slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ι Βρούτσης για ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής των συντάξεων από το ΙΚΑ και την αυξημένη ανάγκη καταβολής επιδομάτων ανεργίας

«Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους και στους ανέργους, τα όσα αναφέρονται για ενδεχόμενη αδυναμία του ΙΚΑ να καταβάλει το επόμενο διάστημα συντάξεις και Επιδόματα Ανεργίας, μέσω του ΟΑΕΔ..

Η αλήθεια είναι ότι οι πολυδιαφημισμένες πολιτικές της κυβέρνησης για έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και για μείωση των υπερβολικά υψηλών δαπανών υγείας, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.

Ακόμη και η ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ, στην οποία κατέφυγε το Υπουργείο Εργασίας – αφού προηγουμένως την είχαν καταγγείλει ως αντιπολίτευση σε υψηλούς τόνους πριν από δυο χρόνια - λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, έχει πενιχρά αποτελέσματα.

Όσο η ύφεση βαθαίνει, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η ανεργία κλιμακώνεται επικίνδυνα, τα έσοδα από εισφορές θα μειώνονται και η ανάγκη για καταβολή επιδομάτων θα αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, τον επόμενο χρόνο η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, αύξηση της Ανεργίας στο 14,5% και πάνω από 15% για το 2012. Δηλαδή, 300.000 επιπλέον νέοι Άνεργοι για το διάστημα 2010-2012. Αυτό σημαίνει περίπου 1,8 δισ. € επιπλέον για Επιδόματα Ανεργίας και αντίστοιχη μείωση των εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Την ίδια στιγμή, όμως, το Μνημόνιο επιβάλλει περικοπές 500 εκατ. €, από τα Επιδόματα Ανεργίας. Η πιο σοβαρή, όμως, ανησυχία προέρχεται από την δημόσια υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ, που έχει επιβάλει, επίσης, η πολιτική του Μνημονίου και που αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Νέο Ασφαλιστικό Νόμο.

Χαρακτηριστικά, για το 2010, το κράτος δεν θα καταβάλλει ούτε την προβλεπόμενη και θεσμοθετημένη συμμετοχή του στο ΙΚΑ (4 δισ. € το 2009 – 2,3 δισ. € το 2010).

Δηλαδή, 1,7 δισ. € λιγότερα, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2009.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα χρηματοδοτικής επάρκειας του ΙΚΑ, «παρασύρουν» και τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ. Οι μειωμένες εισφορές και η περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, υπονομεύουν και τη δυνατότητα καταβολής των Επιδομάτων Ανεργίας. Δυστυχώς, από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, για αύξηση του Επιδόματος Ανεργίας στο 70% του κατώτατου μισθού, φτάσαμε σήμερα στην δυσχέρεια χορήγησης αυτού.

Η αγωνία Ανέργων και Συνταξιούχων δικαιολογημένα εντείνεται.

Η αποτυχία των πολιτικών της κυβέρνησης για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό των Δαπανών Υγείας, καθώς και η δημόσια υποχρηματοδότηση που επιβάλλει το Μνημόνιο, υπονομεύουν την προοπτική, αυξάνουν την αβεβαιότητα και περιορίζουν την ελπίδα για συντάξεις και επιδόματα Ανεργίας.

Οι χλιαρές και επικοινωνιακού τύπου διαβεβαιώσεις του Διοικητή του ΙΚΑ, ότι οι συντάξεις του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να καταβάλλονται, καθώς και ότι θα χρηματοδοτηθούν στην ανάγκη με ομόλογα ή δανεισμό, δεν αρκούν. Αντίθετα, επιδεινώνουν περαιτέρω το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας.

Καλούμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί με απόλυτο, κατηγορηματικό, αλλά κυρίως συγκεκριμένο τρόπο, για την εγγύηση των Συντάξεων και των Επιδομάτων Ανεργίας.

Είναι δίκαιη η απαίτηση όλων των Συνταξιούχων και των Ανέργων, για την καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους στο ΙΚΑ.

Οι Συντάξεις και τα Επιδόματα Ανεργίας, πρέπει να διασφαλιστούν.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο Μνημόνιο, οφείλουν να εξαιρέσουν τους Συνταξιούχους και τους Ανέργους απ’ τις άδικες περικοπές και μειώσεις.

Είναι θέμα στοιχειώδους Κοινωνικής και Πολιτικής Ευαισθησίας ».

Επιστροφή στην περίληψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: