slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Τελειώνει ο Οκτώβριος και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία απουσιάζει από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.Έτσι το Υπ. Παιδείας καταφέρνει ένα ακόμη... χτύπημα στα φροντιστήρια!


Για πρώτη Τέλος Οκτωβρίου και σιγή από το Υπουργείο Παιδείας για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ). φορά μετά από πολλά χρόνια ένα Υπουργείο Παιδείας που σε κάθε δημόσια δήλωσή του κάνει αναφορά στον ενδιαφέρον του για τους μαθητές («Πρώτα ο μαθητής») καταργεί ουσιαστικά και τυπικά την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. Σε μια περίοδο όπου η μέση οικογένεια αγκομαχά από τις περικοπές και τα έξοδα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη ήταν ο μοναδικός θεσμός στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ενίσχυσης της μορφωτικής προσπάθειας παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Η λειτουργία του θεσμού φέτος θα ήταν μια ανάσα ανακούφισης για χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του φροντιστηρίου. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι δηλώσεις του Υπουργείου ότι «αυτό που θα κάνουμε σε πρώτη φάση είναι ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε πρόσθετη διδακτική στήριξη σε πολύ απομονωμένες περιοχές και σε πολύ μικρά σχολεία, γιατί εκεί δεν υπάρχει άλλη επιλογή» ή ότι «η ενισχυτική διδασκαλία θα καλυφθεί «κυρίως από προγράμματα που αφορούν παλλινοστούντες και παιδιά με γλωσσικές αδυναμίες» δεν αποτελούσαν, για όσους έχουν μάτια να δουν και την τιμιότητα να πιστεύουν στα μάτια τους, τίποτε περισσότερο από τη γνωστή διαστρέβλωση των λέξεων και των εννοιών με την «σκόνη» της οποίας επιχειρείται η κάλυψη της πραγματικότητας.
Παλιότερα, όταν ο θεσμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης λειτουργούσε κανονικά περίπου 80- 100.000 μαθητές Λυκείου παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε όταν σταμάτησε η κοινοτική χρηματοδότηση και τα προγράμματα ξεκινούσαν πολύ αργότερα από την έναρξη των σχολείων με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να έχουν στραφεί πλέον στα φροντιστήρια. Η κυβέρνηση ήθελε να ξεφορτωθεί την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, πριν ακόμη "σκάσει" η κρίση. Μάλιστα στις 9/10/2009 η υπουργός Παιδείας με εγκύκλιο της είχε αναστείλει προσωρινά, όπως υποστήριζε, το Πρόγραμμα γιατί δεν είχε εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, υπαναχώρησε και το Πρόγραμμα παρά την καθυστέρηση έναρξής του, παρακολούθησαν περίπου 50.000 μαθητές.
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι την ΠΔΣ στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έδιναν τον καλυτερό τους εαυτό στην ενίσχυση των μαθητών παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας επιφύλασσε γι αυτούς εξευτελιστική αποζημίωση, αργοπορημένη αποζημίωση, πολλές φορές καθόλου αποζημίωση.
Ακόμη κι αν τις επόμενες μέρες κάτω από το βάρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών το Υπουργείο Παιδείας δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η ΠΔΣ ή η ενισχυτική διδασκαλία (Γυμνάσια) σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές θα είναι για τα «μάτια του κόσμου» καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι ήδη αργά.



Να τους χαίρεστε συντρόφια και...
Να τους ξαναψηφίσετε βρε

Μανώλης εξ Απειράνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια: