slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα αρνητικά του Καλλικράτη

Οι δημοτικές εκλογές με τον Καλλικράτη στέρησαν από την βόρεια Νάξο και γενικότερα σχεδόν από όλα τα μεσαία και μικρά χωριά της Νάξου στο να εκπροσωπηθούν από δικούς τους δημοτικούς συμβούλους! ΄0πως όλοι μας γνωρίζουμε ο δήμος μας αποτελείται
από νησιά και χωριά. Μικρές και μεγάλες γεωγραφικές και κοινωνικές ενότητες. Τα έργα που θα γίνονται αντικειμενικά πρέπει να τα χωρίσουμε σε δυο κατηγορίες.
Α) Τα έργα τοπικού ενδιαφέροντος και Β) Τα έργα γενικότερου ενδιαφέροντος τα οποία θα αφορούν όλο τον δήμο. Στα μεγάλα λοιπόν έργα όπως Χ.Υ.Τ.Υ. αεροδρόμιο λιμάνι κ. α. εάν γίνει σωστός προσδιορισμός θα ωφεληθούν όλα τα νησιά και όλα τα χωριά.
Όμως στα έργα τοπικού ενδιαφέροντος που θα αφορούν το κάθε χωριό ξεχωριστά , θα έχουμε ίση μεταχείριση; Ή τα χωριά που δεν εκπροσωπούνται από δημοτικούς συμβούλους θα πάνε στην γωνία;
Εδώ ο ρόλος του δημάρχου θα είναι καθοριστικός για την τύχη των μικρών και μεσαίων χωρίων αλλά και των μικρών νήσων.
Ήδη ο κ. Μαργαρίτης έχει δεσμευτεί για αναλογική ισότητα και για Αναλογική Δημοκρατία.
Όσο και να φαίνεται απλό το όλο θέμα, πρέπει να μπει σθεναρά στην ιδεολογία της νέας δημοτικής αρχής για να αποδίδει στις κοινότητες τα όσα τους αναλογούν.
Υπάρχει και μία άλλη παραπλήσια έννοια που έχει σχέση με όσα προαναφέρω. Είναι η ομοιόμορφη ανάπτυξη της Νάξου και των Μικρών Νήσων. Στο ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο πρέπει να μπει ως στερεότυπο και μια τέτοια αρχή. Ένα από τα θετικά του Καλλικράτη είναι ότι με τον ένα δήμο είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να δούμε την Νάξο , όχι σαν πεδινή και ορεινή αλλά στο σύνολον της αδιαίρετη. Επειδή λοιπόν ευρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση που θα μας φέρει ο επικείμενος Καλλιγράκρατειος δήμος και τα δεδομένα πλέον αλλάζουν αναγκαίο είναι η νέα δημοτική αρχή να βάλει σωστές θεμέλιες βάσεις ώστε να μην βρεθούμε σε αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: