slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ι. Βρούτσης για την κατάργηση από το ΠΑΣΟΚ του Εθνικού Ταμείου για την φτώχια

«Η Φτώχια και οι Κοινωνικές Ανισότητες, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας, αποτελούν κεντρικά ζητήματα και απαιτούν λύσεις βιώσιμες και αποτελεσματικές.

Οι Δημογραφικές Αλλαγές, με επίδραση στην Απασχόληση και στις οικογενειακές δομές, οι αλλαγές στην Οργάνωση Εργασίας και τα υψηλά επίπεδα Ανεργίας, αποτελούν προκλήσεις που δημιουργούν νέους κινδύνους για την επέκταση της Φτώχιας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Η χώρα μας, εκτός από τις παραπάνω προκλήσεις, αντιμετωπίζει -τα πολλά τελευταία χρόνια- τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών.

Έτσι, παρά το γεγονός, ότι οι κοινωνικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ισοδύναμες με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, μόλις το 13% των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της Φτώχιας καταφέρνει να υπερβεί τη γραμμή της Φτώχιας μετά τις Κοινωνικές Μεταβιβάσεις (αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 38,5%).

Βασικός λόγος για την αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές δεν στοχεύουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, δημιουργούν αλληλοεπικαλύψεις που εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και δεν υπάρχει ο αναγκαίος διυπουργικός συντονισμός.

Για την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών, δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχή (Ν.3631/2008). Με διυπουργική σύνθεση (Υπουργείο Οικονομίας, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Υγείας).

Στόχος του, η χρηματοδότηση και η προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων στοχευμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε κατηγορίες δικαιούχων, βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων.

Επειδή, οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε το Ταμείο, όχι μόνο δεν εξέλιπαν, αλλά σήμερα έχουν αποκτήσει και επείγοντα χαρακτήρα.

Επειδή, η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων, πρέπει να μπει σε υψηλή προτεραιότητα.

Επειδή, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών καταργεί το ΕΤΑΚΣ, χωρίς να μεταβιβάζει τις κρίσιμες αρμοδιότητες του σε άλλο Φορέα, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη που αφορά στην κατάργηση του ΕΤΑΚΣ.

Όχι μόνο δεν πρέπει να το καταργήσει, αλλά αντίθετα να το ενεργοποιήσει και να το ενισχύσει.

Το ζήτημα του συντονισμού των δράσεων κοινωνικής προστασίας, η διαφανής και αποδοτική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων, κυρίως όμως, η αποτελεσματικότητα των μέτρων κοινωνικής στήριξης, συνδέονται στενά με την ύπαρξη και λειτουργία του ΕΤΑΚΣ.

Η άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου, απαιτεί κοινωνικά αντίβαρα για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Η μείωση της Φτώχιας, ο περιορισμός των κοινωνικών ανισοτήτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, χαρακτηρίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: