slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αιχμάλωτη των επιλογών και των επιταγών του Μνημονίου η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ndpress@nd.gr

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πρώτου ετήσιου απολογισμού της κυβέρνησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ποτέ στο παρελθόν μια Ελληνική Κυβέρνηση δεν στέρησε τόσα πολλά, από τόσους πολλούς, σε τόσο λίγο χρόνο.

Ασφαλιστικό

Η πολυδιαφημισμένη Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, είναι στην πραγματικότητα ένας Μηχανισμός Μείωσης των Συντάξεων, μια Ρύθμιση Περιορισμού των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων, μια Αντιεπιστημονική Μέθοδος Υπολογισμού των Συντάξεων.

Το Απολογιστικό – Προπαγανδιστικό κείμενο της κυβέρνησης, κρύβει επιμελώς ότι:

· Αλλοιώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός Χαρακτήρας του Συστήματος, αφού το κράτος εφεξής θα εγγυάται μόνο τη βασική προνοιακή σύνταξη.

· Περικόπτονται η 13η και η 14η σύνταξη.

Εισάγεται νέα κράτηση στις



• συντάξεις (τύπου ΛΑΦΚΑ), από 3% έως 10% το μήνα.
• Αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη από 35 στα 40 έτη.
• Περικόπτονται οι Επικουρικές Συντάξεις.
• Παγώνουν οι ήδη ψαλιδισμένες Συντάξεις, για τρία χρόνια.
• Αγνοούνται ώριμα Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα.
• Όλες οι δραματικές αλλαγές (μειώσεις συντάξεων, ανατροπή ορίων ηλικίας), γίνονται με σαρωτικό και βίαιο τρόπο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η Ασφαλιστική Ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ “υπακούει τυφλά και στενά” στις επιταγές του Μνημονίου. Είναι ένας νόμος:
• Πολύπλοκος και ασύνδετος.
• Χωρίς επαρκή τεκμηρίωση (η Αναλογιστική Μελέτη θα ακολουθήσει το Νόμο).
• Δεν ικανοποιεί το κριτήριο της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού διατηρεί και παράγει νέες ανισότητες.
• Δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη στους Ασφαλισμένους.
• Δεν πείθει για την αναγκαιότητα και τη δικαιοσύνη πολλών μέτρων του, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να οδηγούνται σε εσπευσμένη συνταξιοδότηση.
• Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και σε βάθος χρόνου βιωσιμότητά του (με εξαίρεση τα μέτρα για κρατήσεις και περικοπές που φέρνουν εισπρακτικό όφελος).

Εργασιακό
«Κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας»…… Μόνον ως ευφημισμός, αν όχι εμπαιγμός, ακούγεται ο υπότιτλος αυτός του απολογισμού της Κυβέρνησης για την Απασχόληση και τους Ανέργους. Το κείμενο του απολογισμού, αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πολιτική του Μνημονίου τον τελευταίο χρόνο.
• Η Ανεργία στη χώρα μας από το 9,3% το Σεπτέμβριο του 2009, εκτινάχθηκε στο 11,8% το 2ο τρίμηνο του 2010.
• Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, εκτοξεύτηκε από 465.000 (3ο τρίμηνο του 2009) σε 594.000 το 2ο τρίμηνο του 2010.
• Το Επίδομα Ανεργίας, που στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., αυξήθηκε κατά 45%, “παγώνει” για τα τρία επόμενα χρόνια.
• Οι Υπερωριακές Αποδοχές των εργαζομένων, μειώθηκαν με το Ν.3863/2010, κατά 20%.
• Το ύψος των Αποζημιώσεων Απόλυσης, μειώθηκε κατά 50% (και θα καταβάλλεται μάλιστα σε διμηνιαίες δόσεις).
• Καθιερώθηκαν μισθοί “πείνας”, κάτω από το κατώτατο όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους νέους.
• Αυξήθηκε το επιτρεπτό όριο των απολύσεων - από 2% σε 5% - το μήνα για να θεωρούνται οι απολύσεις ομαδικές.
Η αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας και η έλλειψη στοχευμένων δράσεων, καθηλώνουν την Απασχόληση και αυξάνουν την Ανεργία.
Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά δεν απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της Αγοράς Εργασίας. Μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, στοχεύουν στενά στη μείωση του εργασιακού κόστους, δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ευελιξία. Τα οφέλη για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας είναι αμφίβολα.
Τα στοιχεία αυτά, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο και τις συνέπειές του, αποδομεί συστηματικά το Κοινωνικό Κράτος, που τόσα χρόνια οικοδόμησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση.

«Μείωση Φαρμακευτικής Δαπάνης και πάταξη της Εισφοροδιαφυγής»……
Οι επείγουσες ανάγκες που δημιουργεί η συγκυρία (οικονομική κρίση, τρέχοντα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Οργανισμών, δημοσιονομικοί περιορισμοί), απαιτούν:
• Άμεσες ρυθμίσεις για την περιστολή των υπερβολικά υψηλών δαπανών υγείας. Πρέπει να τεθεί στο στόχαστρο η υπερσυνταγογράφηση και η υπερβάλλουσα ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθεσία και θεσμούς (ηλεκτρονική διασταύρωση συνταγών, ΑΜΚΑ, ΗΔΙΚΑ), καθυστερεί, όμως την αξιοποίησή τους για να φέρει αποτελέσματα.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθετημένο το θεσμό των μεικτών κλιμακίων (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ) και οφείλει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να τον ενεργοποιήσει.
Η αδυναμία της κυβέρνησης, να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων, την οδήγησε σε μια ρύθμιση οφειλών, αντίστοιχη με προηγούμενες που με τόση σφοδρότητα στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορούσε.
• Αποδοτική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση παρέλαβε θεσμοθετημένο φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης, αλλά δεν τον ενεργοποιεί.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της, αιχμάλωτη των επιλογών και επιταγών του Μνημονίου, υλοποίησε – στο χώρο της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης - μέτρα και πολιτικές με έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, με αμφίβολη οικονομική αποδοτικότητα και αρνητικές επιδόσεις στον τομέα της Ανεργίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι στέρησαν την ελπίδα και περιόρισαν την προοπτική για όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους και Συνταξιούχους».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πριν ζητήσετε να απαντηθεί το ερώτημα σας ανερυθρίαστοι συκοφάντες και σκοταδιστές θα έπρεπε να απαντήσετε εσείς στο πραγματικό ερώτημα «Πότε στο παρελθόν μια Ελληνική Κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα με τόσα πολλά, σε τόσο λίγο χρόνο». Δεν ντρέπεστε!!!