχεται ο πρωθυπουργεύων, όπως γράφουν οι εφημερίδες, ο κ. Ραγκούσης; Αυτή η απαξία δημιουργεί το πρόβλημα και υπάρχει ένας προβληματισμός απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: