slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Σ’ ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες κοινό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 στο αμφιθέατρο “ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ” η παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων του Δημοτικού συνδυασμού “ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ” από τον επικεφαλή του συνδυασμού Μανόλη Μαργαρίτη.

Ο κ. Μαργαρίτης στη μεστή και ουσιαστική ομιλία του, απευθυνόμενος στο κοινό που τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα, υπογράμμισε τα εξής:





Αγαπητοί συνδημότες μου,

Δεν είχα μέχρι σήμερα άλλο κίνητρό μου στη συνεχή ενασχόλησή μου από το να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Αγωνιά μου ήταν πάντα η επιλογή των σωστών τρόπων και των χρήσιμων στόχων. Μόνιμη σκέψη μου ήταν το να καταφέρνω να επιτυγχάνω το καλύτερο για τον τόπο μου. Προσπάθησα πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μου να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου και την ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Τα τελευταία 8 χρόνια δραστηριοποιήθηκα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αγωνίστηκα πάντοτε, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες του συμβούλου που ανήκει στη μειοψηφία, να καταφέρω να προωθώ λύσεις για τα τοπικά προβλήματα.


Η εμφάνιση στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας του «Καλλικράτη» σηματοδότησε για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Πέρα από τις γενικότερες και γνωστές δύσκολες συνθήκες που περνά η πατρίδα μας, ήρθε κι αυτός ο νέος νόμος ν’ ανατρέψει πολλά απ’ όσα ξέραμε μέχρι σήμερα και να δημιουργήσει ένα δυναμικό πεδίο, ένα προβληματικό περιβάλλον, στα πλαίσια του οποίου θα έπρεπε να ξαναχτίσουμε την αυτοδιοίκηση.

Νέες δύσκολες συνθήκες, πολλές καινούριες αρμοδιότητες πέφτουν στους ώμους των αρχόντων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης και οι πιθανότητες άντλησης πόρων για να αντιμετωπιστούν με επάρκεια και προς όφελος του δημότη οι, εντός εισαγωγικών, «απειλητικές» νέες καταστάσεις. Όμως ο «Καλλικράτης» είναι νόμος του κράτους. Είναι γεγονός. Είμαστε υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουμε… Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις εκεί που μας δίνονται μόνο προβλήματα. Είμαστε αναγκασμένοι να κολυμπήσουμε στα βαθειά νερά… Και είμαστε ένας Δήμος ένας δήμος από 5 νησιά. Φαινόμενο μοναδικό στην ελληνική αυτοδιοίκηση. Αλλά σαν νησιώτες ξέρουμε από μικροί ακλό κολύμπι κι έτσι θα τα καταφέρουμε να βγούμε στη στεριά…








Αγαπητοί συμπατριώτες,

Είναι ξεκάθαρο ότι το αυτοδιοικητικό τοπίο των νησιών μας αλλάζει. Έξι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενωμένοι τώρα σ’ ένα Δήμο, πρέπει να αγωνιστούν να μη ναυαγήσουν. Κι αν ακολουθήσουν την πορεία που ακολουθεί μέχρι σήμερα η απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Νάξου, δεν θα καταφέρουν να βγουν από αυτήν τη φουρτούνα. Έχουμε αντιληφθεί πια όλοι ότι ο νέος Δήμος χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού – κοινωνικού τοπίου, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις του αύριο.

Χρειάζεται άλλη αντίληψη διοίκησης. Άλλο πνεύμα εργασίας. Χρειάζεται διορατικότητα, δυναμισμό, όρεξη για δουλειά, επιθυμία για προσφορά και, κυρίως, αλλαγή νοοτροπίας. Έχει ανάγκη από μια νέα αντίληψη οργάνωσης και διοίκησης της νέας δημοτικής πραγματικότητας, που δεν έχει σχέση με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Κυρίως, έχει ανάγκη από:

Διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αξιοκρατία στην πρόσληψη και την αξιολόγηση προσωπικού.

Δημοκρατικές διαδικασίες στην ιεράρχηση στόχων.

Αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων.

Σεβασμό στην άποψη της μειοψηφίας.

Συμμετοχή του δημότη στα δημοτικά δρώμενα.

Ισονομία – ισοπολιτεία – δικαιοσύνη.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε ήδη από καιρό σκύψει πάνω από τα θέματα που απασχολούν τα νησιά μας, έχουμε προβληματιστεί, έχουμε δουλέψει και πιστεύουμε ότι, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματός μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας. Υποβάλλουμε στην κρίση σας μια ζωντανή νέα αυτοδιοικητική πρόταση, που έχει στόχο να αντιμετωπίσει χρόνια δυσεπίλυτα , να συμπαρασταθεί στο δημότη, να βελτιώσει την καθημερινότητά του, με γνώμονα πάντοτε το σεβασμό στο ιδιότυπο φυσικό στοιχείο των νησιών μας.

Το πρόγραμμά το έχετε ήδη σε καλαίσθητη έκδοση στα χέρια σας, θα βρείτε εδώ τις βασικές απόψεις για όλα τα προβλήματα του πολυνησιακού Δήμου. Θα βρείτε καταγεγραμμένες τις προτεραιότητες και τους άξονες των δράσεών μας. Δεν θέλω να σας κουράσω τώρα με την αναλυτική αναφορά τους.

Σε γενικές γραμμές, να σας πω ότι έχουμε στοχεύσει σε τέσσερις βασικές ομάδες δράσεων, που θα δημιουργήσουν τη βάση και το πηδάλιο της πορείας της νέας δημοτικής αρχής. Οι τέσσερις αυτές ομάδες αφορούν σε δράσεις:

1ο. άμεσες παρεμβάσεις σε θέματα της καθημερινότητας του δημότη, όπως δημοτικές υπηρεσίες και ύδρευσή – καθαριότητα αποχέτευση.

2ο. παρεμβάσεις και νέα ορθολογική αντιμετώπιση των υποδομών του Δήμου, των μεγάλων έργων, του οδικού δικτύου, των μορφών και πηγών ενέργειας και τέλος της αλιείας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, δηλαδή του πρωτογενούς τομέα.

3ο. την έντονη δραστηριοποίηση για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία των αδέσποτων ζώων με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών του Δήμου μας, ένας εκ των οποίων είναι και η παλιά πόλη της Νάξου, της διαμόρφωσης μιας άλλης αντιμετώπισης του τουρισμού, και μέσα απ’ όλα τα προηγούμενα, της προβολής του γνήσιου νησιώτικου πολιτισμού και, πάνω απ’ όλα, της διαμόρφωσης και άσκησης μιας έντονης κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας και πρόνοιας για τον αδύναμο συνδημότη μας, με δράσεις σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως π.χ. την τοπική Εκκλησία.

4ο. η νέα δημοτική αρχή θα στοχεύει πάντοτε στη δημιουργία αναπτυξιακών συνθηκών, προκειμένου να επιτυγχάνει τη μείωση της ανεργίας, που τόσο μαστίζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Θα ενδιαφέρεται πάντοτε να δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους, θα προωθεί την πληροφορική, θα στηρίζει τον αθλητισμό σε όλες του τις μορφές και θα αναλαμβάνει υποστηρικτικές πρωτοβουλίες της παρεχόμενης παιδείας προς τους νέους.

Φίλες και φίλοι,

Έχω ένα όνειρο εδώ και καιρό: να πάρουμε το καράβι της ελπίδας και να ταξιδέψουμε όλοι μαζί με προορισμό έναν ανθρωποκεντρικό Δήμο.

Δηλώνω έτοιμος να αναλάβω το τιμόνι του Δήμου και να σας οδηγήσω, μαζί με τους συνεργάτες μου, σ’ αυτό το ταξίδι, κάνοντας Στροφή στο Μέλλον και αρχίζοντας τη Δημοτική Δράση, με πυξίδα κι οδηγό τα λόγια του Αθηναίου ποιητή Αγάθωνα:

Ο κυβερνήτης πρέπει να θυμάται τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι κυβερνά ανθρώπους

Δεύτερον, ότι κυβερνά με βάση τους νόμους και

Τρίτον ότι δεν κυβερνά για πάντα.

Υ.Σ. Στο τέλος της ομιλίας του, αφού ευχαρίστησε το κοινό, τους υποψήφιους και τους συνεργάτες του, ευχαρίστησε την οικογένειά του και ιδιαίτερα τη σύζυγο και τα παιδιά του, που όπως είπε “τον ανέχονται και τον στηρίζουν σ’ αυτό το δύσκολο δρόμο που χάραξε”.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΝΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Η ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ ΤΟΥ.
ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΝΟΛΗ!

Απεραθίτης είπε...

Το μεγάλο δράμα για όποιονδήποτε φιλόδοξο είναι να διεκδικεί αυτό που δεν του πάει, δεν του ταιριάζει. Δεν μπορείς με το ζόρι να γίνεις πολιτικός χωριανέ μου Μανώλη. Είσαι φιαγμένος για παππάς, δάσκαλος και αυτό που σπούδασες. Όμως η πολιτική είναι ταλέντο, βγαίνει μέσα από την ψυχή του ανθρώπου. Κρίμα που σαν νομαρχιακοί σύμβουλοι εσύ και ο Γρυλάκης, κατά τα άλλα καλά παιδιά, αλλά μόνον αυτό, δεν είχατε καταλάβει ότι δεν κάνατε για δήμαρχοι.

Ανώνυμος είπε...

xaaxaxa κ κανει ο μαρακης ε?
εχετε πολυ πλακα.αυτο που δεν εχετε καταλαβει ειναι οτι ο κοσμος εχει ξυπνησει κ θελει κατι πολυ καλυτερο

Ανώνυμος είπε...

Από πότε έπαψε η πολιτική να είναι επιστήμη και να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο! Απλά μπερδεύεσαι γιατί στην Ελλάδα με την πολιτική και ιδιαίτερα στη Νάξο μέχρι τώρα ασχολούνταν οι τεμπέληδες!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ορισμένοι έκαναν και μαθήματα(επικοινωνίας,ορθοφωνίας,και μην πω τι άλλο)για να μας ξεγελούν και να "υφαρπάξουν" την ψήφο μας. Θα τα καταφέρουν? ΄Ιδωμεν..
Τα κορόιδα παντως έχουν λιγοστέψει.
"ΑΡΑΧΝΗ"