slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πτώχευση βλέπει ο Βασίλειος Μαρκεζίνης

«Με 150% του ΑΕΠ χρέος δε θα ξεχρεώσουμε ποτέ», υποστήριξε ο διακεκριμένος καθηγητής, σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, στη διάρκεια της διάλεξης που έδωσε χτες στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με θέμα «Η Ελλάδα στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της νεότερης Ιστορίας της».

Ο κ. Μαρκεζίνης υποστήριξε ότι το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να πάει σε πτώχευση ή παύση πληρωμών και απευθυνόμενος στο ακροατήριό του υπογράμμισε ότι στο θέμα της οικονομικής κρίσης «δε σας λένε την αλήθεια». Οπως είπε ο κ. Μαρκεζίνης, το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον η κρίση φουντώνει σε όλη την Ευρώπη και διερωτήθηκε «ποιον θα πρωτοσώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση;». Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από τις αρχές του 2009 ήξερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα οικονομικά της χώρας. Εκανε λόγο για λάθη πράξεων και λάθη παραλείψεων όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που βρέθηκαν να διοικούν τον τόπο στην κρίση, τονίζοντας ότι και για τους πρώτους μήνες που κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ η διαχείριση της κρίσης «δεν ήταν τόσο πετυχημένη».

Τολμηρά μέτρα

Ο κ. Μαρκεζίνης τόνισε ότι έχουν ληφθεί τολμηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι αξίζουν συγχαρητήρια σ' αυτούς που τα έλαβαν, αλλά και μέτρα που είναι ανυπόφορα για τα μικρά και τα μικρομεσαία στρώματα. Και υπογράμμισε ότι «κάθε κοινωνία αντέχει την αδικία μέχρις ενός σημείου». Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για να επιτευχθεί η βασική δομική αλλαγή που απαιτείται και η οποία είναι να υπάρξουν μέτρα ώστε το κράτος να δουλεύει. Ακόμη σημείωσε ότι ένα μεγάλο ζητούμενο είναι πώς, αν η Ελλάδα βγει από την κρίση, θα καταφέρει να μη συμβούν τα ίδια που οδήγησαν σε αυτήν.

Η εξωτερική πολιτική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρκεζίνης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά - Σκοπιανό). Τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πριν από τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθεί ένα πλαίσιο γενικών αρχών, ένα προσχέδιο προσυμφώνου για προσφυγή στη Χάγη σε ό,τι αφορά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, το οποίο θα διευκολύνει τη βασική στόχευση της Τουρκίας για χωρισμό του Αιγαίου στην ένθεν κακείθεν πλευρά του 25ου Μεσημβρινού. Τόνισε δε ότι εθνικά δικαιώματα, αν απεμποληθούν, δε θα ξανάρθουν, και τόνισε ότι θα είναι ασυγχώρητο να αρχίσει μια συζήτηση γι' αυτά τα ζητήματα.

Μιλώντας για το Σκοπιανό, ο διακεκριμένος καθηγητής υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από το erga omnes, τόνισε δε ότι ακόμη πιο επίφοβο και από την ονομασία των Σκοπίων είναι το ζήτημα των αλυτρωτικών διατάξεων που υπάρχουν στο Σύνταγμά τους.

Είπε επίσης ότι το Σκοπιανό μπορούσε να λυθεί νωρίτερα και ότι το πρόβλημα αυτό το δημιούργησε μια σειρά πολιτικών με το να μην το λύσουν όταν ήταν ευκολότερο να λυθεί.

Τα Ελληνοτουρκικά

Επανερχόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Μαρκεζίνης χαρακτήρισε πολύ έξυπνη πολιτική την επιλογή των κυβερνήσεων Σημίτη για ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι, όπως είπε, απάλλαξε την Ελλάδα από την κατηγορία ότι δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με την Τουρκία και βοήθησε την εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημείωσε, όμως, ότι ένα τέτοιο δόγμα που έφερε επιτυχίες πριν από 10-12 χρόνια δε σημαίνει ότι πρέπει να ισχύει και σήμερα. Και χαρακτήρισε πλύση εγκεφάλου όσα λέγονται και γράφονται ότι δήθεν η Τουρκία «έχει αλλάξει».

Αιχμηρότατος ήταν ο κ. Μαρκεζίνης και σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κάποιος που η οικογένειά του πρωταγωνιστεί 40 χρόνια στην πολιτική σκηνή να λέει ότι είναι νέος ή νέα και ότι έχει αναγεννηθεί, αναβαπτιζόμενος ή αναβαπτιζόμενη στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι αξιοκρατία στην πολιτική σημαίνει ο πολιτικός να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια και να τους λέει: «Ψήφισέ με για τους τίτλους μου και όχι για τους συγγενείς μου».

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

- Στην εκδήλωση παρέστη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ενώ οι Γιάννης Μπουτάρης και Κώστας Γκιουλέκας δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω διαδικασιών που είχαν στις δημοτικές παρατάξεις τους.

- Παρών ήταν και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που υπέβαλε ερώτηση στον κ. Μαρκεζίνη για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Ψωμιάδης είχε χειραψία με τον κ. Μαρκεζίνη και του είπε ότι διαβάζει τα βιβλία του, προσθέτοντας ότι, αν είχαν γίνει λίγα από αυτά που γράφει, πολλά πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

- Τον κ. Ψωμιάδη συνεχάρησαν πολλοί από τους παρευρισκομένους για την εκλογή του στη θέση του περιφερειάρχη, άλλοι πιο ένθερμα και άλλοι λιγότερο. Η πιο τυπική χειραψία που είχε πάντως ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ήταν με την πρώην αντίπαλό του στο νομαρχιακό συμβούλιο Βούλα Πατουλίδου.

- Αλλες παρουσίες που καταγράφηκαν στην εκδήλωση ήταν του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Παπαθεμελή, του βιομηχάνου Νίκου Ευθυμιάδη, του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικολάου Μέρτζου, πρώην βουλευτών, αλλά και του καθηγητή Κώστα Ζουράρι.

- Ενα γλαφυρό παράδειγμα χρησιμοποίησε ο Βασίλειος Μαρκεζίνης για να υπογραμμίσει την άποψή του ότι κάποιοι σήμερα συνειδητά καταβάλλουν προσπάθεια να περάσουν το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει αλλάξει όσον αφορά τις βλέψεις της κατά της Ελλάδας. Κοίταξε το ρολόι του και είπε ότι «θα σταματήσω τώρα τη διάλεξή μου, γιατί είναι η ώρα που αρχίζει το περίφημο τουρκικό σίριαλ του ΑΝΤ1 το οποίο έχει μάθει να παρακολουθεί όλη η Ελλάδα».

Επιστροφή στην περίληψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: